Laos

Click for Vientiane, Lao Peoples Republic Forecast
Weer in Vientiane.

Voor de route die wij hebben genomen, kun je hier kijken.

 

Van Thailand naar Luang Prabang per boot

Na een bootreis van 2 dagen komen we aan in Luang Prabang. Het guesthouse waar wij ons oog op hadden laten vallen blijkt niets te zijn en we worden op straat aangesproken door de eigenaar van het nieuwe Sok Dee guesthouse. Zijn verhalen klinken (uiteraard) goed en we besluiten het er maar een keer op te wagen en gaan met hem mee. Het is inderdaad pas opgeleverd en gelegen tussen de stad en de rivier. We verblijven 4 nachten in een zeer schone kamer met warm water. Luang Prabang is een stad waar je wel even wilt blijven. Gelegen aan de Nam Ou rivier en de Mekong, mooie Franse huizen, een leuke binnenstad met mooie tempels en in de omgeving watervallen waar je kunt zwemmen. Op de dagelijkse avondmarkt moet je steeds aan je zware backpack denken om niet in de verleiding te komen nog meer souveniers te kopen.

 

Naar de binnenlanden van Laos

Na een paar dagen Luang Prabang verlaten we de stad per bus. Het is eigenlijk een omgebouwde vrachtwagen met achterin 2 rijen bankjes. Er passen zoveel mensen in als nodig is dus het is behoorlijk krap. Na 4 uur bussen en stofhappen komen we aan in Nong Khiaw. Hier wachten we 1 1/2 uur op de boot die ons naar Muang Ngoi Neua brengt. Het is een uur varen naar dit kleine dorpje en is alleen per boot bereikbaar. We overnachten in een bamboehutje aan de rivier en genieten in onze hangmat van de rust. Na het eten gaat om 22.00 uur de electriciteit uit en is het echt aardedonker. De volgende dag gaan we samen met onze gids, Mr P., kayakken. Met de boot gaan we eerst een uur upriver en bezoeken we een klein dorpje langs de oever van de Nam Oe. Hier heeft de tijd echt stilgestaan. Vrouwen weven kleding onder hun bamboe huisjes terwijl de mannen op het land werken en de kinderen met elkaar spelen. Ook hier rennen ze snel weg zodra we een foto willen maken. We kayakken een paar uur en in een grot wordt de lunch verzorgd. Alles is weer perfect geregeld. De gids heeft een lekkere rat gekocht in een dorpje onderweg die hij met veel smaak opeet. Hij vraagt of wij ook een stukje willen maar we slaan even over. De natuur onderweg is (zoals in heel Noord-Laos) prachtig. Hoge bergen, rijstvelden en kleine dorpjes wisselen elkaar af. De busreis terug naar Luang Prabang verloopt iets minder voorspoedig dan de heenreis. Er moeten nog meer mensen in de truck en ze plaatsen nu ook plastic stoeltjes in het middenpad. Uiteraard moeten er nog de nodige balen rijst, kippen en meloenen mee zodat we topzwaar kunnen vertrekken. Na 10 minuten horen we een raar geluid en de chauffeur vindt het na een 1/2 uur toch ook wel wat vreemd en begint te sleutelen. Hij haalt alles los maar na een 1/2 uur kunnen we weer verder. Dit gebeurt nog een paar keer en iets later dan gepland komen we weer in Luang Prabang aan waar we nog 2 nachten blijven.

 

Backpackersplaatsje Vang Vieng en hoofdstad Vientiane

Naar het volgende plaatsje Vang Vieng laten we ons luxe per minibus vervoeren. Gelukkig gaan er maar 2 andere toeristen mee dus we zitten lekker ruim. Helaas zijn de vele bochten door de bergen iets te veel voor de Duitse vrouw en we horen wat rare geluiden achterin de auto. Vang Vieng staat bekend als een backpackers plaatsje en dat blijkt inderdaad zo te zijn. Veel pizzatenten en gratis films. We bekijken 3 Friend's DVD's en een film en doen dus wat iedereen doet in Vang Vieng. Alle backpackers lijken ook hetzelfde rondje Laos te doen. We komen regelmatig mensen tegen die we al eerder hebben ontmoet. Uiteraard bekijken we ook nog 1 van de vele caves en zwemmen in de bijbehorende poel. Na 2 nachten houden we het voor gezien en vertrekken naar de hoofdstad Vientiane. Het is moeilijk om hier een goed guesthouse te vinden en na een 1/2 uur door de stad dwalen komen we uiteindelijk uit in dezelfde straat als waar we zijn afgezet. Ach ja goed voor de conditie om even met je rugzak te lopen met 35 graden ! Het hotel is lekker luxe al is het wel weer even wennen dat ze de deur voor je openhouden en het bestek weer zilver lijkt. We maken weer het gebruikelijk rondje langs de wats. We besluiten om niet via de Friendship bridge Thailand weer in te gaan maar we boeken een vlucht met Vietnam Airlines naar .. Cambodja. Is niet volgens planning maar volgens andere reizigers mogen we Cambodja niet missen en moeten we zeker Angor Wat gezien hebben. Een ticket is snel geboekt (al wordt deze nog met de hand uitgeschreven) en komt er dus aan ons Laos avontuur een einde en gaan we voor we terug keren naar Bangkok nog even Cambodja ontdekken.
Wat er verder in Cambodja gebeurde kun je hier lezen.