© Macro

Een site van insecten macro's gemaakt met een digitale camera.


Home Pagina
Wolbij Pagina
Vlinders Pagina
Libellen Pagina
Amfibieën Pagina
Reptielen Pagina
Gastenboek
Links Pagina

Libellen Pagina.


Op deze pagina vindt u foto's van libellen en waterjuffers. Ze komen in alle soorten en maten voor, met vaak de meest schitterende kleuren. Libellen leven in en om het water. Als larve leven ze in het water, als volwassen insect leiden ze een vliegend bestaan. En wat voor vliegers! Een libel is een meester in de lucht. Stil hangen, vooruit, achteruit, een libel kent geen grenzen. Met zijn grote ogen zoekt hij naar prooi. Meestal zijn dit andere insecten die hij vangt in zijn netvormige poten. Maar ze kunnen ook elkaar belagen. Als een prooi eenmaal gevangen is en de meervoudige monddelen aan de gang gaan, is er geen ontkomen meer aan.


Klik op een foto voor een vergroting. Gebruik de terug knop van uw browser om een andere foto te kiezen.

© Macro

Beekjuffers (Calopterygidae)

--------------------------------

Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo)


Bos- en Weidebeekjuffer Film! © Macro

Een film over de Bos- en Weidebeekjuffer. Het bestand is 16 megabyte groot!


In deze korte film ziet u hoe het vrouwtje haar eieren legt onder water. Verder komen zowel de Bosbeekjuffer als de Weidebeekjuffer in beeld. De film eindigt met een spectaculaire ontvoering van het vrouwtje door een rivaal mannetje.

--------------------------------


Bosbeekjuffer. © Macro Bosbeekjuffer. © Macro Bosbeekjuffer. © Macro


Bosbeekjuffer. © Macro Bosbeekjuffer. © Macro Bosbeekjuffer. © Macro


De Bosbeekjuffer leeft bij beschaduwde beken waarvan het water een uitstekende kwaliteit moet hebben. De Bosbeekjuffer is vrij zeldzaam en lijkt met zijn donkeren vleugels tijdens het vliegen een beetje op een vlinder. Ze zitten meestal in groepjes bij elkaar. Iedere juffer heeft een vast plekje in de zon langs de beek van waaruit ze jagen. Ze verdedigen dit tegen soortgenoten en andere juffers door de vleugels even snel open te slaan. Het mannetje van de Bosbeekjuffer heeft geheel zwart groene vleugels. De vleugels van het vrouwtje hebben een bruine kleur zij heeft een bruin lichaam. Ze zijn vanaf begin mei tot eind augustus te bewonderen met juni en juli als hoogte punt.

--------------------------------


Bosbeekjuffer. © Macro Bosbeekjuffer. © Macro Bosbeekjuffer. © Macro


Het vrouwtje legt na de paring direct de eieren in waterplanten in de beek. Deze planten worden door een mannetje bewaakt tegen soortgenoten en alleen zijn vrouwtjes mogen er eieren leggen. Andere mannetjes proberen het vrouwtje tijdens het leggen te ontvoeren dus de bezitter van het territorium blijft steeds in de buurt. Om de eieren te leggen bezit het vrouwtje een legboor aan het eind van haar lichaam. Hiermee kan ze een snee in de waterplant maken en daar haar eieren in leggen. Tijdens dit eieren leggen klimt ze langs de bladeren omlaag tot ze zelfs geheel onder water verdwijnt. Langs haar lichaam vormt zich een luchtbel om haar van zuurstof te voorzien. Ze moet zich goed vast houden want er bestaat steeds het gevaar dat ze door het snel stromende water wordt meegenomen. Als ze klaar is klimt ze weer omhoog en vlak bij het water oppervlak laat ze de plant los. Ze schiet omhoog en doorbreekt de waterspiegel. Nu moet ze gelijk wegvliegen anders valt ze terug in het water waar de kans bestaat dat ze verdrinkt. Komt ze goed weg dan rust ze even uit op een blaadje in de buurt voor zover ze daar de kans voor krijgt. Meestal is het mannetje er gelijk weer bij waarna de hele cyclus zich herhaalt. Dit gaat het grootste gedeelte van de dag zo door.

© Macro

Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens)


Weidebeekjuffer. © Macro Weidebeekjuffer. © Macro Weidebeekjuffer. © Macro


Weidebeekjuffer. © Macro Weidebeekjuffer. © Macro


De Weidebeekjuffer is anders dan de Bosbeekjuffer een algemene soort in Nederland. Ze stellen wat minder strenge eisen aan de waterkwaliteit en verdragen fel zonlicht zonder schaduw. De Weidebeekjuffer kan in grote aantallen aanwezig zijn. Dit levert een prachtig schouwspel op als meerdere mannetjes tegelijk aan het rond fladderen zijn. Het mannetje heeft anders dan de Bosbeekjuffer doorzichtige vleugels met daarin een zwart vlak.

--------------------------------


Weidebeekjuffer. © Macro Weidebeekjuffer. © Macro


Weidebeekjuffer. © Macro Weidebeekjuffer. © Macro>


Het vrouwtje van de Weidebeekjuffer heeft geheel doorzichtige vleugels en een groen lichaam. Net als de Bosbeekjuffer legt ze haar eieren in de waterplanten van de beek. Ook zij gaat daarbij soms geheel kopje onder. Ze zijn vanaf begin mei tot in september te bewonderen met juni en juli als hoogte punt.

© Macro

Glanslibellen (Corduliidae)

--------------------------------

Metaalglanslibel (Somatochlora metallica)


Metaalglanslibel. © Macro Metaalglanslibel. © Macro Metaalglanslibel. © Macro


Een heel mooie libel is de Metaalglanslibel. Ze zijn vrij teer en leven niet erg lang maar wat een kleuren. Vooral de helder licht groene ogen vallen op. Ze zijn niet zeldzaam maar u komt ze vooral tegen in bossen langs beekjes en vaartjes. Dus voor de meeste geen alledaagse verschijning. De foto's laten enkel vliegende exemplaren zien en daar zit dan ook gelijk het probleem. Want de Metaalglanslibel vliegt en vliegt en vliegt aan een stuk door de gehele dag. Leuk om naar te kijken want ze zijn honkvast maar behoorlijk lastig als u er een foto van wil maken. Meestal is hij al weer uit beeld of u hebt een prachtige foto van een glashelder wateroppervlak met een vaag vlekje erboven. Maar treft u er een aan kijk en geniet want ze zijn o zo sierlijk. Vanaf midden mei tot begin augustus is dit juweeltje te bewonderen.

© Macro

Glazenmakers (Aeshnidae)

--------------------------------

Blauwe Glazenmaker (Aeshna cyanea)


Blauwe Glazenmaker. © Macro Blauwe Glazenmaker. © Macro Blauwe Glazenmaker. © Macro


Blauwe Glazenmaker. © Macro Blauwe Glazenmaker. © Macro


Op de foto's het mannetje van de Blauwe Glazenmaker. Deze algemene libel komt vooral voor bij kleinere stilstaande wateren zoals bospoelen en tuinvijvers. Hij is te onderscheiden van de Paardenbijter door de grote gele vlekken in de bruine schouder partijen van het borststuk. De vliegtijd is vanaf eind juni tot begin oktober.

--------------------------------


Blauwe Glazenmaker. © Macro


Het vrouwtje van de Blauwe Glazenmaker legt haar eieren graag in tuinvijvers. De eieren overwinteren en komen in het volgende voorjaar uit. Vervolgens leven ze afhankelijk van de zomer temperatuur voor twee a drie jaar als larve in de vijver. Waarna ze op een goede dag vroeg in de ochtend uitsluipen. Om voor een paar weken als volwassen libel te kunnen rondvliegen.

© Macro

Glassnijder (Brachytron pratense)


Glassnijder. © Macro Glassnijder. © Macro


Hier boven het vrouwtje van de Glassnijder. Ze wordt vaak verward met andere Glazenmakers. Zoals de Groene en Blauwe Glazenmaker en de Paardebijter. Deze soorten vliegen echter wat later in het jaar. Het verschil tussen deze soorten is aan de zijkant van het borststuk te zien. Bij de Glassnijder is dat lichtgroen met twee doorlopende bruine strepen.

© Macro

Paardenbijter (Aeshna mixta)


Paardenbijter. © Macro Paardenbijter. © Macro


Paardenbijter. © Macro Paardenbijter. © Macro


De Paardenbijter wordt veelal in groepjes gezien. Deze vliegen rond op een open plek tussen een paar bomen of struiken. Deze grote libel kom je ook vaak in de tuin tegen. De foto's hierboven tonen een mannetje. Hij is van andere Glazenmakers te onderscheiden door de gele spijkervormige vlek op zijn rug direct onder de aanhechtingspunten van de vleugels. De Paardenbijter heeft verder slechts een heel klein licht stipje in de donkere schouder partij.

--------------------------------


Paardenbijter. © Macro Paardenbijter. © Macro Paardenbijter. © Macro


Paardenbijter. © Macro Paardenbijter. © Macro Paardenbijter. © Macro


Op de foto's met de gele Vuurdoorn bessen een vers vrouwtje van de Paardenbijter. Dit is te zien aan de nog doffe ogen, fletse kleuren en glimmende vleugels. Op de andere foto's een uitgekleurd vrouwtje. Zij heeft twee punten aan de staart het mannetje drie. De Paardenbijter vliegt vanaf juli tot oktober.

© Macro

Zuidelijke Glazenmaker (Aeshna affinis)


Zuidelijke glazenmaker. © Macro Zuidelijke glazenmaker. © Macro


Zuidelijke glazenmaker. © Macro Zuidelijke glazenmaker. © Macro


De Zuidelijke Glazenmaker is een zwerver die met warm weer en een zuidelijke stroming naar ons land komt. Dit zijn er elk jaar maar enkele maar op sommige plekken beginnen kleine populaties te ontstaan. Dit komt door de steeds warmere zomers waardoor de libel het ook hier naar zijn zin heeft. Het mannetje hier boven valt vooral op door zijn prachtige blauwe kleur. Vooral de ogen en het achterlijf zijn prachtig. Anders dan de meeste Glazenmakers is de Zuidelijke Glazenmaker goed benaderbaar. De libel vloog vlak langs en over me heen zoals op de foto rechts boven. Meerdere malen ging hij even zitten op minder dan een meter afstand. Ze lijken wel wat op de Paardenbijter maar missen de gele spijker op de rug. Ook het borststuk mist aan de zijkant het bruine streep patroon. Bij de Zuidelijke Glazenmaker is dit blauw gelig. Ze vliegen van juli tot begin september.

© Macro

Korenbouten (Libellulidae)

--------------------------------

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)


Bandheidelibel. © Macro Bandheidelibel. © Macro


Nederlandse namen beschrijven vaak het uiterlijk van een insect. Bij de Bandheidelibel heb je dan ook weinig voorstellingsvermogen nodig om naam en beestje bij elkaar te plaatsen. De Bandheidelibel is een mooie verschijning. Het mannetje heeft een fel rood lichaam en rode ptrerostigma. Dat zijn de vier rode streepjes in de vleugels.

--------------------------------


Bandheidelibel. © Macro Bandheidelibel. © Macro Bandheidelibel. © Macro


Het vrouwtje van de Bandheidelibel heeft groene ptrerostigma. De Bandheidelibel is redelijk zeldzaam maar gaat gestaagd vooruit. Ze zijn niet echt kieskeurig wat het biotoop betreft en kunnen onder verschillende omstandigheden worden aangetroffen.

© Macro

Bloedrode Heidelibel (Sympetrum saguineum)


Bloedrode Heidelibel. © Macro Bloedrode Heidelibel. © Macro Bloedrode Heidelibel. © Macro


Een mannetje van de Bloedrode Heidelibel. Komt voor bij in diverse biotopen, vaak met uitbundige oever begroeiing. De mannetjes van de Bloedrode Heidelibel hebben een knotsvormig felrood achterlijf en een rood gezicht. Anders als bij de Steenrode Heidelibel zijn de poten zwart. Het mannetje links is nog vers de zwarte stip in het oog is nauwelijks zichtbaar maar de zwarte poten zijn onmiskenbaar. Rechts een volledig uitgekleurd mannetje.

--------------------------------


Bloedrode Heidelibel. © Macro Bloedrode Heidelibel. © Macro


Het vrouwtje van de Bloedrode Heidelibel. Let op de geheel zwarte poten. Ze vliegen vanaf juni tot oktober.

© Macro

Bruinrode Heidelibel (Sympetrum striolatum)


Bruinrode Heidelibel. © Macro Bruinrode Heidelibel. © Macro Bruinrode Heidelibel. © Macro


Een vrouwtje van de Bruinrode Heidelibel te herkennen aan de korte afgeronde legboor. Ze heeft een wat grover gebouwd achterlijf en de zwarte snor langs de oog rand ontbreekt. Deze algemene Heidelibel komt vooral voor bij stilstaand water. Een deel van de eieren komt na zes weken uit en een deel overwintert. Een jaar na de ei afzet sluipt de Bruinrode Heidelibel als volwassen insect uit de larvenhuid. Ze vliegen vanaf juni tot in oktober.

--------------------------------


Bruinrode Heidelibel. © Macro Bruinrode Heidelibel. © Macro Bruinrode Heidelibel. © Macro


Het mannetje van de Bruinrode Heidelibel is net als het vrouwtje te onderscheiden van de Steenrode Heidelibel door het ontbreken van een zwarte snor. Voor meer uitleg hierover zie de tekst bij de Steenrode Heidelibel. Links en midden op de foto het mannetje rechts het vrouwtje. Het mannetje op mijn hand op de linker foto is van 22 oktober 2006.

© Macro

Geelvlekheidelibel (Sympetrum flaveolum)


Geelvlekheidelibel. © Macro Geelvlekheidelibel. © Macro


De Geelvlekheidelibel is een onregelmatige zwerver. De populatie in Nederland is afhankelijk van aanvoer uit het buitenland. Hij is in sommige jaren bijzonder talrijk en kan zich daarna voor meerdere jaren standhouden. De dieren planten zich hier wel voort echter niet succesvol genoeg om een stabiele populatie op te bouwen. Na een goed zwerfjaar kan deze soort er echter weer een paar jaar tegenaan. De Geelvlekheidelibel laat zich gemakkelijk onderscheiden van andere Heidelibellen door de onregelmatige gele vlek op de achterste vleugels.

© Macro

Steenrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum)


Steenrode Heidelibel. © Macro Steenrode Heidelibel. © Macro Steenrode Heidelibel. © Macro


Steenrode Heidelibel. © Macro Steenrode Heidelibel. © Macro


Op de bovenste foto's het mannetje van de Steenrode Heidelibel. Ze zijn nog niet volledig uit gekleurd. Heidelibellen zijn vaak lastig uit elkaar te houden vooral bij jongen exemplaren die nog niet beschikken over het volledige kleuren patroon. Maar ook nu zijn er kenmerken die bruikbaar zijn. Typisch voor de Steenrode Heidelibel is zijn zwarte snor op de onderste linker foto ziet u dit het beste. Het zwart tussen de ogen loopt langs de oog rand een stukje door naar beneden net een zwart snorretje. De poten zijn net als bij de Bruinerode Heidelibel geel met zwart maar deze moet het doen zonder snor. Deze snor ziet u het best schuin van voren. De Steenrode Heidelibel met de glimlach op de onderste rechter foto laat geen snor zien maar heeft hem wel.

--------------------------------


Steenrode Heidelibel. © Macro Steenrode Heidelibel. © Macro Steenrode Heidelibel. © Macro


Een vrouwtje van de Steenrode Heidelibel komt voor bij diverse stilstaande vaak ondiepe wateren. De legboor van het vrouwtje van de Steenrode Heidelibel steekt onder een hoek van 90° graden naar beneden. De poten zijn geel met zwart en ze heeft een zwarte snor. Ze vliegen vanaf eind juni tot begin oktober.

© Macro

Zwarte Heidelibel (Sympetrum danae)


Zwarte Heidelibel. © Macro Zwarte Heidelibel. © Macro


De Zwarte Heidelibel leeft om en nabij vennen. Het mannetje is geheel zwart zie de linker foto. Het vrouwtje op de rechter foto mist de intens zwarte kleur.

© Macro

Zwervende Heidelibel (Sympetrum fonscolombii)


Zwervende Heidelibel. © Macro


De Zwervende Heidelibel is een pionier zonder vaste verblijf plaats. De soort zwerft van plek naar plek meestal nieuwe poelen. De libellen die daaruit ontstaan gaan zelf ook weer op stap. De soort is in Nederland behoorlijk zeldzaam. Op de foto een nog jong niet uit gekleurd mannetje. De soort is redelijk eenvoudig van andere Heidelibellen te onderscheiden. Het oog is verdeeld in twee duidelijke helften waarbij de onderste helft blauw grijs is. Enkel de Zwervende Heidelibel heeft dit. De Zwervende Heidelibel vliegt vanaf begin juni tot laat in het jaar.

© Macro

Platbuik (Libellula depressa)


Platbuik. © Macro Platbuik. © Macro Platbuik. © Macro


Het mannetje van de Platbuik is op zijn achterlijf schitterend blauw berijpt. Ze houden zich op om en rond ondiepe sloten of plassen. Die niet helemaal zijn vol gegroeid met waterplanten. Het is een echte pioniers soort die als een van de eerste nieuwe poelen in gebruik neemt. Daar vechten ze met andere mannetjes en zitten ze op de uitkijk wachtend op een vrouwtje.

--------------------------------


Platbuik. © Macro Platbuik. © Macro Platbuik. © Macro


De vrouwtjes van de Platbuik zijn vaak wat verder van het water vandaan te vinden. Daar kunnen ze ongestoord jagen om zo voldoende voedsel te vangen voor de productie van de eieren. Om de eitjes te leggen trekt ze naar het water waar de mannetjes al op haar zitten te wachten. De paring gebeurt al vliegend. Ook het leggen van de eieren gaat op de vleugel. Naast het mannetje is ook het vrouwtje van deze soort schitterend gekleurd. Vooral een vers exemplaar zo als op de linker foto schittert in het zonlicht. Op de middelste foto zie je goed hoe deze libel aan zijn naam komt.

© Macro

Gewone Oeverlibel (Orthetrum cancellatum)


Gewone Oeverlibel. © Macro Gewone Oeverlibel. © Macro


Ook weer een zeer naam trouwe libel is de Gewone Oeverlibel. Deze libel leeft langs sloten en vaarten. Ze kunnen dan vaak massaal aangetroffen worden. Als er iets in het water drijft dan gebruiken ze dat vaak met velen tegelijk als rustplaats. Op de bovenste foto's staat een mannetje van de Gewone Oeverlibel.

--------------------------------


Gewone Oeverlibel. © Macro Gewone Oeverlibel. © Macro Gewone Oeverlibel. © Macro


Het vrouwtje van de Gewone Oeverlibel is geel met zwart. Bij oudere libellen krijgt het vrouwtje vaak een blauwe berijping. Bij veel libellen zijn de vrouwtjes wat zwerflustiger dan de mannetjes. Zij moeten veel eten om eitjes te produceren. Bij de sloten worden ze te vaak lastig gevallen door de mannetjes. Het vrouwtje hierboven miste de helft van een van haar vleugels. Vliegen ging echter probleemloos. Op de middelste foto doet ze zich te goed aan een waterjuffer.

© Macro

Zuidelijke Oeverlibel (Orthetrum brunneum)


Zuidelijke Oeverlibel. © Macro Zuidelijke Oeverlibel. © Macro


De Zuidelijke Oeverlibel komt in Nederland vrijwel alleen in het uiterste zuiden van ons land voor. Hij onderscheid zich duidelijk van de Gewone Oeverlibel door de bij de mannetjes volledig lichtblauwe berijping. Bovenstaande foto's zijn van een mannetje. Het vrouwtje mist deze intens blauwe kleur.

© Macro

Viervlek (Libellula quadrimaculata)


Viervlek. © Macro Viervlek. © Macro


De Viervlek vliegt al vroeg in het jaar, gelijktijdig met de Platbuik. De naam ontleed ze aan de vlekjes op het midden van haar vleugels. Op elke vleugel zit één vlekje dus vier totaal. Het is een algemene Libel die houd van stilstaand water. In sommige jaren komt deze soort massaal te voorschijn en kunnen er hele zwermen optreden. De bovenstaande foto's staat een mannetje van de Viervlek. Het exemplaar op de foto rechts is pas uitgeslopen en zit nog te drogen. Dit is te zien aan het wazige oog waarin nog niet het zwarte puntje te zien is waardoor het altijd lijkt dat de libel u aan kijkt. Wat u echter ziet is één facet van de honderden die in het oog zitten. Deze is zwart omdat u er loodrecht in kijkt. Als u beweegt lijkt het alsof het oog van de libel u volgt maar door de ronding van het oog kijkt u steeds tegen een ander facet aan. Een staaltje gezichtsbedrog dus.

© Macro

Rombouten (Gomphidae)

--------------------------------

Plasrombout (Gomphus pulchellus)


Plasrombout. © Macro


De Plasrombout is een grote en sterke libel. De naam is weer zeer toepasselijk want de Plasrombout plant zich voort in grote plassen. Al zijn enkele populaties bekend die bij afwatering vaarten voorkomen. Dit is echter meer uitzondering dan regel. Belangrijk is dat het open water is zonder dichte vegetatie. De foto toont het vrouwtje het mannetje heeft aan het achterlijf grotere haken om het vrouwtje mee vast te kunnen pakken. Om enig rust te hebben van de aandacht van de mannetjes maken de vrouwtjes vaak grote omzwervingen. Ze kunnen dan ook ver van de geboorte plek worden aangetroffen. De soort vliegt reeds vroeg in het jaar vanaf mei tot begin juli.

© Macro

Witsnuitlibellen (Leucorrhinia)

--------------------------------

Venwitsnuitlibel (Leucorrhinia dubia)


Venwitsnuitlibel. © Macro Venwitsnuitlibel. © Macro


Witsnuitlibellen zijn te herkennen aan het witte gezicht zoals op de linker foto te zien is. De Venwitsnuitlibel leeft zoals de naam al aangeeft rond vennen. De bovenstaande foto's zijn van een mannetje.

© Macro

Pantserjuffers (Lestidae)

--------------------------------

Bruine Winterjuffer (Sympecma fusca)


Bruine Winterjuffer. © Macro Bruine Winterjuffer. © Macro


Een bijzondere Juffer is de Bruine Winterjuffer. Ze komen in de nazomer uit het water en overleven de winter als volwassen insect. De Bruine Winterjuffer hangt dan open en bloot aan een takje. De eieren worden gelegd in het voorjaar vanaf maart. Op de foto's een mannetje Bruine Winterjuffer.

© Macro

Gewone Pantserjuffer (Lestes sponsa)


Gewonepantserjuffer. © Macro


De Gewone Pantserjuffer lijkt veel op de Tangpantserjuffer hieronder. Ik ben me er dan ook niet zeker van of ik ze wel goed gedetermineerd heb. Op de foto een tandem van de Gewone Pantserjuffer boven het mannetje onder het vrouwtje. Na de paring neemt het mannetje het vrouwtje op sleeptouw zodat hij er zeker van kan zijn dat de gelegde eieren van hem zijn.

© Macro

Houtpantserjuffer (Lestes (Chalcolestes) viridis)


Houtpantserjuffer. © Macro Houtpantserjuffer. © Macro Houtpantserjuffer. © Macro


Een mannetje Houtpantserjuffer. Op de rechter foto heeft hij een eendagsvlieg gevangen. U kunt goed de meervoudige monddelen zien.

--------------------------------


Houtpantserjuffer. © Macro Houtpantserjuffer. © Macro


Op de bovenstaande foto's het vrouwtje van de Houtpantserjuffer. De vrouwtjes van Pantserjuffers leggen hun eieren niet los in het water. Bij de Houtpantserjuffer boort het vrouwtje met haar legboor een gaatje in tak die over een water partij hangt. Hierin legt ze de eieren als later de jongen larven uitkomen vallen ze in het water. Mochten ze per ongeluk toch op de grond vallen dan zullen ze proberen met sprongetjes het water te bereiken.

© Macro

Tangpantserjuffer (Lestes dryas)


Tangpantserjuffer. © Macro Tangpantserjuffer. © Macro


De Tangpantserjuffer is gemakkelijk te verwarren met de Gewone Pantserjuffer. Bij de mannetjes van de Tangpantserjuffer is segment twee maar voor 2/3de blauw berijpt. Het uiterste puntje van de staart is segment tien.

© Macro

Zwervende Pantserjuffer (Lestes barbarus)


Zwervende Pantserjuffer. © Macro Zwervende Pantserjuffer. © Macro Zwervende Pantserjuffer. © Macro


De Zwervende Pantserjuffer is te onderscheiden van andere Pantserjuffers door de tweekleurige ptrerostigma. Dat zijn de zwart witte streepjes in de vleugels. Links op de foto staat het mannetje. Op de foto in het midden en rechts een vrouwtjes Zwervende Pantserjuffer.

© Macro

Waterjuffers (Coenagrionidae)

--------------------------------

Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella)


Azuurwaterjuffer. © Macro Azuurwaterjuffer. © Macro Azuurwaterjuffer. © Macro


De Azuurwaterjuffer is een algemeen voorkomende waterjuffer. Let op het verschil met de Watersnuffel hieronder. De Azuurwaterjuffer heeft een half streepje op het borststuk die bij de Watersnuffel ontbreekt ook is de tekening op de laatste segmenten anders. Op de rechter foto twee Azuurwaterjuffers tijdens de paring.

© Macro

Blauwe Breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes)


Blauwe Breedscheenjuffer. © Macro Blauwe Breedscheenjuffer. © Macro Blauwe Breedscheenjuffer. © Macro


De Blauwe Breedscheenjuffer is echt een heel aparte waterjuffer. Ook de naam werkt behoorlijk op de lach spieren als u hem een paar keer achter elkaar zegt. De naam is natuurlijk weer heel toepasselijk en slaat op het uiterlijk. De poten van de Blauwe Breedscheenjuffer zijn wat dikker als bij andere waterjuffers maar het gaat vooral om het eerste stuk waarmee de poten vast zitten aan het borststuk. Dit is de platte brede scheen waar de naam op slaat. Nu het blauw nog want het vrouwtje links en rechts is juist opvallend bleek. Alleen het mannetje heeft het lichte blauw. Op de middelste foto ziet u hem hij staat rechtop op het vrouwtje. Zij is eieren aan en het leggen en als of dat nog niet zwaar genoeg is mag ze hem op haar hoofd balanceren. Het mannetje heeft haar vast met de tang aan het achtereind van zijn lichaam. Veel waterjuffers doen dit. Hij zorgt er zo voor dat geen ander mannetje kan langskomen om met het vrouwtje te paren. De eieren die zo gelegd worden zijn dus zeker door hem bevrucht. Bij waterjuffers en libellen die het vrouwtje niet begeleiden bestaat steeds de kans dat na de paring er een ander mannetje bovenop duikt. Dit is te zien aan het eind van de film over de Bos- en Weidebeekjuffer. Ziet u trouwens de Weidebeekjuffer in de linker bovenhoek van de middelste foto? Hij dreigt naar een mannetje Blauw Breedscheenjuffer die voor hem vliegt.

© Macro

Koraaljuffer (Ceriagrion tenellum)


Koraaljuffer. © Macro Koraaljuffer. © Macro Koraaljuffer. © Macro


De Koraaljuffer komt meestal voor langs vennen. Ze zijn echter ook bij andere kleine stilstaande wateren te vinden. Hierboven het mannetje een prachtige juffer met zijn rode lijf, rode poten en rode pterostigma in de vleugels. Anders dan de Vuurjuffer hebben ze volledig gekleurde poten. De Koraaljuffer vliegt vanaf juni tot eind augustus.

© Macro

Lantaarntje (Ischnura elegans)


Lantaarntje. © Macro Lantaarntje. © Macro Lantaarntje. © Macro


Ook van de waterjuffers zijn er vele soorten die lang niet altijd even makkelijk uit elkaar te houden zijn. Dit zijn Lantaarntjes. Op de linker en middelste foto staat het mannetje. Op de rechter foto ziet u een paringswiel. De bovenste is het mannetje. De mannetjes van libellen en waterjuffers grijpen het vrouwtje achter de kop vast met een op het puntje van zijn achterlijf zittende tang. Er vormt zich dan een tandem met het mannetje voorop. Tijdens de eigenlijke paring ontstaat dan het paringswiel. In beide varianten kan er nog prima gevlogen worden.

© Macro

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula)


Vuurjuffer. © Macro Vuurjuffer. © Macro


De Vuurjuffer is een van de eerste libellen van het jaar. Halverwege april zie je ze al verschijnen. Op de linker foto een mannetje Vuurjuffer op de rechter een paringswiel. Het vrouwtje is de onderste en is iets lichter van kleur. De Vuurjuffer heeft zwarte poten die van de Koraaljuffer zijn rood.

© Macro

Watersnuffel (Enallagma cyathigerum)


Watersnuffel. © Macro Watersnuffel in Zonnedauw. © Macro


Op de linker foto een mannetje van de Watersnuffel. Insecten hebben altijd veel vijanden. Maar soms komt het gevaar uit een wel heel onverwachte hoek! Op de rechter foto zitten twee mannetjes gevangen in Zonnedauw een vleesetend plantje. De plant beschikt over een soort lepeltjes bezet met steeltjes met daaraan kleverige bolletjes. Insecten blijven hier aan plakken. Enzymen in deze bolletjes verteren de gevangen insecten en de plant neemt de voedingsstoffen op. Deze Watersnuffels worden volledig verteerd op het uitwendige skelet na.

--------------------------------


Watersnuffel. © Macro Watersnuffel. © Macro


Het vrouwtje van de Watersnuffel is bij het zij aanzicht op de foto links te herkennen aan het kleine doorntje dat voor de legboor onderaan de staart zit. Van boven vallen vooral vooral de vlekjes op het achterlijf op met het rondje en daar een pijltje aanvast. Hartelijk dank aan Peter voor het op naam brengen.


| Home | Wolbij | Vlinders | Libellen | Amfibieën | Reptielen | Gastenboek | Links |



--------------------------------


Disclaimer. © Macro