In de maalderij wordt de mout gemalen.
Niet te fijn, niet te grof, de vezels (bliezen) moeten heel blijven
want die moeten
straks bij het affiltreren van de wort een natuurlijk filter vormen.
Het pronkstuk van de maalderij is natuurlijk de zelfgebouwde schrootmolen.
Deze molen heeft voor allebei de rollen een eigen motor (Moulinex
keukenmachine)
Omdat de poelies niet even groot zijn is de snelheid van de rollen
verschillend. Hierdoor worden de graankorrels uit elkaar gewreven in plaats
van geperst.
De afstand tussen de rollen kan afgesteld worden waardoor de
korrelgrootte van het maalsel bepaald wordt. De korrelgrootte bepaald
de hoeveelheid zoet in het uiteindelijke bier.
Omdat de doorvoer van het graan af en toe verstopte hebben we
een hobbelwiel geconstrueerd.
Dit wiel, dat vastzit aan de graanvoorraadbak, maar loopt op een van
de walsen, is plaatselijk ingezaagd zodat het onregelmatig loopt. Hierdoor
staat de graanvoorraadbak voortdurend te wiebelen. Eventuele verstoppingen
worden automatisch losgeschud. Op deze foto is ook duidelijk de verdeelhark
te zien die er voor zorgt dat het graan niet in een dikke stroom tussen
de rollen komt, maar verdeeld wordt in een aantal kleine stroompjes.
Klik hier om de schrootmolen in werking te zien