In de vorige Sport Parachutist stond dat doping een hot issue is, zelfs in paraland. Maar is dat wel zo?
Wat is er aan de hand?
De KnvvL wordt 5% op haar overheidssubsidie gekort omdat ze geen dopingbeleid heeft. Als er voor het wedstrijdspringen dus wel een dopingbeleid is krijgt de KnvvL meer geld.
Een kijkje op een dropzone:
De gemiddelde para is helemaal niet vies van een biertje en sommigen onder ons vinden een joint ook wel lekker, net zoals een groot deel van de Nederlandse bevolking. Als we nu kijken naar het dopingbeleid van het IOC dan is dit erop gericht om oneerlijke concurrentie tijdens de wedstrijden te voorkomen. Daar is natuurlijk niets mis mee, ben ik voor. Maar als je meer gedetailleerd en onbevooroordeeld gaat kijken naar het dopingbeleid dan is het wel een heel vreemd beleid.
Crimineel?
Het feit dat er al over "doping" wordt gesproken suggereert al dat er iets niet in de haak is. Je kunt ook spreken over prestatie verhogende middelen. Als je vervolgens kijkt naar hoe de Tour de France vorig jaar is verlopen, dan kun je je afvragen of dat nu allemaal zo crimineel was.
Daarnaast kun je ook stellen dat het IOC veel te veel focust op doping. Het gebruik van booties kan op de hogere niveau's net zo goed oneerlijke concurrentie worden genoemd in vergelijking met de mensen die geen booties hebben. Het is gewoon een illusie om te denken dat iedereen gelijke kansen zal hebben. Uiteindelijk is het een kwestie van geld: booties kan iedereen wel betalen en materiaal is dus niet de beperkende factor, maar wie nu de meeste trainingssprongen kan maken wint. Een wielrenner kan meer gaan fietsen, maar iemand die maar een beperkt inkomen heeft kan niet veel meer gaan springen. Lekker eerlijk hoor!
Lichaamseigen stoffen
De dopinglijst van het IOC, die ook voor het springen zal gaan gelden, is niet bepaald kort en bevat de meest rare stoffen. Zo moet je je straks afvragen of een paar neusdruppeltjes om je sinussen even vrij te maken straks nog wel kan. Misschien toch maar met een verkoudheid het risico nemen dat je je sinussen beschadigd, dat is ten slotte toch beter dan gediskwalificeerd worden? Als je een heel jaar getraind hebt voor een NKP is de keuze niet zo moeilijk.
Verder valt te bediscussiëren welke stoffen voor het springen dan wel prestatieverhogend zouden kunnen werken. Op een paar concentratie verhogende pillen na zou ik het niet kunnen verzinnen.
Daarnaast staan er op de lijst met verboden middelen ook heel veel lichaamseigen stoffen. Stoffen die je lichaam gewoon uit zichzelf aanmaakt. Topsporters zijn zo goed in hun sport omdat ze unieke eigenschappen bezitten die anderen niet hebben, waardoor ze op zo'n hoog niveau kunnen presteren. Het is al bewezen dat topsporters sommige stoffen in afwijkende hoeveelheden aanmaken. Als we naar springen kijken dan levert alleen al de spanning en awareness van het springen concentraties van stoffen op die bijna nergens anders worden gemeten. Het bekende EPO (het Tour de France hormoon) zal bijvoorbeeld als gevolg van de blootstelling aan een zuurstofarme omgeving hoger zijn dan normaal. Heeft het IPC hier wel aan gedacht?
En dan de praktijk
.
Als je kijkt naar de praktijk dan zie je dat serieuze wedstrijdspringers bijna de saaiste para's van allemaal zijn: gaan vroeg hun bed in, drinken weinig, blowen nog minder en staan weer vroeg op, niets aan dus. Wat wil je bij deze "reine" mensen dan gaan meten? Een dopingbeleid voor het gehele springen is dan veel wenselijker, een soort alcoholcontrole op zondagochtend, iedereen met meer dan 0,5 promille gaat niet omhoog. Komt de veiligheid ook nog ten goede.
Tenslotte
Ik wil hier helemaal geen vrijbrief geven voor dopinggebruik en ik ben de laatste om het aan te moedigen, maar de heksenjacht die je bij veel andere sporten ziet (waar overigens veel geld met die sporten kan worden verdiend) lijkt mij niet echt wenselijk voor het springen. Alleen al het idee dat je tijdens trainingen en wedstrijden buisjes vol moet pissen zal niet iedereen even leuk vinden. Hopelijk wordt er nog even goed nagedacht voor we hier verder mee gaan.
vragen: thinairskydiving@hotmail.com
|