Oppervlak
Vanaf de aarde ziet Venus er vrij normaal uit. Daardoor dacht men vroeger dat er ook leven was op Venus, maar tegenwoordig weten we dat dit vrijwel onmogelijk is. Als je door een telescoop naar Venus kijkt dan kun je het oppervlak niet zien. Wat je dan wel ziet is de dikke verstikkende atmosfeer van koolstofdioxidewolken en zwavelzuurwolken. Door deze wolken is er op Venus een zeer sterk broeikaseffect. De gemiddelde temperatuur aan het oppervlak is ongeveer 480 °C. Er zijn weinig temperatuurschommelingen, omdat de atmosfeer de opgenomen warmte over de hele planeet verspreidt. De atmosfeer zorgt ook voor een enorme zwaartekracht van 88 bar. Dat is 88 keer zo zwaar als op de Aarde. Net onder het wolkendek komen windsnelheden van ongeveer 150 km per uur voor. Dat is 3 keer zo snel als de gemiddelde windsnelheden op aarde. Ondanks dat komen er aan het oppervlak zelden grote windstoten voor, met als gevolg dat er weinig erosie plaatsvindt. De afwezigheid van water op de planeet, maakt dat ze ontzettend droog is. De inclinatie van Venus is 27°. Dit is de hoek die de evenaar met de ecliptica maakt. Vroeger dacht men dat door deze schuinstand seizoenen voorkomen. Maar seizoenen bestaan niet op Venus, omdat de atmosfeer de mogelijke temperatuurschommelingen verspreidt.
Door middel van gedetailleerde radarfoto's is de structuur van het oppervlak achterhaald. Op deze manier is het plaatje hierboven gemaakt. Hierop zijn de hoogteverschillen goed duidelijk gemaakt. Het blauwe zijn de laagst gelegen gebieden en het bruinrode de hoogst gelegen gebieden. Door de radarfoto's zijn duidelijk 2 continenten te onderscheiden. 'Ishtar Terra' in het noordelijk halfrond en 'Aphrodite Terra' uitgestrekt over de evenaar van de planeet. Het overgrote deel is vlakte met weinig hoogteverschillen. Eigenlijk zijn de 2 continenten bergketens met toppen tot 11 kilometer.
Op de planeet heeft men ook geologische activiteiten waargenomen, net zoals op de Aarde. De verschillende platen op Venus bewegen door de inwendige warmte van Venus. Er zijn ook breuklijnen, kraters, actieve vulkanen, schildvulkanen en poffertjesvulkanen. Ondanks dat heeft Venus toch een ouder oppervlak dan de Aarde, want er is weinig erosie, omdat er geen water is en de vulkanen zelden actief zijn. Waarschijnlijk was er ooit op Venus een enorme hoeveelheid water net zoals op aarde, maar al het water is verdampt en nu is Venus heel droog. De aarde zou hetzelfde zijn als ze een beetje dichter bij de zon zou staan. We kunnen heel wat van onze aarde te weten komen als we achterhalen waarom alles op de vrij goed vergelijkbare planeet Venus zo onleefbaar geworden is.
De plaatjes hieronder zijn van het oppervlak van Venus.