grill technieken
 Barbecuen/Grillen
Minion methode voor gebruik bij kettle bbq's
Juancho's Split Grill - Stap voor Stap
Snake methode
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Minion methode voor gebruik bij kettle bbq's
URL : http://www.bbqgenootschap.nl/forum/tips-tricks-tutorials/minion-methode

De Minion methode werd "üitgevonden" door Jim Minion.
Het grote voordelen van deze methode zijn:
- voor kooksessies van 8 tot 25 uur
- Ideaal voor sessies die een hele nacht duren
- Je hoeft geen kolen bij te vullen
- Weinig kans dat de bbq te heet wordt
- Lange constante temperatuur
- Binnen 20 minuten is de bbq startklaar

De "nadelen" van deze methode zijn:
- Niet geschikt voor temperaturen boven de 175 °C
- Niet geschikt voor mensen die alle kolen aan willen hebben.

Hoe werkt het?
-Maak de bbq op de split grill methode klaar
-Steek 12 briketten aan in de starter en wacht totdat deze geheel branden (ze hebben dan een grijs laagje)
-Vul de helft van het kolenrooster met niet aangestoken briketten en verdeel ze over de ruimte
-Verdeel hierover de brandende briketten
-Start met barbequen
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juancho's Split Grill - Stap voor Stap
URL : http://www.bluesmoke-bbq.nl/037splitgrill/Split_Grill_BBQ_Procedure.php

Op onze Split Grill pagina hebben we in grove lijnen uitgelegd dat de door Weber aanbevolen methode voor indirect grillen aanzienlijk te verbeteren is.
Op deze pagina vindt u een stap voor stap procedure waarin u zult ontdekken hoe ook u met een paar simpele en goedkope aanpassingen thuis lekker kunt genieten van de voordelen van Juancho's Split Grill.


Split Grill?
Met de uitdrukking "Split Grill" bedoelen we dat we het rooster opsplitsen in twee delen :
-Een (kleiner) deel voor de gloeiende houtskool en rookhout (waarboven u het vlees indien gewenst ook even kunt aanbraden); en
-Van het grootste deel van het kolenrooster wordt een druipbak gemaakt waarboven u het vlees langzaam door indirect grillen gaar kunt roosteren.

Stap 1 - Rookhout

We plaatsen eerst wat rookhout in de kolenbak. Deze keer gebruiken we wat stukjes snoeihout en een paar brokken appelhout.

Stap 2 - Aanmaakblokjes

Op de bodem van de kolenbak plaatsen we een paar aanmaakblokjes op het rooster. Daar gaan we straks de houtskool mee aansteken.

Stap 3 - Houtskool

Juancho's Split Grill - Houtskool Vervolgens gaat de houtskool boven op de aanmaakblokjes.

Stap 5 - Controle over de Luchtdoorvoer

Juancho's Split Grill - Luchtdoorvoer optimaliseren Dek het kolenrooster naast het vuur af met aluminium folie. Zodoende kan de lucht straks alleen tussen de kolen door omhoog. Op deze manier is het vuur effectiever en sneller te dempen of te versnellen! Door het enkele vuur (in plaats van twee) en betere controle over de luchttoevoer is het gemakkelijker om een lagere temperatuur binnen in de barbecue te bereiken en te handhaven. Omdat het aluminium folie dat wij hier gebruiken 30cm breed is komen we bij deze 57cm Weber een paar centimeter te kort om het rooster geheel af te dekken. Je kunt de aldus ontstane spleet afdekken met aluminium folie, echter dat is niet per sé nodig. Deze opening is namelijk geen bezwaar gebleken, een klein deel van de lucht die door het vuur omhoog is gekomen gaat door de spleet weer terug naar beneden en zo circuleren de hete rookgassen lekker rond ons vlees!

Stap 5 - Plaats de Vlambreker

Om verbranding van het voedsel door directe straling tegen te gaan plaatsen we een vlambreker. Deze maken we ter plekke van platgevouwen aluminium folie. (Nee, we hebben hier echt geen aandelen in de aluminium industrie...) Vouw een stuk aluminium folie dubbel, maak de aldus onstane reep de juiste breedte door een tweede vouw in de lengte, en vouw schuine kanten aan de uiteinden. Plaats dit vlamscherm rechtop tegen de kolenbak.

Stap 6 - Plaats de Baksteen in de BBQ

Deze stap is niet absoluut noodzakelijk, maar geeft wel een beter resultaat. Neem een flinke baksteen of straatklinker, maak hem schoon, en pak hem in aluminium folie. Plaats de steen rechtop tegen de vlambreker. Deze steen zorgt er niet alleen voor dat de vlambreker niet omvalt, hij houdt ook warmte vast. Deze warmte accu helpt ons bij het handhaven van een constantere temperatuur binnen in de barbecue.

Stap 7 - Barbecue Aansteken

Zet de ventilatieschuiven onder in de kogelbarbecue helemaal open en steek de aanmaakblokjes onder de kolen aan. Doordat de lucht in de barbecue enkel door de kolen omhoog kan werkt de kolenbak als een aanmaakschoorsteen. Na een minuutje of tien zijn de aanmaakblokjes uitgebrand en brandt een deel van de kolen.

Belangrijk - Hou het Vuur Klein!
Het is niet de bedoeling dat meteen alle kolen in de hele kolenbak branden. We willen juist een matige temperatuur in de BBQ krijgen en houden, en daarom beginnen we met een klein vuurtje links in de kolenbak dat zich tijdens een paar uur roken geleidelijk naar rechts door de hele kolenbak verspreidt.

Stap 8 - Barbecue Voorverwarmen
Sluit het deksel van de barbecue zodra de aanmaakblokjes zijn uitgebrand en het vuur schoon is. Knijp de onderste ventilatiesleuven tot ongeveer 1/2 open, en laat de hele binnenkant - inclusief de baksteen - minstens een kwartier voorverwarmen.

Stap 9 - Plaats een Rook Bevochtiger
Om te voorkomen dat de hete rookgassen het vlees te veel zouden uitdrogen voegen we vocht toe aan de rook. Dat doen we door een rvs bakje met water, bier of wijn op het rooster boven de brandende kolen te plaatsen. Vaak is en halve liter voldoende.

Stap 10 - Klaar om te Roken!
Plaats het vlees op het grillrooster, neem de tijd op, en sluit het deksel van de barbecue. Zodra je een mooie pluim blauwe rook ziet wordt het tijd om de onderste ventilatie openingen te knijpen tot 1/8 of minder. De bovenste ventilatie openingen blijven altijd geheel open! Hou vanaf nu de temperatuur in de BBQ in de gaten. Hier bij Blue Smoke BBQ houden we doorgaans de temperatuur binnen in de barbecue liefst ergens tussen de 150 en de 180 °C. Lees hier hoe u dat doet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Snake methode
URL : http://bbqtrucs.blogspot.nl/2014/05/minion-ring-methode.html

De Snake methode is een aangepaste Minion methode, aangepast om efficiënter en economischer de briketten te gebruiken.
Het heeft de zelfde voor- en nadelen dan de Minion methode, maar heeft een langere brandtijd waardoor er over een langere periode een constante temperatuur kan worden bereikt, die redelijk laag kan zijn, tot 100 °C

Hoe werkt het?
-Maak van briketten een halve ring aan de buitenkant van je barbecue, hier door behoud je een grotere ruimte voor het indirect grillen.
Gebruik je een grote diameter barbecue, dan kan je de gehele buitenkant volleggen. -Leg de briketten dakpansgewijs, 2 rijen op elkaar
-Leg er een derde rij bovenop
-Leg bovenop deze briketten op 4 a 5 plaatsen stukken geweekt rookhout
-Vul de chimneystarter met ongeveer 10 briketten en steek deze aan
-Als de briketten klaar zijn, leg ze dan met een tang aan het begin van de rij. (een paar briketten mogen erop liggen)
-Zet in het midden van de barbecue een aluminium bak met kokend water (zo is de temperatuur sneller stabiel), ook bedoeld als lekbak
-De rij briketten is afhankelijk van hoelang je vlees op de bbq moet liggen
-Geef de briketten aan het begin van de rij een paar minuten om te gaan gloeien voordat u uw vlees op de grill plaatst en plaats een thermometer net boven het rooster.
-Laat de temperatuur stijgen tot dat de temperatuur 100 °C aan geeft. Bekijk nu de temperatuurmeter in de deksel en hou deze temperatuur de rest van de tijd aan. De deksel temperatuurmeter geeft een iets hogere temperatuur aan omdat de hete gassen naar de top stijgen.