Dit is onze stookketel
Inhoud ongeveer 20 liter
Bovenste slang: Koelwater in
Middelste slang: Koelwater uit
Onderste slang: Destilaat uit.
Bovenop: een thermometer voor de temperatuur van de damp
In het deksel: thermometer voor de temperatuur van het bier.
Bouw: Sander.
Stoken in de praktijk:
Je kunt met deze ketel een enorme plas overtollig bier wegstoken, maar
het hoeft natuurlijk niet zo groots.Je kunt uitstekend werken met een oude
hogedrukpan: Je neemt het veiligheidsventiel weg en maakt in de nu vrijgekomen
opening een lange slang.
Deze slang leg je spiraalsgewijs door
een emmer koud water die ook nog eens onder de lopende kraan staat. Het
uiteinde van de slang komt in een fles te hangen.
De pan staat op het vuur, het bier wordt warm, de alcohol in het bier verdampt
voordat het water verdampt, de warme damp wordt afgekoeld doordat de slang
in de emmer ligt, de alcoholdamp verandert in vloeibare alcohol, en deze
vangen we op in de fles.
Omdat je niet zeker weet of er giftige alcohol in het bier zit
gooi je het eerste beetje weg. Methanol verdampt immers eerder.
Van 20 ltr bier hou je al gauw 2 liter sterke drank over. Wij gooien wat
stukjes eikenhout in het destilaat zodat er een verouderingsproces mogelijk
is. Denk erom, het hout niet met de kettingzaag zagen want dan komt er kettingolie
op. Lijkt me niet lekker.
De sterke drank kun je zo drinken, liefst ijskoud, maar je kunt er ook
een bier mee aansterken als er wat weinig pit in zit.