Hoe hard kun je gaan in vrije val?
 

De maximum snelheid in vrije val hangt van 3 dingen af:

1. De luchtdichtheid.
2. De lichaamshouding van de springer.
3. Het pak van de springer.

In een "normale" vrije val valt de springer plat met zijn buik omlaag en heeft een redelijk strak pak aan. Op een hoogte van rond de 13.000ft (3900m) wordt uit het vliegtuig gesprongen en rond de 2300ft (700m) wordt geopend. In deze omstandigheden zal de snelheid rond de 200 km/u liggen. Tijdens andere springdisciplines worden hogere snelheden gehaald door andere lichaamshoudingen (zittend en op de kop) en andere kleding. Bij freefly en freestyle bijvoorbeeld ligt de snelheid tussen de 230 en 300 km/u.

Als je hoger in de atmosfeer komt wordt de lucht dunner (ijler) en zal je lichaam minder wrijving ondervinden als je er doorheen valt. In de jaren 50 en 60 deed de Amerikaanse luchtmacht experimenten in voorbereiding op het ruimtevaartprogramma. Op 16 augustus 1960 sprong kolonel Joseph Kittinger uit een ballon op 102.800ft (30 km). In de ijle lucht op die hoogte bereikte hij een snelheid van 1142 km/u tijdens een vrije val die in totaal 4 minuten en 36 seconden duurde. Sindsdien is dit record ongeevenaard gebleven.

Vaak wordt gedacht dat de enige wedstrijdvorm binnen het springen kan zijn wie het eerst beneden is. Pas recentelijk is deze vorm ook werkelijk ontstaan omdat in het verleden de risico's die dit met zich mee zou brengen technisch onacceptabel waren. Speedskydiving heet deze nieuwe discipline en het huidige snelheidsrecord staat op 480.14 km/u. Dit is dus het wereldrecord in de dichte, lage luchtlagen.

Bij nog een redelijk nieuwe discipline, het birdman vliegen is het juist de bedoeling zo lang mogelijk in vrije val te blijven en dus zo langzaam mogelijk te gaan. Het record ligt hier tot nu toe op 64.8 km/u. Hierbij wordt een speciaal vleugelpak gebruikt.



Freefly Foto: Frank Täsler


Kittinger springt van 102.800ft.


Het BirdMan-pak