URL : Geen/Info van Ma
|
Stoofpeertjes |
Bijgerecht of Nagerecht
4 porties
60 min.
Zoet
Koken
Nederland
|
Ingredienten - voor 4 personen |
1 kg. peertjes
3/4 L. rode bessensap (Hero 0,25 flesje)
Water
100 gr. suiker
Stuk pijpkaneel
4 kruidnagelkopjes (kopjes pletten, eigen idee)
|
Bereidingswijze
Peren schillen, in vieren delen en klokhuizen verwijderen. De peren wassen en zet ze op met zoveel kokend water en
bessensap, dat ze half onderstaan. Voeg de suiker, pijpkaneel en de kruidnagel toe. Laat ze, af en toe schuddende,
zachtjes koken tot ze rood zijn. Controleer de gaarheid met een scherp mesje. Verwijder het pijpkaneel en eventueel
suiker toevoegen. Je kan peertjes vervolgens de gehele nacht in het sap laten staan, zodat de peertjes zo mogelijk
nog meer kleur krijgen.
|
Suggesties :
In plaats van 100 gr. suiker kan je ook 50 gr. gebruiken met 2 zakjes vaniliesuiker. De vaniliesuiker dan pas aan het eind
toevoegen.
Bind het sap met wat aardappelzetmeel, .... lekker!
Het bessensap zorgd door de hoge zuurgraad er ook voor dat de peertjes rood worden, soms word er ook wel een
scheut azijn toegeveogd.
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
|
Gelderlander 27-10-2012 - Janny van der Heijden
|
Stoofpeertjes in bietensap |
Bijgerecht of Nagerecht
8 porties
170 min.
Zoet/Zuur
Koken
Onbekend
|
Ingredienten - voor 4 personen |
8 stoofpeertjes
750 ml. bietensap
50 gr. rietsuiker
1 stuk gemberwortel
1 stuk citroenschil
Maizena of aardappelzetmeel
|
Bereidingswijze
Schil de peertjes dun maar laat het steeltje aan de vruchten zitten. Boor het klokhuis eventueel uit. Zet de peertjes rechtop in een pan en schenk dan het bietensap
hierbij, voeg de rietsuiker toe en rasp het geschilde stuk gemberwortel hierboven klein. Voeg het stuk citroenschil toe en breng het zachtjes aan de kook. Lepel het vocht
over de peertjes en voeg zo nodig wat extra water toe. Laat de peertjes in ongeveer 2,5 uur gaar en mooi rood stoven. Controleer de gaarheid met een scherp mesje.
Neem de peertjes uit het kookvocht en zet ze in een schaal. Laat het bietenvocht zachtjes inkoken, verwijder het stukje citroenschil en bind het vocht heel licht met wat
aangemaakte maizena of aardappelzetmeel. Lepel dit over de peertjes (daar gaan ze mooi van glanzen).
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Benodigd : Rasp, evt. boor, pan.
|
|