<< Terug <<
<< Back <<

 

Welkom op de site  "Lily of the Valley's"  van Jet en Saar.

 
 
 
Het ras
De witte herder stamt af van de Duitse herder. Aan het eind van de 19e eeuw waren er veel typen herdershonden te vinden in Europa. In Duitsland  zag je herders  met een witte vacht. In de jaren dertig was er een fokverbod ontstaan door gebreken die te wijten waren aan de witte kleur, althans dat dacht men. Het fokverbod groeide uit in heel Europa.
In Amerika Canada werden er al geruime tijd zuivere witte bloedlijnen gefokt. Deze hond was zeer geliefd. Niet alleen als gebruikshond, blindengeleidehond,speurhond en grensbewakinghond,  maar ook de veelzijdigheid en de vriendelijkheid maakte deze hond zeer geliefd.
Eind jaren 70  was de eerste Witte Herder terug in Europa. In 1985 was de eerste terug in Nederland. Tot voor kort werden de Witte, Amerikaans Canadese Witte Herders genoemd.
Sinds 2003  heeft de FCI de witte erkend als een internationaal ras.
De naam is nu Zwitserse Witte Herder!!!
  

Witte Herder standaard

Gebruiksdoel: Familie- en gebruikshond met uitgesproken “ kinderliefde”, oplettende waker, opgewekte en gemakkelijk lerende hond.
Algemeen: De Witte Herder is een krachtige, goedgespierde, middelgrote (lang) stokharige herdershond met staande oren, rechthoekig formaat, van middelzware bouw en met elegante, harmonisch vloeiende belijning.

Gedrag en karakter:
Temperamentvol zonder zenuwachtigheid, opmerkzaam en waakzaam; naar vertrouwde mensen toe vriendelijk, vertrouwelijk en aanhankelijk; makkelijk te leiden en evenwichtig; tegenover vreemden gereserveerd, echter NIET angstig of agressief; benadert onbekende invloeden eerst terughoudend en voorzichtig, daarna nieuwsgierig.

 Vacht, huid en kleur:
Beharing: stok of langstokhaar, dicht tegen het lichaam aanliggend; rijke wollige ondervacht overdekt met stugge haren; bek, snuit, oren en poten zijn korter, de nek en achterzijde poten iets langer behaard; licht golvend, hard haar is toegestaan.
Huid:  glad op de spieren liggend, donker gepigmenteerd, geen rimpelvorming.
Kleur : wit

Grootte en gewicht,
Reuen 60-66-cm ca. 30-40 kg
Teven 55-61 cm ca. 25-35-kg


Rastypische honden mogen wegens een lichte onder- of bovenmaat niet gediskwalificeerd worden.