To the English version of this page
This page in English

Genealogie Pagina

De familie Vortmann / Vortman / Voortman
Afstammelingen van Gerdt Vortmann en Marcke Meyer von der Musslage

Dit stuk handelt over het nageslacht van Gerdt Vortmann en Marcke Meyer von der Musslage, die aan het eind van de 17e / begin 18e eeuw leefden in de omgeving van Badbergen ten noorden van Osnabrück in de Duitse deelstaat Niedersachsen.
Klik hier voor een kaartje

Van dit ouderpaar stammen de volgende families af:

Naar het begin van de pagina

Nederlandse takken
De Nederlandse takken Voortman en Vortman zijn beide afkomstig van de stamlijn
Gerdt Vortmann - Rolff Vortmann - Johann Lampe Vortmann - Johann Jürgen Vortmann.
De laatstgenoemde is omstreeks het jaar 1813 naar de streek Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen getrokken. Hij is daar twee keer getrouwd en woonde achtereenvolgens in Scheemda, Wagenborgen en Midwolda. Zijn huis in Midwolda bleef in het bezit van de familie tot deze in 1968 werd verlaten door de, inmiddels overleden, weduwe Vortman-Oudekerk.

Het eerste kind van Johann Jürgen, Roelf Voortman is met zijn gezin van Oldambt naar het Groningse Westerkwartier (Zevenhuizen) getrokken. Hun nakomelingen hebben zich verspreid, met concentraties in Ooststellingwerf en aangrenzende delen van de provincie Drenthe (Noordenveld).
De overige kinderen en de eerste generaties kleinkinderen, zowel Voortman als Vortman bleven voornamelijk in Oost-Groningen wonen.

Vortman - Voortman
Eén van de kleinkinderen van Johann Jürgen, Wemeltje Vortman, kreeg kinderen uit een niet-echtelijke relatie. Leuk detail is dat drie van de vier kinderen niet de naam Vortman van hun moeder kregen, maar de naam Voortman.

Naar het begin van de pagina

Veel gegevens van de mannen en vrouwen uit het nageslacht van Gerdt Vortmann en Marcke Meyer von der Musslage zijn verzameld in de parenteel van Gerdt Vortmann en Marcke Meyer von der Musslage.

Bronnen
De gegevens in deze parenteel zijn voornamelijk afkomstig van de volgende bronnen, die allen toestemming voor publicatie hebben gegeven:

Mijn vader, J.Veeninga, Roden Gegevens van:
  • personen in de stamlijn die voert van Gerdt Vortmann uit Badbergen naar het Groningse Oldambt;
  • familieleden waarvan de gegevens openbaar zijn in de Rijksarchieven van Groningen en Drenthe;
  • vele nog levende familieleden in Groningen en Drenthe.
De heer Chr.P.Hintzbergen, Balkbrug Gegevens van:
  • familieleden in de stamlijn die voert van Gerdt Vortmann uit Badbergen naar het Groningse Oldambt (als aanvulling op de gegevens van de heer J. Veeninga);
  • vele nog levende familieleden in Groningen en Drenthe (als aanvulling op de gegevens van Jan Veeninga);
  • familieleden in Nederland buiten de provincies Groningen en Drenthe.
Familiearchief zum Vorde - Vortman(n) - Voortman, Zaandam
info@vortmes.nl / r_voortm@dds.nl
Gegevens van:
  • familieleden in de stamlijn die voert van Gerdt Vortmann uit Badbergen naar het Groningse Oldambt (als aanvulling op de gegevens van de heren Chr. P. Hintzbergen en J. Veeninga);
  • Overige Duiste familieleden.

Verspreiding en gebruik van deze gegevens, zonder toestemming vooraf van de eigenaar van het archief, is niet toegestaan.

Mrs. D.E.Vortman-Henry, Queensland, Australië Gegevens van:
  • familieleden in Australië.
  Als u vanuit een zoekmachine of index wordt verwezen naar deze pagina, maar kunt u niet vinden wat u zoekt, vraag het dan aan mij via e-mail:

 

Laatste update: 16 september 2012 Ontdek uw genealogie en geschiedenis van Uw familie