Onze aanpak

Voor onze cliënten betekent het wonen bij HERO dat zij leren om een gedisciplineerd, regelmatig leven te leiden. HERO is bedoeld voor delinquente jongens van 15 tot 18 jaar. Deze specifieke doelgroep hebben wij bedacht, omdat criminele handelingen voornamelijk door jongens wordt gedaan. De gemiddelde leeftijd ligt op 17 jaar.

De jongeren die doorverwezen worden door de jeugdzorg komen voor één jaar bij ons wonen, als alternatief voor een taakstraf of gevangenisstraf. De locatie van HERO zit in een groene en landelijke omgeving in het uiterste noorden van het land. Het straalt rust uit. Wij geloven dat dit een goede aanpak is om het gedrag van de jongeren te verbeteren. De jongens zitten ver van hun vertrouwde omgeving, zodat ze een nieuwe start kunnen maken. De jongere komt in een klimaat waar structuur en discipline hoog in het vaandel staan. Het programma is strak en de regels zijn streng. De jongeren krijgen een dagschema waar ze zich aan moeten houden. Wanneer ze niet (op tijd) komen, zich verslapen of te laat naar bed gaan worden hier sancties opgelegd. Wij streven ernaar om ze tot nette burgers te maken. Daarom leren wij de jongens manieren aan als ‘’u zeggen tegen vreemden en ouderen’’ en zijn lang haar, piercings en aanstootgevende kleding verboden. Mobiele telefoons mogen alleen onder toezicht worden gebruikt op een bepaald tijdstip van de dag.

Elke jongere krijgt een persoonlijke begeleider. Deze persoonlijke begeleider houdt de vorderingen van de jongere in zowel gedrag en houding als schoolresultaten bij en heeft één keer per week een gesprek. Hierin kunnen deze vorderingen besproken worden en kan de jongere zijn/haar problemen kwijt bij de PB-er.

Onze cliënten leren om hun leven te structureren en om gezag te accepteren. Tijdens het verblijf zal gelet worden op de huishoudelijke taken die de jongeren uit moeten voeren. Er worden hiervoor verschillende corveeploegen ingezet. Het doel hiervan is om verantwoordelijkheid te dragen en om iets voor een ander te doen. Ook zijn er kamerinspecties. Wanneer de kamers niet in orde zijn, worden hier consequenties aan verbonden.