Er is keuze te over. Je
vindt water met of zonder bubbels, verschillende soorten
water met een eigen subtiele smaak of een specifieke mineralensamenstelling
of je houdt het eenvoudig en tapt gewoon water van de kraan.
Ten slotte kan je je ook laten verleiden door een charmante
of prachtige fles die zo op de gastentafel kan. Welke soort
je ook in de handel koopt, op de kwaliteit wordt van bovenaf
steeds nauwlettend toegezien.
Welke soorten water zijn
er?
- Leidingwater wordt geleverd via het openbaar waterleidingsnet
en is geschikt voor menselijke consumptie. Het is wettelijk
onderworpen aan regelmatige controles van verschillende
parameters en moet voldoen aan bepaalde maximaal toelaatbare
waarden (bv. chloor) en bepaalde minimumwaarden (bv. calcium-
en magnesiumgehalte).
- Bronwater is afkomstig van
een bron die wordt bevoorraad door oppervlakkige waterlagen.
Hierdoor is de chemische samenstelling seizoensgebonden,
dit wil zeggen beïnvloedbaar door de atmosferische
neerslag en het klimaat. Dit betekent ook dat contaminanten
(ongewenste bestanddelen) snel de kwaliteit van bronwater
kunnen aantasten. Daarom moet er steeds streng worden toegezien
op de kwaliteit van bronwater.
- Natuurlijk mineraalwater
is afkomstig van dieper gelegen lagen uit een strikt afgebakend
geologisch gebied. De samenstelling en de temperatuur van
het water is zeer stabiel binnen natuurlijke schommelingen,
ongeacht de wisselende seizoensomstandigheden. Voor mineraalwater
schrijft de wet geen normen voor wat betreft de gehaltes
aan minerale zouten. Natuurlijk mineraalwater mag niet in
de handel worden gebracht zonder voorafgaande toelating
van de Minister van Volksgezondheid op basis van een verslag
van de Algemene Eetwareninspectie.
|