logo Super Blade Pro

Basis Handleiding

~ ~ ~

 

 

Downloaden SBP | Downloaden PSP | Cursus PSP | Filters installeren | Dingbats | Links

 

Inleiding

Super Blade Pro is een grafische filter die in beeldbewerkingsprogramma's zoals Adobe Photoshop of Paint Shop Pro gebruikt kan worden. Er bestaan zeer veel filters die mooie effecten kunnen creëren, maar Super Blade Pro is wel een van de mooiste. Om deze tutorial te kunnen volgen, raad ik je aan een probeerversie van de filter te downloaden bij Flaming Pear.

Super Blade Pro kan niet zelfstandig werken. Er is een ander programma nodig om de effecten van SBP tevoorschijn te toveren. Voor deze tutorial gaan we uit van Paint Shop Pro 9. Als je weinig of geen kennis hebt van Paint Shop Pro, moet je beslist een kijkje gaan nemen bij de website van Ton Groenewegen, die een hele goeie cursus voor Paint Shop Pro 7 op het internet gezet heeft. En voor PSP 8, 9, 10, 11 en 12 is er een beginnerscursus bij Oudje.

Nog een opmerking: Windows wordt standaard geïnstalleerd zonder zichtbare extensies achter de bestandsnamen. Ik ga er hier van uit dat die extensies wèl zichtbaar zijn. Mocht dat niet zo zijn, doe dan het volgende (in het geval van Windows XP): ga naar de Verkenner > menu Extra > Mapopties > tabblad Weergave. UITvinken: 'Extensies voor bekende bestandstypen verbergen'. Daarna niet vergeten op de knop Toepassen te klikken.

Ten slotte: het kan zijn dat de filter niet wil werken. Vaak zijn er dan bepaalde dll-bestanden nodig. Lees hier meer over bij Oudje.

 

Benodigdheden

 

Installeren van de filter

De filter Super Blade Pro wordt automatisch geïnstalleerd in C:\Program Files.

Verkenner, inhoud map SBP

~~ kopieer het 8bf-
bestand naar eenaparte map ~~

Het 8bf-bestand hierboven is de filter. Normaal kopieer je dit bestand naar C:\Program Files\Jasc Software Inc\Paint Shop Pro 9\Insteekfilters. (In de Engelse versie: Plugins). Maar het is verstandiger een aparte map Filters aan te maken - het liefst op een andere partitie - en de filter daar naar toe te kopiëren. Zeker als je veel filters hebt, kunnen die PSP overbelasten en een andere reden is dat je ze kwijt zou kunnen raken als je Paint Shop Pro om de een of andere reden verwijdert. Daar heb je allemaal geen last van als je ze in een aparte map zet.

Open nu Paint Shop Pro en ga naar menu Bestand > Voorkeuren > Bestandslocaties > Insteekfilters. Daar staat de map Insteekfilters van PSP al aangegeven. Klik nu op de knop Toevoegen en navigeer naar de map Filters die je net hebt aangemaakt en klik op OK. Klik hier om te zien hoe het er bij mij uitziet.

 

Starten van de filter

Open een nieuwe afbeelding in Paint Shop Pro: menu Bestand > Nieuw - 10 x 10 cm (of 300 x 300 pixels), witte achtergrond, 16,7 miljoen kleuren, resolutie 72 pixels/inch.

Zet met het tekstgereedschap icoontje tekstgereedschap een tekst op de nieuwe afbeelding:

(Ik heb hier een tekst gebruikt, maar natuurlijk kun je Super Blade Pro op elk geselecteerd object toepassen).

tekst marie gemaakt met tekstgereedschap PSP

Hou de tekst geselecteerd. Ga naar menu Effecten > Insteekfilters > Flaming Pear > Super Blade Pro en klik op Super Blade Pro. Zie hier het voorbeeld.

Dan krijg je het venster van Super Blade Pro te zien. Klik hier s.v.p. Wat je ziet is het resultaat van 2 bmp-bestanden die ik gebruikt heb en het spelen met de schuifjes en knopjes. Toen ik tevreden was heb ik op de knop OK geklikt. Daarna kom je automatisch in Paint Shop Pro terug en zie je dat het SBP-effect overgenomen is.

tekst marie bewerkt met Super Blade Pro

Je kunt er nog een schaduw achter zetten (menu Effecten > 3D-Effecten > Slagschaduw). Zet de selectie uit en klik op OK. Zie hieronder:

tekst marie bewerkt met Super Blade Pro en Paint Shop Pro

Voor het gemak heb ik van het voorbeeld hierboven een preset gemaakt, die je hier kunt downloaden. Alle instellingen, kleuren enz. zitten erin. Je kunt de preset dus zo gebruiken. Hieronder ga ik dieper op de materie in.

 

Presets

Je kunt Super Blade Pro op drie wijzen toepassen. Een makkelijke manier is gebruik te maken van een z.g. preset. Een preset produceert een instant effect. Mocht dit effect je niet bevallen, dan kun je naar eigen smaak wijzigingen aanbrengen. Als je tevreden bent met het resultaat en de nieuwe creatie wilt bewaren, vergeet dan niet de nieuwe preset een andere naam te geven.

We gaan een effect creëren met een preset van mij die mkredglass.q5q heet. De gezipte preset kun je hier downloaden. Pak de bestanden uit naar een map van eigen keuze of nog liever naar de map Environments & Textures. Deze map is te vinden onder C:\Program Files\SuperBladePro\environments and textures. Dit is de map waar Super Blade Pro in eerste instantie de preset zoekt.

Voor wat we nu gaan doen, is het handig als je in Paint Shop Pro de voorgrondkleur in het kleurenpalet op donkerrood zet. Ga dan naar menu Bestand > Nieuw en open een nieuwe afbeelding, 10 x 10 cm (of 300 x 300 pixels), witte achtergrond, 16,7 miljoen kleuren, resolutie 72 pixels/inch. We gaan de hele afbeelding gebruiken.

Kies dan menu Effecten > Insteekfilters > Flaming Pear > Super Blade Pro en laad de filter. Wat je nu te zien krijgt in het preview-gedeelte van Super Blade Pro is afhankelijk van wat er is blijven staan van de vorige keer. Trek je er niets van aan. Klik op het knopje dat ik hieronder de benaming: 'Open Preset' heb gegeven.

settings buttons

Deze knopjes zie je alleen maar wanneer het programma geregistreerd is !

Kies in het Settings-venster mkredglass.q5q

settings-venster SBP

Klik op het knopje Openen en de betreffende preset wordt geladen. Het resultaat zie je dan in het rechter witte vlak van Super Blade Pro, het z.g. preview-gedeelte. Klik hier voor voorbeeld.

Vind je het kant-en-klaar effect wel mooi en wil je er geen veranderingen in aanbrengen, klik dan op OK. Je bent nu weer terug bij Paint Shop Pro en ziet het effect van preset mkredglass.q5q. Mocht de afbeelding geselecteerd zijn, maak de selectie dan ongedaan. Je kunt de afbeelding nu opslaan.

Zo ziet het er dan uiteindelijk uit:

SBP-afbeelding

 

Environments and Textures

~~ maak een kopie
van de map Environ-
ments
and Textures ~~

De preset die net ter sprake kwam, bestaat uit de volgende bestanden: mkredglass.q5q en twee bmp-bestanden.

Bij Super Blade Pro zit een map genaamd Environments & Textures. Daarin tref je talloze presets en bmp-bestanden aan. Die bmp-bestanden kun je ook gebruiken om een bestaande preset naar eigen smaak aan te passen of om iets geheel nieuws te creëren. Op het laatste kom ik later terug.

Hieronder laat ik zien hoe je door het gebruik van verschillende bmp-bestanden verschillende effecten krijgt.

letters met weefstructuur

Zo zie je hierboven links van het cijfertje 1 een bmp-bestand dat de weefstructuur bepaalt van de letters OK. Het cijfertje 2 verwijst naar het schuifje dat de grofheid of fijnheid van de weefstructuur bepaalt. En cijfertje 3 slaat op het geelachtige bmp-bestand dat de letters OK een gouden kleur geeft.

Als je op het grijze vierkantje met BMP klikt, kun je een keuze maken uit alle bmp-bestanden die zich op je computer bevinden. In de uitklaplijst die tevoorschijn springt zitten nog meer structuur-effecten die je kunt aanvinken. Daarmee kun je de letters een geheel ander uiterlijk geven. Als je geen structuur-effect wilt, klik dan het 'blanco' hokje aan, en dan zien de letters die net een weefstructuur vertoonden er ineens zo uit. Klik hier.

Het bestand is nog niet opgeslagen, want de naam van de vorige preset staat er nog onder. Als je het resultaat mooi vindt, kun je het onder een andere preset-naam opslaan zodat de 'settings' oftewel instellingen behouden blijven. Zie plaatje hieronder voor het opslaan van de preset.

settings buttons

Als de preset is opgeslagen, klik je in Super Blade Pro op OK. Je komt daarna weer terug in het venster van Paint Shop Pro. Hef de selectie op - als dat nodig mocht zijn natuurlijk - en sla het werk op. Dit is dan het eindresultaat:

 

Settings

Een preset bestaat dus uit een of meer bmp-bestanden die de structuur en kleur bepalen, maar bevat ook 'settings' of instellingen. Met die 'settings', bijvoorbeeld: reliëf, lichtval, reflectie, glans enzovoort, kun je aan de hand van schuifjes en knopjes zelf bepalen hoe de afbeelding in het preview-gedeelte van Super Blade Pro eruit gaat zien. Daar moet je maar mee spelen om erachter te komen wat het teweegbrengt. Wel wil ik een paar functies eruit lichten die van belang zijn. De knop 'Shape' bijvoorbeeld. Zie hier 2 afdrukken ter illustratie.

Door de knop 'Shape' ingedrukt te houden, krijg je een uitklaplijst (zie rechter plaatje) met allerlei vormen te zien waaruit je een keuze kunt maken.
'Shape', 'Radius' en 'Height' vormen een drieëenheid, want ze hebben alle drie met reliëf te maken. Je moet er maar wat mee experimenteren. Dat geldt ook voor de andere knopjes, schuifjes en kleuren-vierkantjes die je ziet.

Bij 'Lights' bijvoorbeeld kun je op de onderste kleuren-vierkantjes klikken en daarmee de kleur van het licht bepalen van het geselecteerde object in het rechter witte werkvlak van SBP. Als je de vierkantjes op zwart zet, schakel je het licht in wezen uit. Zie hieronder:

lights-onderdeel van SBP-venster

Hier beneden nog een paneeltje met speciale effecten. Met 'blotch size' bijvoorbeeld wordt bedoeld: de afmetingen van vlekjes. Mijn advies: probeer al deze speciale effecten gewoon uit!

onderdeel van SBP-venster

 

Dobbelstenenknop

dobbelstenenknop

Ik zei eerder dat er drie manieren zijn om Super Blade Pro toe te passen. Een hebben we besproken en nu komt nummer twee aan de beurt: de dobbelstenenknop. Het is ook gelijk de makkelijkste manier. [De moeilijkste heb ik voor het laatst bewaard.] De dobbelstenenknop is de leukste button van Super Blade Pro. Je klikt erop 'et voilà' : bij elke klik een ander effect.

N.B.: het resultaat wordt wel gedeeltelijk bepaald door de instellingen die er sinds de vorige keer zijn blijven staan. Ben je niet tevreden met wat er vertoond wordt? Klik nog een keer op de dobbelstenen-button en kijk wat er dan tevoorschijn komt. Vind je dat wel mooi? Sla het op op de manier zoals ik eerder beschreef.

settings buttons

 

Zelf een preset maken

~~ Bewaar je eigen presets behalve inEnviron-
ments and Textures

ook nog in aparte
mappen ~~

Nu gaan we zelf een preset maken. Voor het gemak heb ik een aantal bestanden verzameld, die ik voor je gezipt heb en die je hier kunt downloaden. Deze zip-file bevat een set dingbats Florals2 genaamd, waarvan we er één gaan gebruiken. Verder tref je de preset blank.q9q aan plus 3 bmp-bestanden.

Pak het zip-bestand uit. Installeer lettertypen Florals2, verhuis het blank.q9q-bestand en de bmp-bestanden naar de map Environments & Textures.

Open binnen Paint Shop Pro - menu Bestand > Nieuw - een nieuwe afbeelding, 10 x 10 cm (of 300 x 300 pixels), kies een achtergrondkleur (of niet), 16,7 miljoen kleuren, resolutie 72 pixels/inch.

Klik op het tekstgereedschap icoontje tekstgereedschap.

De tekst-instellingen zijn: tekst-instellingen

De floral-font zit onder de B-toets.

Klik 1 x op het PSP-werkvlak en de floral staat er geselecteerd in. Zie hier hoe het er uit ziet.

Klik daarna op menu Effecten > Insteekfilters > Flaming Pear > Super Blade Pro. Zie hier het voorbeeld.

Om niet opgezadeld te worden met instellingen van een voorgaande preset, is het beter eerst een blanco situatie creëren. Klik op het knopje 'Open preset':

settings buttons

Zoek in Environments and Textures 'blank.q9q' op en klik op de knop Openen.

Klik hier. Dan zie je hoe de floral-font eruit ziet na toepassing van 'blank.q9q'.

Het is nu de bedoeling dat we 2 bmp-bestanden gaan ophalen. Klik op het bovenste vakje (met rode 1 erin) en blader naar de map Environments and Textures en spoor 'big city.bmp' op. Als die in het bovenste vakje staat, doe je hetzelfde voor vakje 2 en zoek je het bmp-bestand 'amr liquid dreams'op. Zie hieronder:

onderdeel SBP-venster onderdeel SBP-venster

Ik heb de bmp-bestanden nu op een presenteerblaadje aangereikt, maar normaal zoek je dus je eigen bmp-bestanden op.
Verder moet je ook zelf nog de 'settings' instellen. Hier kun je de instellingen zien die ik gebruikt heb.
Als je de instellingen wilt bewaren, geef je de preset een naam en sla je hem op.

settings buttons

Je bent nog steeds in Super Blade Pro als het goed is. Klik nu op de knop OK.
Je komt weer terug in Paint Shop Pro. Hef de selectie op als dat nodig mocht zijn. Snij de afbeelding eventueel bij en sla de nieuwe creatie op.

Dit is dan het eindresultaat:

sbp-creatie

Wil je dit op een makkelijke manier namaken? Mijn bluegold-preset maakt je leven een stuk eenvoudiger!

 

naar de linksterug naar boven

 

Copyright 2001-2008 Marianne van der Klugt All rights reserved