Genealogie Pagina

De familie Buter
Afstammelingen van Hindrik Buyter en Anna Voest

Dit stuk handelt over het nageslacht van Hindrik Buyter en Anna Voest, die aan het eind van de 17e / begin 18e eeuw leefden in de omgeving van Veldhausen in Graafschap Bentheim in de Duitse deelstaat Niedersachsen. klik hier voor een kaartje

Van dit ouderpaar stammen de volgende families af:

Nederlandse tak
Het was aan het eind van de 18e eeuw traditie dat het oudste kind in het ouderlijk huis bleef. Harm Jans BŁter was de jongste zoon uit het gezin van de kleinzoon van stamvader Hindrik Buyter en had dus volgens traditie geen recht om te blijven wonen de boerderij van zijn ouders. Hij vertok naar Noord-Drenthe, waar hij te Vries trouwde met Aaltien Geerts Busema. Harm en Aaltien waren de stamouders van de Nederlandse takken Buiter en Buter van deze van oorsprong Duitse familie.

Naar het begin van de pagina

Wijzigingen in de familienaam
Opvallend bij het nageslacht van Hindrik Buyter en Anna Voest zijn de wijzigingen van de familienaam.
De naamswijziging begint al bij de kleinkinderen van Hindrik en Anna. In plaats van Buyter hebben zij allen de familienaam BŁter (met de Duiste Umlaut). Alle Duitse afstammelingen hebben deze naam BŁter behouden.
Harm Jans Buter, de stamvader van de Nederlandse takken, heeft in Nederland de naam Buter (zonder Umlaut) gekregen. Twee van zes kinderen van Harm en Aaltien kregen echter de familienaam Buiter. In latere generaties zijn er ook nog afstammelingen van Buter's die de naam Buiter hebben gekregen. Omgekeerd zijn er ook enkele afstammelingen geweest van een Buiter, die de naam Buter kregen.

Een geval apart is Geert Schippers, getrouwd met Hindrikin BŁter, de achterkleindochter van stamvader Hindrik Buyter. Bij zijn huwelijk met Hindrikin heeft Geert de familienaam BŁter van zijn vrouw aangenomen. Al hun kinderen kregen eveneens de naam BŁter. Na het overlijden van Hindrikin BŁter is Geert opnieuw getrouwd. Ook de kinderen uit dit huwelijk kregen allen de naam BŁter, maar waren geen afstammelingen van Hindrik Buyter en Anna Voest.

Naar het begin van de pagina

Resultaten van het onderzoek
Het onderzoek naar de geschiedenis van de familie Buter is uitgevoerd door Jan Veeninga en heeft voldoende gegevens opgeleverd voor een
genealogie met stamvader Hindrik Buyter. Omdat er ook veel afstammelingen langs vrouwelijke lijnen bekend zijn geworden, is de genealogie hier en daar aangevuld tot parenteel. Naast de gegevens uit het onderzoek van Jan Veeninga zijn er veel gegevens aangeleverd door familielid Berthold BŁter uit Nordhorn (Duitsland), waarvoor mijn hartelijke dank.

Andere Buiters/Buters
Bent u op zoek naar bepaalde personen met de familienaam Buiter of Buter en u komt deze personen niet op deze site tegen, neem dan eens een kijkje op de
website van Sander Buiter waar zijn vader een pagina met Buiters/ Buters heeft samengesteld.

  Als u vanuit een zoekmachine of index wordt verwezen naar deze pagina, maar kunt u niet vinden wat u zoekt, vraag het dan aan mij via e-mail:

 

Laatste update: 16 september 2012 Ontdek uw genealogie en geschiedenis van Uw familie