Funky bikers - een intro
 
Wij zijn Debby en Peter en “de fiets” is ons vervoersmiddel tijdens onze reizen. Al meer dan 30.000 kilometer hebben we met ons tweeën afgelegd in een aantal  continenten.
Kort overzicht:

  • 1998 - een jaar in Nieuw-Zeeland, Australie en Indonesie gefietst.

  • 2001 - van Alaska naar Panama gefietst (10.000 km.)

  • 2003 - half jaar gefietst over de Andes van Zuid-Amerika

 

Tijdens het reizen hebben we echt een zwervend bestaan. Meestal slapen we een een tent en af en toe trakteren we ons zelf op een hotel.
 
Behalve de vaste vragen ... Waar ga je heen? ... Hebben jullie de fietsen uit Holland meegenomen? ... en hoeveel kilometers fietsen jullie op één dag? ...  krijgen we ook regelmatig te horen: hoe doen jullie dat nou? ... zeker de lotto gewonnen!

En zelfs: wordt er door jullie nog wel gewerkt?

 

Tijd voor uitleg!!!
Een continent doorkruisen, van noord naar zuid of omgekeerd, van kust naar kust, alle continenten hebben een speciale aantrekkingskracht. Wat die continenten ook gemeen hebben, is hun enorme oppervlakte en de lange afstanden. Voor zelfs de meest fervente fiets(t)ers en wandelaars, is die afstand soms een obstakel; waar haal ik de tijd, het geld, en de energie vandaan om al die (tien) duizenden kilometers te reizen puur op spierkracht ?
 
Voor een flink aantal mensen is dit een overbodige vraag. Ze leven om te reizen, ze werken en verdienen onderweg en wat betreft de spierkracht: als je op tijd je bordje leeg eet, geen probleem !!
En dan is er nog die gelukkige groep mensen die een leven lang gedroomd en gespaard heeft om de reis van hun dromen te maken, na gedane arbeid.
 
Wij, allebei inmiddels dertig plussers, passen voor een deel wel en voor een deel niet in deze categorieën en met ons waarschijnlijk velen. Voor ons is er zeker de aantrekkingskracht van de continenten. Dit begon in 1998 met het doorkruisen van Australië, op de fiets.
Maar reizen is voor ons niet het leven of omgekeerd. Na verloop van tijd komt bij ons weer de drang om terug te keren naar ons knusse huisje en een fijne werkplek.
 

En financieel? Ongeveer twee keer modaal met z'n tweetjes, goedkoop huurhuisje, geen auto ... en geen gezin. Dus sparen lukt dan wel, maar in het geld  zwemmen? Nou nee, niet echt.
Verder zijn we allebei qua werk behoorlijk flexibel, dat scheelt natuurlijk ook.
 
Lowbudget
Gemiddeld zijn we zo’n 450 euro per persoon per maand inclusief tickets en verzekering kwijt.
Op de vliegtickets na kost het reizen zelf ons niet zoveel; transport per fiets, slapen in ons tentje, meestal in het "wild". Ons potje koken we zelf en bruingespikkelde "veel voor weinig" bananen smaken ons prima als energierijk tussendoortje. Verder zijn dure "tours" en "trips" niet aan ons besteedt. Voor ons geen "bungee-jumpen" of "raften". Voor het zien van "wildlife" maakten we gewoon gebruik van ons fietsje in plaats van een Jeep safari.  Natuurlijk is er ook nog de factor "geluk". In Alaska bijvoorbeeld, aan de voet van Mount Mc Kinley, hoogste berg in de V.S., ontmoetten we Larry, een jager en piloot die ons gratis en voor niets over prachtige gletsjers vloog in z'n Cessna (inclusief misselijk makende looping).

Eenmaal op de fiets worden we weer overvallen door de schoonheid van moeder aarde, maar ook door haar enorme afstanden en relatief saaie stukken. Ik weet het; dit klinkt hopeloos verwent en dat is het misschien ook wel, maar na het bezoeken van vele prachtige landen en de mooiste natuurgebieden, komt er een moment waarop je denkt: Misschien wordt het verderop wel weer leuk !!
Om toch het maximale uit onze reis te halen, wat betreft het zien van zoveel mogelijk verschillende landen, staten en hun nationale parken en om zoveel mogelijk interessante mensen te ontmoeten, willen we niet op de eerste de beste bus springen. We zien al veel te veel slapende ontdekkingsreizigers in deze kennelijk te comfortabele bussen. Voor afstanden vliegen geldt voor ons het zelfde bezwaar.


Maar ja, hier en daar bleven de saaie (drukke) wegen, waar geen alternatieven voor waren….. Genoeg redenen om af en toe een stukje trots te laten varen en het gezond verstand te laten zegevieren. 
Op één van die momenten besloten we om het internationale "lift" gebaar te proberen: duim omhoog !! En met succes !! Net als in Australië, Azië en nog veel meer delen van de wereld buiten Nederland, rijden er in Amerika veel "pick-upjes" rond, van die auto's met een laadbak. Meestal groot genoeg voor twee fietsen. Het liften begon meestal als we elkaar aankeken, en tegelijkertijd dachten:
"Waar zijn we eigenlijk helemaal mee bezig "?
 
Passief langs de weg staan doen we nooit. Op onze fietsen hebben we een flinke spiegel en daarin herken je de "pick-upjes" snel genoeg. Zo gaat er geen tijd verloren met langs de weg staan, wat zeker voor actieve fietsers een fijn idee is! Slechts een enkele keer kregen we een "duim" terug van mensen die ons lift gebaar niet ''begrepen".
 
Ook van collega fietsers hoorden we dat vaak niet elke kilometer gefietst was ...  soms niet eens met opzet. Automobilisten stopten spontaan om een lift aan te bieden en als de fiets omstandigheden dan toch al niet echt tof waren… Het "overkwam" ons zelf ook een enkele keer.
Tijdens het liften hadden we vaak interessante gespreken met "locals", als bonus kregen we vaak goede informatie over bezienswaardigheden, kampeerplekken etc. Vaak eindigde een lift zelfs met een logeerpartij met alle verwennerij van dien….

Dus zo doen we dat…. niet werken tijdens de reis, geen leven "sparen" achter de rug, gewoon de wijde wereld in. Tja wie niet rijk is moet slim zijn!
 
Verder is gezond verstand het belangrijkste en lichtste, maar vaak zwaarstwegende stukje bagage !!!
 

Wil je meer lezen over onze reizen, de pushpins links en rechts geven een routebeschrijving die toegang geeft tot één verhaal uit de bijbehorende reis. Daar heb je ook de links naar onze eigen website waar alle verhalen te vinden zijn.

 

(fiets)Reistips voor Centraal Amerika

Fietsen in Centraal Amerika is niet altijd even eenvoudig ... een paar nuttige tips kunnen het fietsleven daar ietsje makkelijker maken:

  • Zo weinig mogelijk meenemen.

  • Thuis alvast met Spaans beginnen te oefenen.

  • Elke dag een theelepel zout innemen.

  • US dollars kun je hier bij sommige banken pinnen, dus die hoef je niet mee te nemen uit Nederland.

  • Personal alarm, oordoppen en sandalen meenemen.

  • Douches zijn over het algemeen koud.

  • Vroeg opstaan, want de zon gaat s'avonds alweer vroeg onder.

  • De wegen zijn over het algemeen goed befietsbaar, kuilen zijn te omzeilen, dus een mountainbike is niet perse nodig. Wel hele lichte versnellingen. Het is hier steil!

  • Een spiegel is onmisbaar op de fiets!

  • Fietstassen waterdicht maken.

  • Home or away calling card van de onetel is niet te gebruiken in Centaal Amerika.

 

Een aantal slimme Andes (fiets) reistips

  • Raap alle schroefjes en moertjes en rubber, ijzerdraad...etc op wat je langs de kant van de weg vindt, dit is goed voor het repareren van vele dingen.

  • Doe een sok over je bidon (waterfles) hou deze nat, zo blijft het water koud.

  • Sokken over je handen zijn ook een goed alternatief voor handschoenen.

  • Reinig je ketting regelmatig met olie.

  • Als je een kompas gebruikt, doe dit dan niet in de buurt van de fietscomputer.

  • Doe twee fietsbroeken over elkaar heen aan als je last hebt van zadelpijn.

  • Goed hard opgepompte banden zijn het beste.

  • Fiets als man minstens 300 meter voor je vrouw, dit staat namelijk stoer.

  • Vraag de weg niet aan de lokale bevolking, want ze sturen je haast altijd de verkeerde kant op! "Believe in yourself!"