In elke tekst over biermaken staat dat men dient
te 'maisen'.
Wij vinden maisen onzin. De temperatuur in de maisketel
is nooit overal gelijk,
het is moeilijk om een dikke mais te verwarmen boven
een gasvlam want
vooral als je je pan goed vol hebt (En wie wil dat niet) ligt het
risico van aanbranden
altijd op de loer.
Wij verwarmen de avond voordat we gaan brouwen het water in onze
60 l. pan
tot 80º C, gieten er voorzichtig (want anders
gaat het stuiven in de keuken en
dat ziet de verloofde niet zitten) bijvoorbeeld 15 kg gemalen lichte
mout, en een kilo
gemalen chocolademout in, leggen de deksel er op, en gaan naar
bed.
Op de eigenlijke brouwdag slapen we eerst uit, we hebben tijd zat,
dan ontbijten we ,
en daarna openen we de brouwpan. we laten het hevelfilter tot op
de bodem in de
drap zakken en dan kan het eigenlijke werk beginnen.
Dit is de hevelfilter: Een stuk 10mm koperpijp, in een spiraal
gebogen. Het einde
wordt omhoog gebogen en loopt over de rand van de pan. Daar wordt
een verbinding
gemaakt voor een slang.
De onderkant van de spiraal wordt op vele plaatsen een eindje ingezaagd,
zodat er een
groot aantal gaatjes ontstaat.
De filter staat in de pan en hevelt naar de emmer, de geyser staat
zo heet
mogelijk en spoelt water over de "bostel".
Doorgaan totdat het suikergehalte niet meer de moeite waard is,
dat zie je al snel aan
de kleur van de wort.