De Nieuwsgroepen

DE NIEUWSGROEPEN OFTEWEL USENET

De Nieuws- of discussiegroepen, algemene naam 'Usenet', zijn een wereldwijd superforum op het internet, je kunt wel zeggen: 'De Moeder aller Forums'. Ze zijn gratis met een minimum aan reclame en goeddeels ongemodereerd. Het enige wat je nodig hebt is een Usenet Cliënt of nieuwsgroepprogramma, waarmee je op een van de gratis nieuwsservers kunt inloggen. Het aantal groepen is meestal ruim 50.000 en daaruit kan een keuze gemaakt worden waar je je dan op kunt 'abonneren'. Er is een grote verscheidenheid aan groepen, met de meest uiteenlopende onderwerpen. En als een onderwerp er soms niet is, kan er zelfs een groep aangevraagd worden. Er zijn verschillende nieuwsgroepprogramma's. Ik kan het gratis Mozilla Thunderbird als NieuwsCliënt aanbevelen, zie:

https://www.mozilla.org/nl/thunderbird/

Ook het gratis Microplanet Gravity is mooi, zie:

http://jawade.nl/gravity.html

De berichten kunnen netjes gesorteerd worden, o.a. op datum, onderwerp of poster, maar ook op thread (boomstructuur). Een reaktie is snel geschreven en gepost. Anders dan bij e-mail moet je reaktie onderaan gezet worden, en als het complete bericht dan erg lang wordt, kun je bovenaan op logische wijze een stuk van de vorige schrijver(s) verwijderen. Ook zelf een nieuw bericht plaatsen is mogelijk.

Na het invullen van de gegevens zoals je (nick)naam, (fake) e-mailadres en de nieuwsserver, begint het programma een lijst met alle nieuwsgroepen te downloaden. Hieruit kun je je favoriete nieuwsgroepen selecteren, deze worden dan bewaard en je kunt ze dus checken op (nieuwe) berichten. En dan: lezen maar, en als je wilt, reageren. Sommige mensen hebben wel meer dan honderd favoriete groepen, dus je begrijpt dat daar de nodige tijd in kan gaan zitten. Toch is een waarschuwing wel op z'n plaats: omdat er in de meeste groepen niet wordt gemodereerd, komen flames en getroll regelmatig voor. Voorzichtigheid en een dikke huid zijn dus geboden.


EEN NIEUWSGROEPPROGRAMMA
Een nieuwsgroepenprogramma (Engels: Usenet Cliënt) is een programma welke contact maakt met een nieuwsserver. Hij haalt de groepen en berichten op en zendt jouw berichten van jou naar de server. Populaire nieuwsprogramma's zijn: Mozilla Thunderbird (Instellen), Microplanet Gravity, Mesnews, Free Agent. Deze zijn voor Windows, daar wordt hier van uitgegaan. Maar er zijn natuurlijk ook nieuwsprogramma's voor andere besturingssystemen zoals Apple en Linux.


ABONNEREN
Vanuit de totale lijst nieuwsgroepen kunnen favoriete groepen geselecteerd worden, dat zijn de groepen die je gebruikt, je bent er a.h.w. op geabonneerd. Deze komen in een lijst van waaruit je (nieuwe) berichten kunt ophalen, lezen en evt. beantwoorden, of natuurlijk zelf een nieuw bericht plaatsen.


NIEUWSSERVERS
Een nieuwsserver is een server waarmee je contact maakt met je nieuwsprogramma. Vaak heeft je provider een nieuwsserver. Andere vrije nieuwsservers zijn news.eternal-september.org (https://www.eternal-september.org/ - gratis registreren), reader.albasani.net (http://www.albasani.net/index.html.en - gratis registreren) en news.aioe.org (geen registratie nodig). Je kunt er ook naar zoeken op Internet. Er zijn ook betaalde nieuwsservers, die zijn vaak snel en groot met een langere retentietijd (de tijd dat berichten op de server blijven staan). Usenet werkt via poort 119 en het protocol is NNTP.


(NICK)NAAM, (FAKE) EMAILADRES
Als je niet je eigen naam bekend wilt maken kun je een nicknaam verzinnen, dat kan van alles zijn. En als je niet wilt dat anderen je kunnen e-mailen, kun je een fake e-mailadres invullen. Gebruik daarvoor deze vorm: fake@email.invalid waarbij .invalid verplicht is. Nog een reden om een fake te gebruiken is omdat je e-mailadres gerooid zou kunnen worden voor spamdoeleinden. In de praktijk valt dit mee. Je kunt je e-mailadres ook verhaspelen, b.v. pietjes@mailDITNIET.nl waarbij DITNIET er niet tussen hoort. Of beter: pietjes@mail.invalid waarbij .invalid door .nl vervangen moet worden.


MODEREREN
Als een groep gemodereerd wordt, lopen de berichten via een moderator, die de berichten beoordeelt op zeg maar 'fatsoen' en de onfatsoenlijke berichten verwijdert. Maar verreweg de meeste groepen zijn niet gemodereerd. Dat heeft voor- en nadelen. Wel is vrijheid van meningsuiting een groot goed. Maak er echter geen misbruik van.


FLAMES EN GETROLL
Flamen betekent aanvallen of beledigen, en trollen betekent uitlokken, onrustzaaien of provoceren. Het komt in bepaalde groepen vaker voor dan andere groepen. In nl.politiek en nl.religie kun je er bij wijze van spreken op wachten. Fatsoen is soms ver te zoeken op usenet. Wees dus gewaarschuwd en til er niet te zwaar aan als je 'afgebrand' wordt. Gelukkig zijn er ook nog normale mensen in de nieuwsgroepen te vinden.

oOo 
     

Laatste update: 16 Februari 2020