Kookboek Oma


 

INHOUD:

SOEPEN:

1 BRUINE BONENSOEP
2
ERWTENSOEP
3 I
NDISCHE GROENTESOEP
4
MACARONISOEP MET BALLETJES VAN KIPPEBORSTJES

SAJOERS:

1 SAJOER LODEH
2 SAJOER RAWON (RUNDVLEES)
3 SAJOER KERRIE (RUNDVLEES, KIP OF HELE KRAB)
4 SAJOER SPINAZIE KOENTJIE OF BENIENG (HELDER)
5 SAJOER ASEM
6 SAJOER GOEDEK JONGE NANGKA (KETEWEL) OF RODE KOOL
7 SAJOER PIENDANG KOENING

SAMBAL GORENG:

1 SAMBAL GORENG BOONTJES MET PETEH
2 SAMBAL GORENG KOOL MET PETEH
3 SAMBAL GORENG OEDANG MET PETEH
4 SAMBAL GORENG TAHOE EN TEMPEH MET KOOL EN TAUGÉ
5 SAMBAL GORENG TELOR MET PETIS OEDANG
6 SAMBAL GORENG TEMPE KERING
7 SAMBAL GORENG TEMPE KETJAP MET PETEH
8 SAMBAL GORENG TELOR

GERECHTEN:

1 MACARONI MET HAM EN KAAS
2 LOEMPIA
2A BOEMBOE TAOTJO VOOR DE LOEMPIA, BABI PANGANG, AJAM PANGANG, KIKKERBOUTJES EN GEGRILDE KIP
3 SAMBAL KIP OF BALI KIP
4 SAMBAL VIS (MAKREEL) OF BALI VIS
5 BOEMBOE ROEDJAK
6 WITTE KIP OF OPPOR KIP
7 SATÉ VAN MALS RUNDVLEES, VARKENSVLEES, MAGER SPEK, LAMSVLEES, KIP, KIP GEMENGD MET KIPPELEVER
8 OERAPPAN OF GOEDANGAN
9 PETJIL OF GADO-GADO
10 TJAP TJAEE
11 FOE YONG HAY
12 BAMI GORENG
13 BAMI KWAA (BAMI MET SAUS)
14 MIEHOEN
15 INDISCHE SLASAUS
16 SELF-MADE HUZARENSALADE
17 GADON
18 SOTOH
19 AJAM TJOTJOH
20 AJAM PANGANG
21 BABI PANGANG
22 BIEFSTUK
23 BABI KETJAP OF VAN VARKENSSTAARTJES
24 HUTSPOT
25 INDISCHE FRIKADELLETJES
26 EMPAL
27 DENDENG MANIS
28 TERIK TEMPE OF VAN VLEES OF LEVER
29 PEPESAN VIS
30 OBBLOK-OBBLOK OF KOTOAN
31 TAHOE TEK-TEK SOERAYA
32 SEROENDENG OF DENDENG RAGIE
33 GROENTEN-RAUWKOST (TRANTJAM)

SMOOR'S:

1 SMOOR VAN RUNDVLEES, VARKENSVLEES, KIP, LEVER, TAHOE EN TEMPE SAMEN
2 HACHEE VAN RUNDVLEES OF MET GROENTEN
3 LAPJES



     1   -
 BRUINE BONENSOEP-

Benodigdheden:

Ossestaart, ribbetjes of een hamschijf, bruine bonen, selderij, uien, prei, nootmuskaat, azijn en margarine.

Werkwijze:

De ossestaart of hamschijf goed gaar koken.
Neemt men ribbetjes, deze eerst bakken en daarna ook gaar koken.
Uien en prei met margarine half gaar stoven.
Selderij en bruine bonen in de pan met de ossestaart, hamschijf of ribbetjes.
Peper, nootmuskaat en zout naar smaak toevoegen en een scheutje azijn.

Lekker met rijst en sambal.

terug naar boven

 2 – ERWTENSOEP-

Benodigdheden:

Varkenspootjes of – staartjes of een hamschijf, oud brood, spliterwten, selderij, uien, prei, peper, nootmuskaat en margarine.

Werkwijze:

Het vlees goed gaar koken. De spliterwten goed gaar koken.
Uien en prei met margarine half gaar stoven, daarna selderij in de pan.
Spliterwten met het gebruikte vlees, pootjes of staartjes samenvoegen.
Peper, nootmuskaat en zout naar smaak.
Ook is het lekker knolselderij bij de spliterwten te koken.
Het oude brood in blokjes snijden en in sla-olie krokant bakken. Lekker bij de soep.

Eten met rijst en sambal. 

terug naar boven

3. – INDISCHE GROENTESOEP-

Benodigdheden: 

Een pond poulet of knieschijf of mergpijp met vlees eraan.
Diverse groenten : kool, wortelen, sperziebonen, prei, selderij, uien, peper, nootmuskaat, margarine, soeoen.

Werkwijze:

Het gebruikte vlees laten trekken met goud-bouillonblokjes.
Uien en prei met margarine stoven.
De gesneden groenten in de pan, dan het gebruikte vlees (in stukjes gesneden).
Peper, nootmuskaat en zout naar smaak toevoegen en de soeoen.

Te eten met Indische fricadelletjes, rijst en sambal.

terug naar boven

4 – MACARONI- SOEP MET BALLETJES VAN KIPPEBORSTJES EN CHAMPIONS-

Benodigdheden:

Pijpmacaroni of elleboogjes, kippeborst- filet, champignons, uien, selderij, prei, margarine, kippevlees-goudbouillon-blokjes, nootmuskaat, peper.

 Werkwijze:

Pijpmacaroni in stukken breken en koken met zout. Afgieten en laten schrikken met koud water in een vergiet.
Kipfilet door de vleesmolen halen, met wat zout in balletjes draaien.
Uien en prei met margarine fruiten, in de pan met soep doen. De gesneden selderij en champignons toevoegen. Met peper, nootmuskaat en zout naar smaak afmaken.

terug naar boven


       1 – SAJOER LODEH-

 Benodigdheden:

 Runderpoulet, bamboe-shut (reboeng), kook of chinese kool, boontjes of kouseband (katjang pandjang), aubergine of koessa (courgette), peteh, uien, knoflook, salam, laos, trassi, mais in blik, santenblokje en melk, groene en rode paprika, groene of rode lombok.

Werkwijze:

Poulet koken, de groenten wassen en in stukken snijden.
De groenten niet te gaar koken, dan de santen en melk. Het laatst onder voortdurend roeren (alleen boven in de pan). Zout naar smaak toevoegen.

Met Indische frikadelletjes er bij eten.

terug naar boven

 

2 – SAJOER RAWON-

 Benodigdheden:

Runderpoulet, groot stuk rundvlees ( 1000 à 1500 gram), kloewekpitten, ketoembar, koenjit, uien, knoflook, 1 grote rode lombok, witte kool, kroepoek oedang of bacon crisp, taugé, daoen salam, laos, daoen djeroek poeroet, sereh.

Werkwijze:

Het vlees laten trekken niet te zacht laten worden en in stukken snijden. Kloewekpitten weken in heet water en proeven of het niet bitter is.
Kloewek, ketoembar, uien , knoflook, lombok en koenjit fijn oeleken en in weinig sla-olie fruiten. De kool in stukken snijden en samen met het gesneden vlees, bladkruiden en gefruite kruiden een poos koken.
De taugé wordt er rauw bij gegeten.
Met empal eten of kroepoek.
De kant en klare boemboe rawon is ook in de Indische winkel te koop.

terug naar boven

 

3 – SAJOER KERRIE-

Benodigdheden:

Poulet, soepgroenten, soepen, kokos, melk, uien,knoflook, ketoembar, koenjit, djahé, sereh, daoen djeroek poeroet, salam en laos.

Werkwijze:

Poulet trekken. Soepgroenten in stukken snijden. Uien, knoflook, ketoembar, koenjit, djahé oeleken en fruiten in margarine en bij het vlees voegen.

Kokos, vlees, soepen, zout en suiker naar smaak.

terug naar boven

 

4 – SPINAZIE- SOEP OF SAJOER KOENTJIE OF SAJOER BENIENG (HELDER)-

Benodigdheden:

Poulet of rundergehakt. Alle kruiden gesneden in de pan. De spinazie niet te zacht koken. De boter, zout en suiker naar smaak toevoegen.

Te eten met Indische frikadelletjes, sambal en zoete vlees.

terug naar boven

 

5 –SAJOER ASEM-

 Benodigdheden:

 Poulet, rauwe gepelde pindanoten, salam, laos, rode lombok, asem, kool, boontjes of kouseband.

 Werkwijze:

 Poulet mals koken. De pindanoten in heet water weken en van de rode vlies ontdoen. De groenten grof snijden. De andere kruiden en de pinda’s gaar koken.

Veel asem toevoegen tot de sajoer zurig smaakt.

terug naar boven

 

6 –SAJOER GOEDER-

Benodigdheden:

Van jonge nangka (ketèwèl) of rode kool.
Jonge nangka (ketèwèl) in stukken snijden en koken.
Poulet, ketoembar, kemiri, uien, knoflook, djahé, salam, laos, kokos en melk.

Werkwijze:

Poulet mals koken. Ketoembar, kemiri, uien, knoflook en djahé oeleken. Dit samen met salam, laos, kokos en melk bij de gare ketèwèl voegen.
Met Indische frikadelletjes te eten of empal en sambal. 

Behandeling van de rode kool:

De rode kool gesnipperd snijden en koken tot  de rode kleur er uit is. Met schoon water afspoelen en verder koken zoals de ketèwèl.

terug naar boven

 

7 – SAJOER PIENDANG KOENING-

Benodigdheden:

Poulet of verse makreel of verse schelvis.
Witte kool of chinese kool, boontjes of kouseband, rode en groene paprika of grote lombok, wat sla-olie, veel asem, uien , knoflook , koenjit.

Werkwijze:

De kruiden in weinig sla-olie fruiten.
De poulet mals koken. Kruiden en groenten er bij.
Zout naar smaak toevoegen.

terug naar boven

 

1 – SAMBAL GORENG BOONTJES- 

Benodigdheden:

Gesneden sperziebonen, poulet, garnalen, uien, knoflook, tomatenpuree, sambal oelek, selderij, daoen salam, laos, santen, melk, margarine en peteh. 

Werkwijze:

Poulet in stukken snijden. De uien, knoflook, sambal oelek, daoen salam en laos fruiten in margarine samen met de poulet.
Garnalen, tomatenpuree en boontjes gaar sudderen met kokos en melk.
Met zout en suiker naar smaak afmaken.

terug naar boven

 

2 – SAMBAL GORENG KOOL-

Benodigdheden:

Witte kool, poulet, garnalen, uien, knoflook, knoflook, tomatenpuree, sambal oelek, selderrij, daoen salam, laos, santen, melk, margarine en peteh.

Werkwijze:

Witte kool fijn snijden en de verdere bereiding als sambal goreng boontjes. 

terug naar boven

 

3 – SAMBAL GORENG OEDANG -

Benodigdheden:

Grote garnalen, kippeborstjes, uien, knoflook, kemiri, sambal oelek, tomatenpuree, selderij, daoen salam, laos, margarine, santen, melk en veel peteh.

Werkwijze:

Men neemt de hoeveelheid garnalen evenveel als de kippeborstjes.
De verdere bereiding is hetzelfde als de andere sambal gorengs.

terug naar boven

 

4 – SAMBAL GORENG TAHOE EN TEMPE MET KOOL EN TAUGÈ-

Benodigdheden:

Tempé en tahoe, kool, taugé, rode en groen paprika, uien, knoflook, tomatenpuree, santen, melk, sambal oelek, sla-olie, selderij, zout, suiker, salam en laos.

Werkwijze:

Tahoe en tempé in blokjes snijden. Even apart voorbakken in sla-olie.
Uien, knoflook, paprika, poulet in sla-olie fruiten. De andere ingrediënten erbij doen.
Daarna met een weinig water gaar laten worden. Santen, melk, zout en suiker naar smaak.

terug naar boven

 

5 – SAMBAL GORENG TELOR MET PETIS OEDANG- 

Benodigdheden: 

Gekookte eieren, uien, knoflook, kemiri, salam, sambal oelek, santen, melk, petis oedang, koentjie, sereh, daoen djeroek poeroet, zout, suiker.

Werkwijze:

De eieren pellen en in de frituurpan lichtbruin bakken.
Uien, knoflook, kemiri, petis oedang fijn oeleken en ik sla-olie fruiten.

Salam, laos, santen, melk, koentjie, sereh, djeroek poeroet, zout en suiker met de eieren mengen tot het een dik sausje is geworden.

terug naar boven

 

6 – SAMBAL GORENG TEMPÉ KERING-

Benodigdheden: 

Tempé, gebakken uien, gebakken knoflook, sambal oelek, asem, salam, laos, zout, suiker en sla- olie.

Werkwijze:

Tempé in dunne reepjes snijden en in sla-olie droog bakken.
Een beetje sla-olie in de wadjan. Suiker en zout, asem, sambal oelek en wat water tot een smeuïge massa laten koken.
Dan de tempé erbij met de gebakken uien en gebakken knoflook.
Goed mengen. Het moet zoetig smaken.

terug naar boven

 

7 – SAMBAL GORENG TEMPE KETJAP-

Benodigdheden:

Tempé, uien, knoflook, rode en groen paprika, peteh, sla-olie, selderij, ketjap, zout en suiker.

Werkwijze:

Tempé in kleine blokjes snijden. In wat sla-olie half gaar bakken. De uien fijn snijden, de paprika in blokjes. De andere kruiden en selderij, ketjap en suiker bij de tempel voegen.

terug naar boven

 

8 – SAMBAL GORENG TELOR-

Benodigdheden:

Gekookte eieren, uien, knoflook, kemiri, salam, laos, tomaten-puree, sambal oelek, santen, melk, selderij, zout, suiker.

Werkwijze:

De eieren pellen en in de frituurpan lichtbruin bakken. Uien, knoflook, kemiri, fijn oeleken en in wat margarine fruiten.
Salam, santen, laos, tomaten-puree, melk, zout, suiker, selderij met de eieren tot een smeuïge saus afmaken.

terug naar boven


 
    1 – MACARONI MET HAM EN KAAS-

Benodigdheden:

1 pak pijpmacaroni of elleboogjes, 3 ons gekookte ham, 1 pond geraspte oude kaas, 4 eieren, ¼ liter of iets meer melk, peper, nootmuskaat, zout.

Werkwijze:

De macaroni in ruim water laten koken met wat zout en uit laten lekken. De eieren klutsen, de macaroni toevoegen met de melk, peper, nootmuskaat en zout.
Een vuurvaste schotel (of emaille) met margarine insmeren.
De gemengde macaroni in de schaal scheppen en laag op laag met de ham en geraspte kaas verder vullen.
Wat klontjes boter en paneermeel er boven op strooien.

terug naar boven

 

2 – LOEMPIA-

Vellen:

Benodigdheden:

1 pak tarwebloem, 1 ei, zout, sla-olie. Uit 1 pak tarwebloem bakt men 25 loempia-vellen met sla-olie. Het moeten wel heel flinterdunne pannekoekenvellen worden, anders kunnen de gevulde loempia’s niet gevouwen worden.

Veel succes!!!

Vulling:

Kool, wortelen, veel taugé, peper, uien, kuikenpoten en borstjes, selderij, sla-olie.

Werkwijze:

Kool fijn snijden, wortelen door de bonensnijder. Het vlees in reepjes snijden. Uien en vleesjes in wat sla-olie fruiten en de groenten naderhand erbij voegen, met zout en peper. Geen water toevoegen!!!!!
Steeds roeren in de pan, de groenten mogen niet al te gaar worden en niet te rauw blijven. Ook veel succes!!!!

terug naar boven

 

 

 2A – BOEMBOE TAOTJO VOOR DE LOEMPIA, BABI PANGANG, AJAM PANGANG, KIKKERBOUTJES, GEGRILDE KIP.

Benodigdheden:

Een weinig sla-olie in de wadjan, knoflook, djahé, suiker, zout en fijngemaakte taotjo erin.
Water met maizena aanlengen en verse uien in fijne blokjes erbij.

terug naar boven

 

    3 – SAMBAL KIP OF BALI KIP-

    Benodigdheden:

   1 kip a 1200 gram, 5 uien, knoflook, djahé, salam, laos, ketjap, sambal oelek, zout, suiker, sla-olie, tomaten-       puree.

 

Benodigdheden:

Uien en knoflook in sla-olie bakken met de salam en laos tot het wat bruin is. Djahé, sambal oelek, tomaten-puree, zout en suiker toevoegen.
Water toevoegen(ruim) en ketjap.
De kip, vooraf gebakken in sla-olie of frituurvet, een poosje in de saus laten sudderen.

terug naar boven

 

4 – SAMBAL VIS (BALI VIS) VAN GEBAKKEN MAKREEL

Benodigdheden:

Makreel bij de visboer laten bakken. Wie een diepvries heeft, kan een voorraad inslaan van gebakken vis.

Bereiding van Bali Vis als van Sambal Kip

terug naar boven

 

5 – BOEMBOE ROEDJAK VAN KIP OF VLEES-

Benodigdheden:

1 kip of kilo vlees, sambal oelek, 2 grote uien, 3 teentjes knoflook, kemiri, 1 theelepel djahé, 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel koenjit, daoen djeroek poeroet, sereh, tomaten-puree, salam, laos, santen, melk, zout, suiker.

Werkwijze:

De kruiden fijn oeleken en in sla-olie fruiten. De bladkruiden erbij voegen en de inmiddels gesneden kip er in wentelen. Als de kip half gaar is , santen en melk toevoegen onder voortdurend roeren van het sausje, tot de kip gaar is. (Anders gaat de santen schiften)
Met zout en suiker naar smaak afmaken.
Met stukken komkommer eten.

terug naar boven

 

6 – WITTE KIP OF AJAM OPPOR-

Benodigdheden:

Kip, uien fijn snijden, knoflook, kemiri, ketoembar, djahé, santen, daoen salam, laos, melk, margarine.

Werkwijze:

De kruiden oeleken en in margarine fruiten.
De gesneden kip in de voortdurend mengen, niet aan laten branden.
De santen en melk erbij en zacht gaar laten worden onder voortdurend roeren van het sausje. De santen mag niet schiften!!!

terug naar boven

 

7 – SATE VAN MALS RUNDVLEES, VARKENSVLEES, MAGER SPEK, LAMSVLEES, KIP, KIP GEMENGD MET KIPPEVLEES.-

Benodigdheden:

Werkwijze en benodigdheden:

Het vlees in niet te platte stukken snijden om verbranden te voorkomen bij het roosteren.
Een paar uren van te voren marineren met knoflook, ketoembar, niet te veel soja, zout en een beetje suiker.

Werkwijze en benodigdheden van de bijbehorende boemboe saté:

Gebakken knoflook, een volle theelepel petis oedang, ketjap, 1 eetlepel pindagkaas, suiker, zout, sambal oelek, citroensap en gehakte rauwe uien.

Hmmmm, lekker!!!

terug naar boven

 

8 –OERAPPAN OF GOEDANGAN (GROENTEN MET GERASPTE KOKOS EN SAMBAL)

Benodigdheden:

Verscheidene groenten kunnen er voor gebruikt worden.
Witte kool of savooie-kool of spitskool of chinese kool of boerenkool, alleen geen rode kool.
Boontjes of kouseband, taugé, komkommer, lombok of sambal oelek, kentjoer, verse of gedroogde geraspte kokos, daoen djeroek poeroet, mespuntje trassi, knoflook, zout, suiker.

Werkwijze:

De groenten gaar stomen of koken. De daoen djeroek poeroet fijn oeleken en de andere kruiden mengen met de kokos. De groenten goed er door mengen. De komkommer in dunne schijfjes bijmengen (vers).

terug naar boven

 

9 – PETJIL OF GADO- GADO-

Benodigdheden:

Zoals bij oerappan kunnen er verscheidene koolsoorten gebruikt worden. Ook raapsteeltjes als er de tijd voor is.
Knoflook, kentjoer, sambal oeloek, pindakaas, zout e suiker even opkoken.
Kan gegeten worden met emping meliendjo of kroepoek. Gebakken tempé en tahoe in stukken gesneden en komkommer in halve schijven.

terug naar boven

 

10 – TJAP TJAEE- 

Benodigdheden: 

Chinees of witte kool, boontjes of peultjes, worteltjes, magere speklappen, uien, prei, knoflook, tomaten-puree, 4 eieren, peper, selderij, margarine.

 Werkwijze:

Alle groenten schoonmaken  en snijden. Peultjes, worteltjes en prei in schuine plakjes snijden met uien. De gesneden speklappen uitbakken, niet te droog. Een beetje margarine erbij en de groenten erin verder fruiten. De eieren klutsen en erbij doen. Niet te veel roeren.
Een soeplepel water erbij. De groenten niet te gaar laten koken.
Tomaten- puree erbij doen. Met zout en suiker naar smaak afmaken.

terug naar boven

 

11 – FOE YOUNG HAY- 

Benodigdheden:

Kabeljauw filet, eieren, uien, selderij, peper, tomaten- puree, knoflook, gemend gesneden wortelen en erwten, champignons.

Werkwijze:

Kabeljauw- filet, in plakjes snijden. De eieren klutsen, kabeljauw erin met peper, zout, uien, prei, champignons. Omeletten van bakken. Een keer vouwen.

Sausje:

Tomaten puree, knoflook, djahé, peper, sla-olie, zout, suiker.
Knoflook, djahé, peper in sla-olie fruiten. Tomaten-puree erbij; wat water toevoegen en met zout en suiker naar smaak afmaken.

terug naar boven

 

 

12 –BAMI GORENG-

Benodigdheden:

Dunne Chinese Mie gebruiken. Uien, prei, peultjes, Chinese kool of Witte kool of spitskool, desgewenst taugé erbij, selderij, knoflook, peper, magere speklappen, eieren, zout, ketjap, garnalen.

Werkwijze:

Speklappen snijden en even uitbakken, gesneden groenten en garnalen erbij, halfgaar laten sudderen, de geklutste eieren erbij, niet te veel roeren.

terug naar boven

 

13 – BAMI KWAA (SAUS)

Dezelfde bereiding als bami goreng. Alleen mag de mie niet gemengd worden. Wordt pas bij het opdienen op de borden gedaan. De groenten krijgen dan een heel waterbad-saus. Het moet net als soep gegeten worden met sambal ketjap en gebakken uien.

terug naar boven

 

 

14 – MIEHOEN-

Benodigdheden:

Miehoen, garnalen, magere speklappen, uien, knoflook, prei, peultjes, selderij, eieren, djahé, peper, zout, soja, worteltjes, (in dunne schijfjes schuin snijden), rode en groene paprika (in hele kleine blokjes snijden).

Werkwijze:

Miehoen 4 minuten in kokendheet water met zout laten staan.
(Gas uitzetten!). In vergiet met koud water laten schrikken.
Speklappen in stukken snijden, even uitbakken. Uien, knoflook, peper, djahé en de groenten bijvoegen. Geklutste eieren bijvoegen, niet te veel roeren. Garnalen erbij.
Als de groenten gaar zijn, de miehoen in de pan en soja.

Te eten met komkommer in het zuur en een beetje ketjap.

terug naar boven

 

15 – INDISCHE SLA-SAUS-

Benodigdheden:

Gekookte eieren, mayonaise, mosterd, peper, azijn, suiker, ketjap.

Werkwijze:

De eieren pellen en fijn prakken. Mayonaise, mosterd, peper, azijn, suiker erbij voegen en tot een brei mengen. De ketjap het laatst toevoegen.

terug naar boven

 

16 – SELF-MADE HUZARENSLA-

Benodigdheden:

Aardappelen. 1 blik boontjes, kool, 1 blik wortelen+ doperwten, selderij, sla of witlof, haring in tomatensaus, zoet-zure bietjes, uien, peper, nootmuskaat.

Werkwijze:

Aardappelen schillen, in blokjes snijden en bakken.
Uien fijn snijden en in boter fruiten. De gesneden kool en het vocht van de blikgroenten gaar laten koken met peper, nootmuskaat, zout en suiker.
Bij het eten de gesneden witlof of sla, bietjes en haring in tomatensaus en mayonaise toevoegen.

terug naar boven

 

17 – GADON-

Benodigdheden:

Rundergehakt, santen, ketoembar, uien, knoflook, salam, daoen djeroek poeroet, sereh, eieren, melk, zout, suiker.

Werkwijze:

Ketoembar, uien, knoflook, zout en suiker oeleken en met het gehakt mengen.
De eieren klutsen en met santen en melk tot een papje roeren. In een kom gieten. Daoen djeroek poeroet, salem, sereh, eventueel een paar rabarberschijfjes erbij voegen en in een stomer gaar stomen.

terug naar boven

 

18 – SOTOH-

Benodigdheden:

1 of meer kippen, ketoembar, gebakken uien, gebakken knoflook, djahé, koenjit, laos, taugé, veel selderij, citroenen, lombok rawit, kippeborst- filet, gekookte eieren, soeoen.

Werkwijze:

Kip ontdooien, in stukken snijden. Marineren met knoflook, braad- en grilkruiden en zout. In de frituurpan bakken.
De kippeborst-filet, selderij, gebakken uien, gebakken knoflook, laos, koenjit in een pan koken.
Ketoembar, wat gebakken uien, gebakken knoflook, djahé, fijn oeloeken en in wat sla-olie fruiten.
De kippeborst-filet in slierten uit elkaar halen en met de gefruite kruiden even laten koken.

Op een plat bord rangschikken: gekookte taugé, fijn gesneden selderij, de gekookte eieren (gepeld), gehalveerde citroenen, soeoen.
Een potje met gebakken uien en een fles soja erbij.
De bijbehorende sambal:

Hete sambal oelek (zonder trassi), gebakken uien, suiker oeleken en azijn bijdoen.

terug naar boven



19 - AJAM BOEMBOE TJOTHOH-

Benodigdheden:

Kip, uien, knoflook, sambal oelek, kemiri, kentjoer, ketoembar, djahé, laos, koenjit, daoen djeroek poeroet, santen, melk, suiker, zout en sla-olie.

Werkwijze:

Kip openleggen, met wat zout bestrooien en in de oven gaar laten worden. Alle kruiden fijn oeleken met santen. Melk en sla-olie toevoegen en de kip om en om met de boemboe insmeren.
Dan de kip weer in de oven tot de boemboe gaar is.
Klaar is de kip!!!

terug naar boven

 

20 - AJAM PANGANG-

Kip inzouten met V-tsin, knoflook, peper en zout; en grillen.
Met wat vet af en toe bedruipen. Met boemboe taotjo eten.

terug naar boven

 

 

21 - BABI PANGANG-

Een tamelijk groot stuk doorregen mager spek. Dezelfde kruiden als bij ajam pangang.
Tot aan het zwoerd in repen snijden, daarna met de kruiden insmeren en een avond laten intrekken.
Dezelfde behandeling als de ajam pagang.

terug naar boven

 

22 - BIEFSTUK-

Een groot stuk malse rosbief. Alle draderige deeltjes afsnijden en met een vork het vlees goed doorprikken.
Met peper en zout insmeren en een dag laten intrekken.
In hete boter bakken en om en om keren tot de buitenkant goed bruin is.

terug naar boven

 

23 - BABI KETJAP (OF VARKENSSTAARTJES)-

Benodigdheden:

Doorregen mager spek, uien, knoflook, peper, zout, ketjap, djahé, ketoembar en suiker.

Werkwijze:

Het spek in blokjes snijden en samen met de kruiden in margarine fruiten en door laten sudderen tot het gaar is.

terug naar boven

 

 

24 - HUTSPOT-

Benodigdheden:

Aardappelen, witte kool, wortelen, boontjes, uien, prei, peper, nootmuskaat, boter, zout, melk, poulet of stuk rundvlees.

Werkwijze:

Poulet trekken, aardappelen schillen, groenten schoonmaken en in stukken snijden.
Als de poulet mals is, de groenten in de pan. Zijn de groenten gaar, dan de aardappelen en de kruiden.
Als de massa kompact is; de boter, melk en wat suiker toevoegen.

Bereiding van het stuk vlees:

Heel laten en dezelfde bereiding volgens Hollands recept.

terug naar boven

 

 

25 - INDISCHE FRICADELLETJES-

Benodigdheden:

Gehakt, gekookte of gebakken aardappelen ( niet te droog bakken), eieren (niet te gierig zijn met de eieren), anders vallen de frikadelletjes bij het bakken uit elkaar) peper, nootmuskaat, uien, knoflook, zout, selderij en sla-olie.

Werkwijze:

Uien en aardappelen door de vleesmolen halen (men kan de aardappelen ook met geweekt oud brood half om half mengen).
Gehakt, aardappelen en het uitgeknepen oud brood met de kruiden door elkaar kneden. Men mengt de eieren er het laatst bij.

Denk er om: niet te gierig zijn met de eieren. Het is heel belangrijk, anders krijgt men geen gave frikadelletjes uit de pan!!

Het mengsel in balletjes draaien en in hete sla-olie bakken.

terug naar boven

 

26 - EMPAL-

Tamelijk groot stuk rundvlees. Goed trekken, niet te zacht. Het vlees in dikke plakken snijden. Ketoembar, knoflook, zout, suiker, asem oeleken en wat water erbij doen.
Dan de plakken vlees erin wentelen en in sla-olie bakken.

terug naar boven

 

27 - DENDENG MANIS-

Groot stuk rundvlees. Ketoembar, knoflook, zout en wat meer suiker.
Het vlees in dunne plakjes snijden en de kruiden er goed mee kneden.
Het vlees moet wel wat zoet smaken. Dan in matige hoeveelheid sla-olie stoven tot het mals is.

terug naar boven

 

28 -TERIK TEMPÉ OF VLEES OF LEVER-

Tempé, vlees of lever in plakker snijden.
Uien, knoflook, ketoembar, kemiri, djahé fijn oeleken.
Fruiten in wat margarine of sla-olie. De tempé of vlees of lever
in plakken gesneden erbij. Even door elkaar mengen. Salam, laos, zout,
suiker erbij met wat santen en melk.

Als er vlees wordt gebruikt, eerst het vlees mals laten sudderen en dan het laatst santen en melk erbij.

terug naar boven

 

29 -PEPPESAN VIS-

Benodigdheden:

Verse makreel of kabeljauw of schelvis. Uien, knoflook, kentjoer, koenjit, sambal oelek, daoen djeroek poeroet, laos, trassi, kemiri, zout, asem of rabarber, santen, melk en sla-olie.

Werkwijze:

Alle kruiden fijn malen of oeleken. Mengen met santen, melk of sla-olie.
De vis in de boemboe mengen, in een bakpan doen met daoen salam er op en in de stomer gaar stomen.
Daarna in de oven.

terug naar boven

 

 

30 - OBBLOK-OBBLOK OF KOTOAN-

Benodigdheden:

Tempé en tahoe, asem, uien, knoflook, rode en groen paprika, witte of chinese kool, taugé, santen en melk, sambal oelek, laos, salam.

Werkwijze:

Tahoe en tempé in half grote plakken half gaar bakken. Uien, knoflook, paprika, sambal fruiten in sla-olie. De groenten gaar koken, het laatst santen en wat zout en suiker naar smaak.

terug naar boven

 

 

31 - TAHOE TEK- TEK SOERABYA-

Benodigdheden:

Tahoe, desgewenst met tempé, taugé, gebakken knoflook, lombok rawit, petis oedang, pindakaas, gebakken uien, selderij, citroen of azijn, ketjap, zout, suiker, aardappelen en kroepoek oedang.

Werkwijze:

Tahoe in plakken halfgaar bakken. De taugé niet te gaar koken.
De aardappelen in de lengte in 4 parten snijden en bakken.
De gebakken tahoe en aardappelen moeten speciaal met een schone schaar geknipt worden.
De taugé over de tahoe en aardappeltjes leggen.
Over de taugé strooien: de selderij (heel fijn gesneden) en de gebakken uien.

De lombok en gebakken knoflook en gebakken uien oeleken met de petis oedang en pindakaas; met toevoeging van water.
Hierbij naar smaak toevoegen: ketjap, weer water, citroensap of azijn, zout en suiker.

Dit sausje over de tahoe gieten en de fijngeknepen kroepoek er over heen.

Eet smakelijk!!!!

terug naar boven

 

 

32 - SEROENDENG OF DENDENG RAGIE ( MET RUNDVLEES EN PINDA'S)

 Benodigdheden:

Het vlees in plakjes snijden.
Gedroogd of vers geraspte kokos, ketoembar, knoflook, zout, suiker, sla-olie, koenjit

Werkwijze:

De kruiden fijn oeleken en de kokos en het gesneden vlees flink met elkaar kneden. In sla-olie bakken en
aanhoudend roeren, anders brand de kokos aan.
De pinda'a er later bij doen.

terug naar boven

 

 

33 - GROENTEN-RAUWKOST (TRANTJAM)

Benodigdheden:

Witte kool, taugé, komkommer, geroosterd tempé, sambal oelek, geroosterd kemiri, kentjoer, trassie, daoen djeroek poeroet, 1 eetlepel hele dikke kokosmelk.
 

Werkwijze:

De witte kool heel fijn snijden. De daoen djeroek poeroet heel fijn oeleken en alle kruiden erbij mengen.
De tempé grof pletten met wat zout en suiker naar smaak afmaken.
De komkommer overdwars snijden in kleine blokjes.

terug naar boven

 

1 - SMOOR-

Benodigdheden:

Het kan van diverse vlees gemaakt worden: rundvlees, varkensvlees, kip, lever, tahoe en tempé samen.
Veel uien, kruidnagelen, peper, nootmuskaat, ketjap, margarine.

Werkwijze:

De uien goed bruin bakken in wat veel margarine en telkens met een scheut water de uien tot een papje roeren.
Dan het vlees erin. Telkens met een scheut water erbij laten sudderen tot het vlees mals is samen met de kruiden.

Voor de bereiding van tahoe en tempé samen, moet de tahoe en tempé eerst gebakken worden en wordt er knoflook en grote rode lombok er fijn bij gesneden.

terug naar boven

 

2 - HACHEE VAN RUNDVLEES OF MET GROENTEN-

Benodigdheden:

Poulet of gemengd met lever, uien, peper, nootmuskaat, soeoen, ketjap, zout, suiker, azijn, aardappelen.

Werkwijze:

De aardappelen in blokjes snijden en bakken. (Het kan ook in plakken). De gebakken blokjes doet men er het laatst bij. Voor hachee met groenten neemt men soepgroenten en champignons. Onder soepgroenten wordt verstaan: wat kool, sperziebonen, wortelen, prei en selderij.

terug naar boven

 

3- LAPJES-

Benodigdheden:

Rundvlees, uien, peper, nootmuskaat, soeoen, ketjap, zout, suiker, azijn, margarine.

Werkwijze:

Het vlees in niet al te dunne plakken snijden. Met een bot mes aan boven- en onderkant overdwars hakken.

Dezelfde bereiding als de smoor (zie Smoor)