Kun je adem halen in vrije val?
  Ja hoor, in vrije val kun je gewoon ademhalen. Sommige mensen denken dat door de hoge snelheid je adem wordt "afgesneden". Dat dachten ze ruim anderhalve eeuw geleden ook met de introductie van de trein. Door de hoge snelheid is het juist extra makkelijk om adem te halen: mond open en hij is gevuld. Om op een wat rustigere manier adem te halen en er in de vrije val wat mooier uit te zien is het ook handig om je mond dicht te houden en door je neus in te ademen en, minstens zo belangrijk, ook weer uit te ademen. Dit laatste wordt door de spanning nogal eens vergeten en kan tot misselijkheid leiden. Gewoon blijven ademhalen dus, niet teveel over nadenken.
Bovendien hebben veel springers tegenwoordig een soort integraal helm op waardoor je binnen de helm een klein wereldje zonder wind hebt en je dus ook makkelijk kunt ademhalen.

Waarom sommigen het dan wel benauwd krijgen? Door de opwinding vergeten ze vaak simpelweg adem te halen of ze maken zich zo druk dat ze in de ijle lucht op 4 km hoogte zuurstofgebrek krijgen. Roken helpt hier niet bij.