Verhalen van Ed Calafon

Ik heb mijn eerder geschreven verhalen bij elkaar gezocht en opnieuw geplakt.
Er zal toch wel iemand zijn die iets van dit verhaal herkent.

Ik zat van januari t/m april 1965 of 1966 3 maanden op Jongenskamp de Ravenhorst in groep Engeland. Mijn leidster (de groepleiders werden toen stuurmannen genoemd) was mevr. Bokhoven. Stuurman Grobben was de fijnste leider. Rond 1967 heerste er een streng regime. Later ben ik er nog een keer met de tienertoer van de NS nog een keer geweest en heb ik er met sportwedstrijden mee gedaan.
Als 's-winters de rivier de Dinkel buiten zijn oevers trad, werd het een grote ijsvlakte rondom kamp de Ravenhorst. ooit zijn we eens een keer verdwaald en zonder dat we het wisten liepen we in Duitsland en werden we aangehouden door een grensbewaker met een Duitse Herder die op zoek was naar smokkelaars.
Volgens mij waren we de eerste van de Ravenhorst die verdwaald zijn.
Achteraf was het toch een hele aardige man.

Op mijn eerdere berichten heb ik p/o 2x maal Belgie in gevuld, maar dat moet natuurlijk Nederland zijn.

Namen die ik me nog kan herinneren zijn Gerrit Tilly die in het nooddorp woonde in Rotterdam-Overschie, ik dacht de Delftlandsestraat maar dat weet ik niet helemaal zeker. en ene ???? Kars die uit Arnhem kwam. Bij Gerrit Tilly ben ik eind jaren 70 nog een op bezoek geweest.
Met de persoon Kars hebben mijn broer en ik ooit nog eens een ontsnappingspoging voorbereid, later hoorde ik dat hij er nog eens 2x 3 maanden is geweest. de naam Kars ken ik doordat zijn neven mijn buren waren in Rotterdam. Gerrit Tilly werd op de open ouderdag na 1,5 maand mee naar huis genomen, hij had werkelijk een moeder met een goud hart, die het allemaal daar niet meer kon aanzien. hahaha. Overigens zat mijn broer Frans niet in mijn groep Engeland, maar in groep Israel.
 

In kamp de Ravenhorst werd veel aan sport en cultuur gedaan. Ik zat in een toneelgroep, ooit hebben we een voorstelling gegeven in een Schouwburg in Enschede. de betreffende stuurman (cultuur en onderwijs) waarvan ik alleen nog weet dat hij in Alkmaar woonde, begeleide ons met zijn gitaar. Ook was er een operette club en brandweer club die ook in het openbaar voorstellingen en demonstraties gaf.

Groten Ed Calafon

hucagro@chello.

 

 

 
 

2005 © Copyright Website de Ravenhorst