sport | roeien | ...

Ringvaart 2003

BAX & BLOEMENDALl

We schrijven het jaar 56 der Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes. Een jaar waarin de regie over de vereniging werd gevoerd door een secretaris, een commissaris loods en nog zes anderen. Hoe kun je je vereniging beter vertegenwoordigen dan door zelf al roeiend lichaam en geest fit te houden? Bax & Bloemendal vatten het plan op voor het roeien van de marathon der marathons: de Ringvaart Regatta.

Boot afgesteld, site geklust, coach gekozen en roeipakjes uit Australië laten sturen: het trainen kon beginnen.
Strategie voor de opstelling:
- in haar functie van precisie en affiniteit met het notuleren van lange stukken tekst, kon de secretaris in lange halen het ritme aangeven.
- op boeg de commissaris loods die – gewend aan het op elk moment in de bres springen op de Beuk – waar nodig corrigeerde en de boot keer op keer de juiste richting op stuurde.
Samen met het leerwerk van zo’n 56 verschillende coaches resulteerde dit in trainingen waarin de boot als een huis op het water lag, meters uit de kolken schoot en de skyline van Delft binnen de kortste keren aan de horizon verdween.

Zo werd als laatste voorbereiding de 450 m lange PeiLsprint gestart. Daar werd pijnlijk duidelijk dat de keuze voor de lange afstand de juiste was.

En toen was daar de eenentwintigste mei zelf. Een dag die voor B&B veel te vroeg en onheilspellend aanbrak met een grauwe, kille hemel. Laatste verzorging van de boot, rugnummers opgehaald, proviand aan boord en het water op. Na een rustig stukje oproeien kwamen de twee op een rustig kabbelende (lees: woest golvende en met schuimkoppen beklede) Kaag. Een mooie start met zo’n twintig boten naast elkaar bracht de twee op weg. De Ringvaart werd gerond met het aftellen van de kilometers en veel te lang keihard tegenwind. Een deinende Kaag liet de magen draaien. Maar daar waar menig boot de genadeklap krijgt – op dat o zo tegenvallend lange stuk tussen Leiden en Leidschendam - kregen Bax en Bloemendal vleugels. Na de traditionele tussenstop in Leidschendam, waar een glimlach op de vermoeide gezichten de binnenkomst sierde, werd de bestuursmixdubbeltwee over de Vliet en de Schie naar de finish in Delft geschreeuwd. Ringvaart volbracht.

100 km roeien, dat doet veel met een mens. Er waren daar:
- een verzuurde knieholte na km 25, maar een massage helpt
- oneindig zere billen
- de Mijnbouwacht die er niet langs kwam
- een lekke luchtkamer, niet gezonken met dank aan Reinder en Dikkie
- een noodstop en poepen op Rijnland
- de zorg van de familie Bax en Bloemendal
- de zeer bemoedigende praat van Dikkie en Reinder
- de nimmer aflatende support van Jola
- een 2 km eindsprint om de Nereus damesclubacht voor te blijven
- een strompeltocht voor het felbegeerde blik

Coaches en volgploeg bedankt!
Zonder jullie hadden we er zeker 56 minuten langer over gedaan.

Judit Bax en Martin Bloemendal