De monsters.

In de oude Griekse mythologie komen er veel monsters voor. Maar naast monsters zijn er nog tal van andere mysterieuze wezens. In dit rubriekje krijg je een overzichtje van de opmerkelijkste mythologische wezens.

Sommige van deze wezens kom je later nog eens tegen, in de rubriek van onze helden. Zij moesten het vaak opnemen tegen deze monsters.

 

Centauren

Centauren waren wezens die het hoofd en bovenlijf van een mens hadden, en het achterlijf en de poten van een paard. De Centauren waren afstammelingen van Ixion. Ixion verwekte hen in een wolk, die de gedaante had van Hera. De Centauren stonden bekend als een agressief volk. Een uitzondering op deze regel was Chiron, een zachtaardige Centaur, die de leermeester was van vele helden.

 

Chimaera

Een vuurspuwend monster dat uit 3 dieren bestond; een leeuwenkop, een geitenkop en een slangenkop als staart. Het beest teisterde Lycië. Uiteindelijk slaagde Bellerophon er in het beest te doden.

 

Cyclopen

Cyclopen waren reuzen die slechts één oog hadden, midden in hun hoofd. De cyclopen waren kinderen van Gaia en Uranus. Ze werden echter verdrongen door hun ouders, maar ze vochten mee in de titanenstrijd, die ze ook wonnen. De cyclopen waren de goden dankbaar dat ze vrij waren, en niet langer verdrongen werden. Hiervoor gaven ze de goden enkele geschenken: een drietand voor Poseidon, bliksemschichten voor Zeus; en Hades kreeg een helm die hem onoverwinnelijk maakte.

De bekendste cycloop is Polyphemus. Hij komt voor in de verhalen van Homerus. In zijn boek 'Odyssee' beschrijft hij doe de cycloop hem en zijn makker gevangen hield in een grot. Telkens als hij honger had, at hij één van zijn gevangenen op. Homerus hield hij als laatste over, maar Homerus kon ontsnappen met een list. Hij vertelde aan de cycloop dat 'Niemand' zijn naam was, en voerde Polyphemus dronken. Hierna stak hij hem met een gloeiende paal zijn ene oog uit. Polyphemus schreeuwde het uit van de pijn, en de andere Cyclopen kwamen uiteraard kijken. Toen Polyphemus vertelde dat Niemand zijn oog gestoken had, dachten de andere Cyclopen uiteraard dat hij gek geworden was. Homerus kon ontkomen door al hangend aan de buik van een schaap de grot uit te lopen.

 

Giganten

De Giganten waren verschrikkelijke reuzen. Ze zijn ontsproten uit het bloed dat Uranus liet vallen op Gaia, de aarde. Samen met de Giganten ontstonden ook de Erinyen en de Melische nimfen. De Giganten zagen er afschuwelijk uit. Ze hadden lang haar, een lange baard en hun benen liepen uit op slangen... Bovendien waren ze ook nog eens enorm groot en sterk. Na de titanenstrijd ontstond de gigantenstrijd. De goden leverden een strijd tegen de giganten. Deze laatste moesten het onderspit delven tegen de goden. De strijd ontstond toen Gaia de Giganten in opstand liet komen, omdat Zeus de Titanen liet gevangenzetten in de onderwereld.

 

Gorgonen

De drie Gorgonen waren de dochters van Phorcys en Ceto. Hun namen waren Stheno, Euryale en Medusa. Deze laatste is waarschijnlijk de bekendste. De Gorgonen waren zo afschuwelijk lelijk, dat iedereen die hen aankeek ter plaatse versteende. De Gorgonen hadden gouden vleugels, koperen handen, slagtanden en slangen als haar. Medusa werd door Perseus vermoord, om haar hoofd te bekomen. Dat was namelijk zijn opdracht..

 

Minotaurus

De Kretenzische koningin Pasiphaë had een witte stier gekregen van Poseidon, die ze moest offeren. Maar in plaats van het beest op de offertafel te leggen bedreef ze er de liefde mee. Uit deze daad werd de Minotaurus geboren, een mens met een stierenhoofd. Koning Minos schaamde zich voor het beest en liet het opsluiten in een groots labyrint, ontworpen door Daedalus. Maar om de 9 jaar moesten er 7 jongens en 7 meisjes geofferd worden aan de Minotaurus. Uiteindelijk maakte Theseus een einde aan deze praktijken, met de hulp van Ariadne. Hij doodde de Minotaurus, en vond zijn weg terug uit het doolhof, dankzij de draad die hij van Ariadne gekregen had, en beetje bij beetje afgerold had.

Bij de rubriek 'Helden' kan je meer lezen over Theseus en de Minotaurus. Je vindt er zelfs een filmpje over de Minotaurus !

 

Muzen

De dochters van Zeus en de Titane Mnemosyne. Ze waren de beschermgodinnen van de muziek, kunsten en wetenschappen. Zelf waren het ook schitterende musiciennes, die zich vaak lieten overhalen tot muzikale krachtmetingen. De Muzen bezaten vleugels waarmee ze konden vliegen.

 

Nimfen

Nimfen zijn natuurgodinnen. Goddelijke wezens met een vrouwelijk uiterlijk, verbonden aan plaatsen of natuurfenomenen. Zo waren er boomnimfen, waternimfen, bergnimfen, ...

 

Pegasus

Pegasus was een gevleugeld paard. Het kon vliegen en was ontstaan uit het bloed van Medusa, toen haar hoofd door Perseus werd afgehakt. Pegasus stond afkerig tegenover mensen, maar hij werd getemd door Bellerophon. Op de rug van zijn gevleugelde paard kon Bellerophon de Chimaera doden, een leeuw met een slangenstaart.

 

Sphinx

Een gevleugeld wezen, met het lichaam van een leeuw, en de borsten en hoofd van een vrouw. Er gaan veel verhalen de ronde over de Sphinx, maar de bekendste is allicht de legende met het raadsel. De Sphinx vloog naar toevallige reizigers, en legde deze een raadsel voor. Zodra de reizigers een fout antwoord gaven, at ze hen op. Het raadsel had ze van de Muzen geleerd, en ging als volgt :

"Eén en hetzelfde wezen beweegt zich 's ochtends op vier, 's middags op twee en 's avonds op drie poten voort. Het is het enige wezen onder alles wat loopt, vliegt en zwemt dat van gedaante verandert. Maar loopt het op vier poten, dan loopt het op zijn traagst."

Uiteindelijk loste Oedipus het raadsel op. "Een mens." Antwoordde hij. "Kruipt als baby op handen en voeten, loopt vervolgens op twee benen, en als hij oud en krom is, heeft hij een stok nodig als derde been." De Sphinx stortte zich na het horen van het antwoord in de dieperik, en viel te pletter op rotsen..