Teckelkennel From Pekelder Dream
Kennelnieuws Ruwhaar Korthaar Pupnieuws In memoriam Warme mand Opvoeding en gedrag Contact
Opvoeding en Gedrag Zoals voor heel veel zaken geldt “bezint eer ge begint” geldt dit ook voor de aanschaf van een pup/hond. Besef dat een hond de leeftijd van 10-13 jaar (teckel 15 jaar of ouder) kan bereiken en dat door de aanschaf van een pup/hond een thuissituatie aanmerkelijk verandert. Denk hierbij bijvoorbeeld alleen maar aan de tijd die de opvoeding van een pup vergt (evt. pupcursus), het dierenartsbezoek, spelen met de pup/hond en het twee tot drie keer per dag uitlaten. Daarnaast zijn er de vakanties en dagjes uit, waarbij u trouwe viervoeter niet mee mag.  Dan hebben we het nog niet eens over de kosten, die de aanschaf van een pup/hond met zich meebrengt (o.a. dierenartskosten, kosten voor voer, kosten voor pension tijdens vakanties). De aanschaf van een pup/hond moet dus zeker geen impulsaankoop zijn, maar een weloverwogen beslissing. Het is zeker raadzaam om u van tevoren te oriënteren. In de handel zijn de nodige informatieve boeken verkrijgbaar en ook het internet biedt een schat aan informatie. Let wel dat niet alle rasinformatie bijgewerkt is, aangezien deze is gebaseerd op het ras jaren geleden, echter door de jaren heen zijn verschillende rassen danig veranderd door b.v. Het gebruik maken van fokmateriaal waarbij karaktertrekken en ziektes sterk ondergeschikt zijn t.o.v. het uiterlijk Gelegenheidsnestjes waarbij niet gekeken wordt naar de erfelijke eigenschappen van de vader– en moederhond Het in bepaalde tijden erg populair zijn van sommige rassen waardoor niet altijd zorgvuldig omgegaan wordt met de erfelijke eigenschappen van het fokmateriaal. Kortom de hond is op dat moment een product geworden.
Kopen van een hond Socialisatiefases bij pups Algemene omgang met uw hond Training algemeen Training specifiek Kinderen en honden Angst bij honden Agressie bij honden Hond en gezondheid
In de tijd dat wij onze eerste teckel kochten waren wij van mening dat wij voor de opvoeding van een “teckeltje” geen cursus hoefden te volgen. We hadden immers beiden ervaring met honden. Tevens hadden wij nog nooit gehoord van het bestaan van een puppy speelgroep. Nu een aantal jaren later is deze mening omtrent een cursus absoluut bijgesteld (ik ben zelf een aantal jaren instructeur voor de basiscursus gehoorzaamheid 1 en 2 en gevorderde gehoorzaamheid geweest) en hebben zo mogelijk dankbaar gebruik van het bestaan van een puppy speelgroep wat de socialisatie van de pups absoluut ten goede komt.
(Onze pups bij de puppy speelgroep)
Het dringende advies dat wij aan onze pupkopers meegeven is dan ook, volg zeker een puppycursus. Let wel dit is geen cursus waar de hond alleen iets leert, maar een cursus waar ook juist u leert op de juiste wijze met uw hond om te gaan. Daarnaast is het in het kader van de socialisatie van uw pup erg belangrijk om met uw pup deel te nemen aan een puppy speelgroep, waar de pups begeleid door instructeurs spelen. Wat is nu een juiste cursus voor u en uw pup? Zelf hebben we goede ervaringen met training m.b.v een clicker. Dit is een trainingswijze waarbij de hond, door actief bezig te zijn, dingen leert. Het is vooral belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de hondenschool waar u zich aanmeldt. Kunt u er b.v. met vragen terecht over de opvoeding van uw hond? Krijgt u naast de de oefeningen ook uitleg over b.v. het gedrag van uw hond?
(uw hond trainen m.b.v. een clicker)
Raadzaam is het daarom om bij het maken van een keuze van een ras, dat het beste bij u past, een bezoek te brengen aan verschillende fokkers, die u van de nodig informatie kunnen voorzien. Op deze wijze krijg je o.a. een goed beeld van de fokker, zijn gedachtengang t.a.v. de fok en het karakter van zijn/haar honden.   Bij mijn vroegere werkzaamheden bij voormalig Hondenschool en Adviescentrum ’t HOS passeerden regelmatig verschillende vragen over de opvoeding en gedrag van honden de revue. Aangezien dit belangrijke zaken zijn hopen wij middels deze pagina bij te kunnen dragen aan de opvoeding van uw hond, zodat u uw hond de baas bent en blijft. Via het klikken op onderstaande knop komt u op de pagina waar u informatie over uiteenlopende zaken kunt vinden zoals:
Opvoeding en gedrag
Groningen, Pekela, dachshund, blond, teckel, tekkel, dashond, dwerg, standaard, korthaar, pups, pup, chocolate, tan, black, rood, wildkleur, reu, teef, dekreu, kennel, dappled, getijgerd, dachshund, red, bruin, leverkleur, saufarben, wildboar, nederland, netherlands, niederlande, rot, brown