Kefir
De probiotische drank uit de Kaukasus die 100-jarigen maakt
Melkkefir is een gekweekte, romige drank en is gezond. De zure en frisse smaak lijkt sterk op die van yoghurt, maar het bevat heilzame gisten naast de probiotische bacteri
ën die men ook in yoghurt terug vind. Melkkefir kan U thuis zelf gemakkelijk maken. Om zelf Melkkefirdrank te maken heb je enkel melk en de hier te verkrijgen kefirbloempjes of kefirplantje nodig. Met dit kefirplantje kan men zelf onbeperkt melkkefir maken. Bij ons kan je het kefirplantje kopen en daarna zelf kefirdrank maken.
Melkkefir is een voedingsmiddel dat de inwendige ecologie helpt herstellen. Door de symbiotische werking van gunstige gisten (o.a. saccharomyces, kefir, torula kefir) en goede bacteriën (o.a.lactobacillus caucasus) gaat de kefir werken als een natuurlijk antibioticum, een probioticim. De gisten en bacteriën van kefir voeden zich met lactose (de meervoudige suikers van melk) en zetten die om in lactase. Door dit proces verdwijnt de slijmvormende eigenschap van melk. Kefir schept een gunstig klimaat in de darm en daardoor een optimale omgeving waar goede bacteriën zich kunnen nestelen. Op die manier wordt er ook meer voordeel gehaald uit andere probiotica,zoals lactobacillus acidophillus (te vinden in Yakult).
De gevriesdroogde kefirculturen die als poeder te verkrijgen zijn bij health food winkels, kan men slechts enkele malen gebruiken om kefirdrank te maken. Het kefirplantje dewelke wij aanbieden, zal blijven groeien in melk (koe, geit en schaap).
Waterkefir wordt gemaakt met als hoofdbestandelen water, suiker en kefirkorrels. Waterkefir is ook wel bekend als tibicos, Tibi, of Japanse waterkristallen.
De waterkefirkorrels vormen culturen van verschillende stammen van gezonde bacteriën en gist, samengehouden in een polysaccharide matrix van bacteriën. De symbiotische relatie van de microben produceert een stabiel groeiende cultuur. De microben voeden zich met suiker, melkzuur, alcohol en kooldioxide, waarbij een gefermenteerd koolzuurhoudende drank ontstaat. Het alcoholpercentage is meestal zeer minimaal, minder dan 1%.
Waterkefir versus Melkkefir
Er zijn twee soorten kefirkorrels - melk en water. Voorafgaand aan het maken van waterkefir, maakten we van melkkefir met koemelk. Hoewel vergelijkbaar in functie, melk kefirkorrels zijn heel anders dan water kefirkorrels. Melkkefirkorrels zijn wit terwijl korrels van waterkefir echter doorschijnend, bloemkool-achtige en makkelijk te splitsen zijn onder druk. Het melk kefirplantje voed zich met de lactose in melk terwijl Japanse waterkristallen zich voeden met suiker.
|