Alcohol en Drugs

Wat is het probleem?


jongeren komen in aanraking met alcohol of drugs. Als dit maar met mate is of dat ze het voor een keer proberen dan valt het mee. Gelukkig is dat met drugs zo het geval. Het probleem ligt hem juist bij de alcohol. Jongeren beginnen op de jeugdcampings vaak al ’s morgens vroeg, als ze nog niet eens hersteld zijn van de vorige avond, en eindigen ’s avonds laat. De gevolgen hiervan zijn vaak dat jongeren vernielingen gaan plegen of ruzie zoeken met andere jongeren.

Hoe komt de jeugd ermee in aanraking?

Iedere jongere komt wel in aanraking met alcohol of drugs. Dat kan zijn omdat ze er verhalen van horen of via vrienden of bekenden of omdat ze het een keer willen uitproberen. Ze hoeven niet gelijk verslaafd te raken maar het is wel belangrijk dat ze de gevaren er van weten. Ze krijgen hun alcohol of drugs door het zelf te kopen of via anderen: cafés, andere jongeren, supermarkten.

Wat kunt u eraan doen?

Mocht u hangplekken op merken waar alcohol of drugs genomen wordt opmerken meld dit dan bij de politie: spoedgevallen belt u 112 en in gevallen waarbij er geen spoed is 0900 8844. Als u hulp nodig heeft bij het opvoeden van uw kind of heb je zelf vragen dan kunt u terecht bij:

Stichting Jeugdhulp Friesland, centraal kantoor
Noordvliet 439, 8921 HH Leeuwarden
Postbus 1266, 8900 CG Leeuwarden
tel. 058 - 2333666
fax. 058 - 2333671

Bureau Jeugdzorg Friesland
Westersingel 4, 8913 CK Leeuwarden
Postbus 312, 8901 BC Leeuwarden
tel. 058 - 2333777
fax. 058 - 2333504

Op de site van GGD Friesland is informatie te vinden over alcohol en drugs voor zowel jongeren als ouders.

Alcohol Infolijn

tel. 0900-5002021 (€ 0,10/min). Dit nummer kan gebeld worden voor alle vragen op het gebied van alcohol. Ook voor een persoonlijk advies bij problemen met alcohol. De Alcohol Infolijn geeft adressen van de dichtstbijzijnde hulpverleningsinstanties. Tevens kunnen er via dit nummer folders besteld worden over alcohol.

Wat doet de gemeente eraan?

Als gemeente proberen we de plekken waar overlast wordt veroorzaakt terug te dringen. Dit doen we in samenwerking met de politie en eventueel de gezamenlijke horeca. Verder proberen we via deze site belangrijke adressen voor u op te stellen zodat u makkelijk aan voorlichting kan komen.

Site GGD Fryslan
www.MinVWs.nl/dossiers/alcohol