URL : http://www.francescakookt.nl/surinaamse-saoto-soep
Surinaamse saoto soep
 Hoofdgerecht
 4 porties
 180 tot 200 min.
 Hartig/Kruidig/Zout
 Wokken/Bakken/Koken
 Suriname
Ingredienten - voor 4 personen
Voor 5 liter bouillon:

  • 2 borststukken kip
  • 1 stengel citroengras
  • 2 cm verse laos
  • 2 cm verse gember
  • 5 zwarte pepers korrels
  • 1 laurierblad
  • 4-6 kleine maggiblokjes
  • 1 tl. nootmuskaat
  • 1 takje verse bladselderij


  • Wat je nodig hebt voor de garnituren:

  • 500 gr. kipfilet
  • 2 kleine maggiblokjes
  • Mie (witte dunne mie die je kunt bakken in de olie)
  • 1 grote zak friet chips voor sauto
  • 1 grote zak taugé
  • 8-10 eieren
  • 1 zak gefruite uitjes
  • Basmati rijst


  • Mix van noten/kokosrasp
  • Wat je verder nog nodig hebt:

  • Grote fles zonnebloemolie (want je gaat bakken in de olie)
  • 1 of meerdere gele adjoema pepers (hou je van spicy of niet?)
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 klein maggiblokje
  • 1 grote fles zoute ketjap
  • Bereidingswijze

    Bereiding bouillon (kan makkelijk 1 dag/avond van tevoren, daar wordt de smaak nog lekkerder van):
    Snijd overtollig vet van de kip (borststukken en filets) af en leg ze in een grote soeppan (10 liter). Vul de pan met 5 liter water en doe hier 4 maggiblokjes bij. Voeg vervolgens het citroengras (stengels insnijden of beetje beurs maken), laos, gember, pepers korels en laurier blad toe. Als laatste de nootmuskaat toevoegen en goed door roeren. Bouillon aan de kook brengen en daarna vuur laag zetten en zeker 2 uur laten pruttelen. Af en toe met schuimspaan eventuele vetlaag verwijderen.

    Bereiding bouillon (volgende dag = zelfde dag dat je eet):
    Eventuele vetlaag verwijderen en zeef dan de boulion. voeg 1 tot 2 liter water toe (afhankelijk van wat is verdampt is) extra toevoegen + 2 maggiblok per liter water. Naar gelang smaak extra gember of laos toevoegen. De bladselderij fijnhakken en door de bouillon heen roeren.

    Bereiding mie met chips (kan een dag van tevoren):
    Wok met olie opzetten en als deze heet is daar de witte mie beetje bij beetje in bakken. Het is klaar als het verandert van glazig en hard in wit en zacht (alsof het een soort kroepoek wordt). Met een schuimspaan even omdraaien en daarna in een bak met keukenpapier scheppen en laten uitlekken. Als de bak halfvol is kun je stoppen met bakken. Na afkoelen/uitlekken de kant en klare friet chips toevoegen en goed doorroeren. (Je kunt in de toko ook kant en klare zakken kopen met mie en chips al gemixt, maar zelfgemaakt is wel veel lekkerder).

    Bereiding peper ketjap (kan een dag van tevoren):
    In een steelpannetje beetje water met 2 maggiblok, 2 tenen knoflook en 1 adjoema peper aan de kook brengen en zachtjes laten koken totdat de peper en de knoflook helemaal zacht is geworden. Daarna laten afkoelen en pureren met staafmixer. Overgieten in een bakje en flink wat zoute ketjap toevoegen. Afhankelijk van je smaak (behoefte aan minder spice) meer ketjap toevoegen. Goed doorroeren en ook dit tot gebruik in de koelkast bewaren (dit mengsel kun je daarna nog weken in de koelkast bewaren). Omdat je het zo goed kunt bewaren, kun je hier makkelijk meer van maken. Dan moet je meer adjoema pepers en meer ketjap toevoegen.

    Bereiding eieren (zelfde dag):
    Kook je 1 tot 2 eieren per persoon, hardgekookt. Pel ze en tot gebruik in een bak met koud water bewaren (in de koelkast).

    Bereiding kip (zelfde dag):
    Haal de kip uit de boulion en leg ze per soort apart (borststukken en filets) en pluk deze in aparte kommen totdat je kleine sliertjes overhoudt. Nadat je klaar bent met de mie bakken, kun je dezelfde wok gebruiken voor het bakken van de stukjes kip (borstvlees). Bak het op heet vuur terwijl je goed bllijft roeren totdat het mooi bruin is en lekker knapperig. Uit de pan scheppen en laten uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier. Je kan ook de kip in de oven bakken op een bakplaat

    Maak de tauge schoon, haal de boven en onderzijde eraf en blanceer het het door het 1 a 2 min. in heet water te laten liggen.
    Klaarzetten voordat je gaat eten:
    – Grote kommen of plastic bakjes als er een grote groep komt eten
    – Schaal met geplukte kip
    – Schaal met mie/chips mengsel
    – Schaal met gekookte rijst
    – Schaal met tauge
    – Schaal met eieren
    – Bakje met gefrituurde uitjes
    – Bakje met peper ketjap
    – Bakje met noten/kokosrasp mix

    Opscheppen van de soep:
    Pak een grote kom en doe hier het volgende in:
    – Beetje mie/chips mengsel
    – Beetje geplukte kip, gekookt
    – Beetje geplukte kip, gebakken
    – Beetje taugé
    – 1 ei
    – Eventueel rijst (niet iedereen doet dit, want wordt vrij machtig)

    Schep hier de warme bouillon overheen totdat alle ingrediënten bedekt zijn en voeg naar smaak de uitjes en peper ketjap toe.
    Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
    Suggesties :

    Voor boulion kan je ook Faja Lobi Saoto Trafasi 340ml (AH/Jumbo) gebruiken
    Voor garnering kan je ook Moksi Patoe Saoto mix soep garnering gebruiken.