Dit artikel is geschreven door: verswater.nl
Dit artikel heeft 507 woorden
LET OP: DIT IS EEN VOORBEELDARTIKEL!!

Wat-er in water zit

Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit ons bloed (92% water) en onze hersenen (90%), tot zelfs nog 22% in onze botten en 10% in onze tanden. Bovendien is water nodig voor de werking van onze organen. Water is dus een onmisbare stof voor ons lichaam.

Wat zit er eigenlijk in water?
Toch denkt 11% van de Nederlanders dat er in kraanwater schadelijke stoffen zitten die niet zo gezond zijn. En 8% denkt dat er wel fluor en chloor in het water zit en geen of minder mineralen en zouten. Klopt niets van! In 80% van het drinkwater in Nederland zt geen chloor. Wel fluor, maar dat zit daar van nature (minder dan 0,1 milligram per liter water). Er zitten wel degelijk mineralen in ons kraanwater, zoals calcium (kalk) en magnesium voor de botten. En wat natuurlijk natrium (zout) en kalium. Kraanwater bevat de mineralen die ons lichaam nodig heeft.

Wat-er in kraanwater zit
Kraanwater bevat mineralen die goed voor ons zijn, zoals calcium, magnesium, natrium, kalium, carbonaten en sulfaten. Calcium (kalk) en magnesium bijvoorbeeld zijn goed voor de botten en ijzer is goed voor het bloed. Er zitten genoeg mineralen in kraanwater. Fabrikanten van bron- en mineraalwater beweren wel eens dat een grote hoeveelheid mineralen gezond is voor het lichaam. Maar een teveel aan mineralen in het water is ook niet goed: ze kunnen een extra belasting vormen voor de nieren.

Wat zit er niet in water?
Veel fabrikanten van waterfilters en watercoolers vertellen dat er chloor in kraanwater zit. In 80% van het kraanwater in Nederland zit geen chloor. Kraanwater wordt vaker en op meer stoffen onderzocht dan bijvoorbeeld mineraalwater. In het Waterleidingbesluit (de Waterleidingwet) is voor circa 65 stoffen de maximale hoeveelheid vermeldt. Hierin is ook bepaald dat waterbedrijven de veiligheid van hun drinkwater moeten aantonen met een microbiologische risico-analyse. Daarbij moet het drinkwater van zodanige kwaliteit zijn dat het risico op een darminfectie via drinkwater “kleiner is dan 1 infectie per 10.000 personen per jaar” (oftewel voor 1 persoon kleiner is dan eens per 10.000 jaar). Tot slot bevat kraanwater geen calorieën, vetten, suikers en kleurstoffen.

Wat-er in flessenwater zit
In flessenwater kan de hoeveelheid mineralen behoorlijk verschillen, net als de hoeveelheid natrium (zout). Mineraalwater bevat niet per se meer mineralen dan bronwater.

De kwaliteitseisen voor bron- en mineraalwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Hierin is voor circa vijftien stoffen de maximale hoeveelheden omschreven. Volgens de Warenwet wordt bij de beoordeling van een bron gekeken of de hoeveelheden binnen aanvaardbare grenzen liggen. Deze grenzen staan niet altijd vast.

Bij bronwater is het niet verplicht om te vermelden welke stoffen erin zitten. Wel moet sinds 2003 op het etiket van natuurlijk mineraalwater met meer dan 1,5 mg/l fluor een waarschuwing worden aangebracht waaruit blijkt dat dit water niet bestemd is voor regelmatig gebruik door baby’s en kinderen jonger dan 7 jaar. Bronwater moet ook voldoen aan de eisen van het Waterleidingbesluit (de Waterleidingwet) die voor circa 65 stoffen de maximale hoeveelheid vermeldt.