Roofvissen

 

 

Snoek, Baars, Snoekbaars, allemaal roofvissen. En wie kent deze vissoorten niet? nou ik denk dat bijna elke sportvisser ze wel eens gevangen heeft. Maar hoe? waar? en waarmee vang je jou kanjer van een roofvis?

Op deze vragen hoop ik een antwoord te geven op deze website.

 

Om te beginnen heb je een spinhengel nodig die niet te zwaar is en elke reactie van de vis te voelen  of te zien is op de hengeltop. De ideale lengte van de hengel ligt vaak zo rond de 2 meter. Gebruik een lijn die niet al te zwaar is (lijn 22 tot 25 is voldoende)  En gebruik daarbij ook een onderlijn want verspelen is zonde en een vis met een haak laten rond zwemmen is ook niet goed, want we zijn wel sportvissers !!!

 

Waar vang ik de meeste roofvis?  nou dat is bijna in elk viswater. Of het nou in de polder, rivier of singels zijn!!! overal zit roofvis. Maar elk water heeft zijn eigen vangst kansen en zie dat maar eens te uit te vinden. Met wat hulp van de plaatselijke sportvissers moet dat niet zo moeilijk zijn. En met de informatie op deze website en tips van andere sportvissers moet het  toch wel lukken om de kanjers te vangen.

 

De volgende stap is, wat voor aas gebruiken we? Bijna alle roofvissers heeft wel een kunstaaskist. Gevuld met alle soorten, kleuren, en maten kunstaas, maar wat en waar gebruiken we voor kunstaas? Hieronder enkele soorten kunstaas.

 

 

 

Zacht kunstaas

 

Zacht kunstaas is in de loop der jaren erg toegenomen, en er komen elk jaar meer soorten bij. Het bekendste soort is wel de twister (zie foto links) Dit kunstaas is te koop in alle soorten, kleuren en maten. Te koop van 1,5 cm tot wel 16 cm, en er word veel mee gevist door beginnende roofvissers.Dit kunstaas word vaak met een loodkop gevist, maar te zwaar vissen is dan ook niet aan te raden.Vaak zit je dan vast aan rotsen of de bodem, maar is wel goed te gebruiken op rivieren, vooral vanaf de kribben op snoek of snoekbaars. Maar zacht kunstaas is ook weer te rangschikken in soorten.

 

 

 

Deze soorten (zie foto rechts) lijken veel meer op visjes en worden dan ook shads genoemd. Shads worden ook vaak gebruikt voor verticaal vissen of slepend vissen. alleen is het wel aan te raden om dan gebruik te maken van een takel, anders mist je heel veel  aanbeten en bijt de roofvis de staart er af (en dat is toch zonde).

 

 

 

 

 

 

 

(TIP) Maak een takel van een stukje gevlochten lijn staalzijde, en een dregje maat 4, 6 of 8. Schuif de lus over het oog van de loodkop en trek alles dan aan.(zie foto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lepels

 

Lepels (zie foto) zijn erg ondergewaardeerd op vangst resultaat, wan je vangt er wel degelijk roofvis mee. Veel mensen pakken liever een ander soort kunstaas in plaats van een lepel, maar een beetje roofvisser trekt toch wel een keer een lepel en ontdekt dan dat een lepel wel goede vangstkansen oplevert en als resultaat flinke roofvissen. Met een lepel vissen vergt wel enkele oefening van de roofvisser, maar met wat geduld brengt het zeker wel goede resultaten. een lepel gebruik je vaak op dieper water.

 

 

Hieronder nog enkele tips.

 

(TIP 1) vis een lepel altijd met een stalen onderlijn.

(TIP 2) gebruik een anti-kinkvaan of anti-kinklood om dieper te vissen en de kink-eigenschappen

tegen te gaan.

(TIP 3) Draai de lepel snel binnen en laat hem tussentijds even zakken, dus stop even met snel

binnen draaien en neem de tijd er voor. de roofvis pakt dan juist het kunstaas.

(TIP 4) Als je met een boot vaart, pas dan de snelheid aan en zorgt dat de lepel niet meer tolt.

(TIP 5) gebruik werp lepels en niet de bredere lepels want die zijn gevoeliger voor wind, dus onzuiver

werpen en dat verjaagd de roofvis.

(TIP 6) Zorgt dat er geen vuil aan de lepel komt want dan is de actie weg van de lepel.

 

 

 

Spinners

 

Dit kunstaas is wel het oudste kunstaas uit de kunstaasdoos, maar gelukkig komt het terug en vist men er nu weer meer mee. En gelukkig maar want dit is het kunstaas bij uitstek voor de polder visser. De diepte van de poldersloot of wetering is vaak zo ondiep dat je allen maar met een spinner (zie foto) kan vissen.

 

Het meest voorkomende is de onverzwaarde spinner, want die is erg goed geschikt voor te vissen in polders, maar gebruik dan wel een anti-kinkvaan.

Vist men op dieper water gebruik dan een verzwaarde spinner om dieper te vissen, maar dan gebruikt men geen anti-kinkvaan, maar wel een stalen onderlijn.

Het gewicht zorgt dan dat er geen kinken in je onderlijn komen.

 

 

 

Pluggen

 

Pluggen zijn te koop in alle soorten, kleuren en maten.(zie foto rechts). 

Maar wat is de goede voor je ? Elke plug heeft een bepaalde diepte die hij duikt bij het binnen draaien.

Zorg dat je plug in de polder niet dieper gaat dan 1 meter, anders zit je vaak vast of heeft je plug elke keer vuil op de haak.

Vraag aan de winkellier of roofvisspecialist om tips over de diepte van de plug.

 

Een andere vraag is wat de beste kleur is voor een plug ?

Daar is het antwoord niet zo snel op gegeven, want elke roofvisser heeft zijn eigen voorkeur. de kleur heeft vaak te maken met het weer, en de kleur van het water. Is het water licht, gebruik dan een lichte kleur plug. Sommige roofvissers zeggen dat kleur onbelangrijk is en geloven dat je meer kans maakt met een plug die is gevuld met kogeltjes.

Die kogeltjes zorgen voor trillingen door het water en dat trekt vaak roofvis aan.

 

Een plug kan je ook slepend achter een bootje vissen. Maar hou er rekening mee dat je af en toe snel en dan langzaam vaart. Vaak word de plug gepakt als de plug even stil valt, dus alert blijven is een eerste vereiste bij het slepend vissen.

 

De lengte van een plug is een keuze van de visser zelf, maar er word vaak aangeraden om te beginnen met een plug van een lengte van ongeveer 12 cm.

 

 

 

 

Jerkbaits

 

Dit is wel het nieuwste op kunstaas gebied, het is kunstaas wat echt niets zelf doet. Dus de visser moet zelf de beweging en reactie van de roofvis uitlokken. Actie maakt men in het kunstaas door een snelle actie vanuit de top binnen te vissen, en door middel van tikjes te geven met de hengel lijkt het kunstaas te leven. De hengeltop moet soepel zijn om een goede actie te krijgen van de jerkbaits. Is die actie onvoldoende dan vangt men met dit kunstaas vrijwel niets.

Gebruik met deze manier van vissen een "jerkstang"( die werkt als een stalen onderlijn) Deze zorgt er ook voor dat de jerkbait zich niet in de lijn verward.
 

(TIP) zorg er voor dat de jerkstang langer is dan de jerkbait, want anders verward deze zich met de lijn omdat hij die soms inhaalt bij het binnen vissen.

 

Dit kunstaas beweegt zich zigzaggend door het water op een diepte van ongeveer 1 meter. Laat het kunstaas af en toe gewoon liggen in het water, want dat zorgt vaak voor de reactie die we graag willen hebben (een kromme hengel)

Probeer bij het vissen met een jerkbait altijd de wierbedden of er tussendoor te vissen. Dit levert zeker resultaat op.

 

In de polder kan men ook een jerkbait gebruiken, maar vis hem dan tussen de waterplanten door, en probeer het ook vaak onder een brug.

 

 

 

Dood aas

 

Vissen met levend aas is in Nederland verboden, dus als je met zo een soort aas wilt vissen dan is de keuze snel gemaakt, en dat is met een dood visje. Vaak worden er voor dood aas vissen voorntjes gebruikt, maar nu hoor je steeds meer dat roofvisser kiest voor haring of makreel. Zorg als je met dood aas vist dat je het wel versleept van plaats.

Als je heel veel geduld hebt, dan vang je wel wat door niet te slepen, maar het meeste vang je toch door actief te vissen met dood aas.

 

(TIP) Gebruik ook eens Sardines als aas. Vaak wordt dit aas gebruikt om te vissen op Snoekbaars, maar gebruik dan wel stukjes vis.Ververs de haak ook regelmatig, want hoe verser het aas hoe beter de vangst.

 

Sardines zijn te koop bij de visboer voor een paar euro per kilo. verpak de sardines in porties van 10 of 12 visjes per keer, en vries de rest in. Als je dan gaat vissen neem je gewoon 1 pakje Sardines mee (en een tweede in de koelbox).

Want als de vis goed bijt dan heb je de tweede voorraad wel nodig.