URL : http://www.24kitchen.nl/..
|
Stoofperen met effect |
Nagerecht
6 porties
30 min. + min. 12 uur wachten
Zoet/Kruidig
Koken
Onbekend
|
Ingredienten - voor 4 personen |
1 citroen
1L witte wijn
500 ml. water
200 gr. suiker
1 tl. kurkuma
1 laurierblaadje
12 stoofperen, Gieser Wildeman
200 ml. rode port of bessenjenever
1 el. maïzena
0,5 bosje munt
|
Bereidingswijze
Halveer de citroen en pers het sap uit in een grote pan. Voeg de witte wijn met het water, uitgeknepen citroen, suiker, kurkuma en
de laurier toe en breng aan de kook. Schil de peren, snijd het kontje recht en zet de peren in de wijn. Zorg ervoor dat de peren
volledig onderstaan, leg eventueel een bordje op de peren. Stoof de peren tegen de kook aan circa 1 uur. Zet het vuur uur uit en
laat de peren afkoelen. Bewaar het stoofvocht voor later. Schenk de rode port in een ovenschaal en zet de afgekoelde witte peren
erin. Zet de ovenschaal circa 8 uur in de koelkast zodat de rode kleur in de peer kan trekken. Er ontstaan hierdoor stoofperen die
van onder naar boven donkerrood, roze en wit gekleurd zijn. Roer de maïzena aan met een beetje water. Breng het stoofvocht aan
de kook en bind af met de maïzena. Doop de peren in het gebonden vocht voor een mooie glans. Steek boven in de peer een takje
munt. |
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Benodigd : grote pan, ovenschaal
|
|
URL : http://www.eetsuggestie.nl/..
|
Gestoofde peren met kaneelsabayon |
Nagerecht
4 porties
30 tot 40 min.
Zoet
Koken
Onbekend
|
Ingredienten - voor 4 personen |
4 stevige handperen (geen stoofpeertjes!)
0,5 l. Sauternes (dessertwijn)
Geraspte schil van 1 citroen
1 el. citroensap
100 gr. basterdsuiker
1 vanillestokje in stukjes gesneden
2 eierdooiers (de eiwitten worden niet gebruikt)
1 tl. kaneel
250 ml. slagroom
|
Bereidingswijze
Schil de peren, maar laat ze heel. Doe in een pannetje de wijn, citroensap, citroenschil, 50 gr. suiker en een vanillestokje.
Leg de peren hierin en breng het geheel aan de kook. Laat het 20 min. heel zachtjes koken en haal het dan van het vuur. Schenk
100 ml. kookvocht uit de pan en zeef dit. Laat de peren in de rest van het vocht afkoelen. Doe de eierdooiers in een mengkom
samen met 50 gr. suiker en kaneel. Zet de kom boven een pan met heet water op laag vuur(!) en klop het mengsel met een mixer.
Schenk de 100 ml. kookvocht erbij en blijf mengen tot het mengsel dik en schuimig is. Haal het van het vuur. Klop de slagroom
stijf en meng voorzichtig door de sabayon. Laat de sabayon tot gebruik in de koelkast staan. Serveer de peren met de sabayon
en een paar lepels kookvocht uit de pan.
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Benodigd : Klein pannetje, waar de peren naast elkaar kunnen liggen.
|
Extra info : Een verfijnde versie van peren als nagerecht.
|
|