Enostosis (groeipijnen).

Enostosis wordt vooral gezien bij jonge honden (tot de leeftijd van 22 maanden) van grote rassen (vooral herders). Het wordt gekenmerkt door een kreupelheid, die wisselend van ernst en locatie is. De aandoening wordt meer in voor- dan in de achterpoten gezien. De honden kunnen een verhoogde lichaamstemperatuur vertonen ten gevolge van de pijn. Bij röntgenologisch onderzoek worden witte vlekken in de mergholte waargenomen en in ernstige gevallen een verdikking van de wand van het bot. De verdichtingen zijn vooral goed zichtbaar in het gebied nabij het voedingsvat.
De aandoening bleek op te treden bij research honden die een hoge calcium absorptie op jonge leeftijd vertoonden ten gevolge van een hoog gehalte aan absorbeerbaar calcium in het voer. Er is geen bacterie, virus of parasiet tot nu toe aangetoond en enostosis wordt niet gezien bij deficienties( tekorten).
Een familiar voorkomen van de aandoening (zoals bij herders) zou een efelijke predispositie kunnen suggereren.
Gezien de bekende etiologie lijkt een optimaliseren (zelfs een tijdelijk verlagen) van het calcium gehalte in het voer te adviseren. NSAID’s kunnen de ergste pijn wegnemen, maar het is te verwachten dat de aandoening toch weer ernstiger zal worden.

Preventie van enostosis.

Grote inname van calcium (al of niet met veel fosfaat, al of niet tgv veel eten of van veel supplementen) leidt tot verminderde activiteit van botresorberende cellen en tot een gestoorde groei van het kraakbeen in groeischijven en gewrichten. Dit wordt als oorzaak gezien van respectievelijk nauw-gebleven voedingskanalen(waardoor stuwing in het bot optreedt=enostosis).
Deze vorm van enostosis zou door verlaging can de calcium opname mogelijk voorkomen kunnen worden en indien inmiddels opgetreden, de behandeling kunnen ondersteunen.

Advies voor de eigenaar mbt voeding en beweging.

Uitgebalanceerd voer met een calcium gehalte van 0.8-1.0% op basis van droge stof gehalte wordt geadviseerd op grond van de bevindingen bij research dat een verhoogde calcium absorptie ten gevolge van een verhoogd calciumgehalte in het voer tot deze stoornissen leidt. Door verlaagde calorie-inname moet de groeisnelheid optimaal (niet maximaal) gehouden worden.
Hoeveelheid beweging gecontroleerd (beperkt) laten houden: voorkom vroege training.
Voorkom toedienen van allerlei supplementen.

Prof. Dr. H.A.W. Hazewinkel.