Genealogie Pagina

De familie Veeninga
Afstammelingen van Jan Roelofs en Metjen Reijders

Dit stuk handelt over het nageslacht van Jan Roelofs en Metjen Reijders, die aan het eind van de 17e eeuw leefden in de omgeving van Ruinen in de Nederlandse provincie Drenthe.

Zoals gebruikelijk op het platteland, bestonden er ten tijde van Jan Roelofs en Metjen Reijders nog geen familienamen. Mensen werden aangeduid met patroniemen, waarin naast de eigen voornaam werd aangegeven wie de vader was. Het patroniem Jan Roelofs bijvoorbeeld, gaf aan dat het Jan betrof, Roelof's zoon.

Op een gegeven moment hebben verschillende van de nakomelingen van Jan Roelofs en Metjen Reijders officieel de familienaam Veeninga aangenomen.
De naam Veeninga duikt voor het eerst op rond 1780 als Frens Roelofs (de achterkleinzoon van Jan Roelofs) en Aafje Hendriks bij hun huwelijk de familienaam de Graaf Veeninga aannemen. Vanaf de generatie daarna is de Graaf weggelaten en is de naam Veeninga blijven bestaan.
Een aantal jaren na het huwelijk van Frens en Aafje besloten ook Frens zijn broer, Willem Roelofs en Henderkien Hendriks bij hun huwelijk in 1814 de familienaam Veeninga aan te nemen.

De familie Veeninga is van oorsprong een echte Drentse familie. Hun wortels liggen in de omgeving van Ruinen. Bij de introductie van de familienaam waren er twee hoofdtakken. En tak was geografisch geconcentreerd in Beilen en omgeving, de andere tak in Smilde en omgeving. Gerrit Veeninga, de tiende generatie en afkomstig uit de hoofdtak van de Veeninga's rond Beilen, was de eerste in het dit geslacht Veeninga, die buiten de provicie Drenthe is geboren. Hij werd geboren in Groningen. Op het onderstaande kaartje zijn diverse vestigingsplaatsen van de Veeninga's aangegeven.
Naar het begin van de pagina

Kaart van Drenthe met woonplaatsen van de Veeninga's

Bij het onderzoek naar de geschiedenis van de familie Veeninga zijn ook veel gegevens van de afstammelingen langs vrouwelijke lijnen van Jan Roelofs en Metjen Reijders gevonden. Samen met de gegevens van de afstammelingen langs mannelijke lijnen, de Veeninga's, zijn deze opgenomen in de parenteel van Jan Roelofs en Metjen Reijders.

Naar het begin van de pagina

  Als u vanuit een zoekmachine of index wordt verwezen naar deze pagina, maar kunt u niet vinden wat u zoekt, vraag het dan aan mij via e-mail:

 

Laatste update: 21 augustus 2000 Ontdek uw genealogie en geschiedenis van Uw familie