URL : www.pruimentaart.be/..
|
Pruimentaart (Tarte aux quetsches) |
Gebak
12 porties
110 min.
Zoet
Bakken in de oven/Koken
Frans
|
Ingredienten - voor 12 personen |
Voor het deeg:
250 gr. gezeefde bloem
200 gr. fijne tafelsuiker
125 gr. koude boter of margarine
1 tl. zout
2 eierdooiers
Voor de vulling:
1 kg. kwetsen
Kaneelstokje
100 gr. fijne tafelsuiker
2 eieren
125 gr. gezeefde bloem
1,5 dl. room
Rasp van 2 citroenen
0,6 dl. eau-de-vie van pruimen
Poedersuiker
|
Bereidingswijze
Doe de boter en 250 gr. bloem in een kom en wrijf dit met de vingertoppen tot een fijn, kruimelig mengsel. Voeg het zout,
2 eierdooiers en 1 tot 3 eetlepels ijskoud water er aan toe en kneed alles snel tot een soepel deeg. De hoeveelheid water is
afhankelijk van wanneer het deeg soepel genoeg is. Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt minstens 30 min. rusten in de koelkast.
Verwarm een elektrische oven voor op 180 °C, een hetelucht oven op 165 °C. Halveer en ontpit de pruimen. Breng in een ruime pan 0,5 dl.
water en 200 gr. suiker aan de kook. Laat de suiker oplossen. Schep de pruimen in het suikerwater en kook ze samen met het kaneelstokje
op laag vuur in zo'n 10 min. gaar. Voeg evt. wat custardpoeder toe om de substantie te verdikken. Rol het deeg op een met bloem bestoven
werkvlak uit tot een lap van 0,5 cm. dikte. Bestrijk de taartvorm met boter en strooi er paneermeel (naturel) over. Bekleed de vorm het met
het deeg en daarna vervolgens met een royale laag bakpapier. Vul de vorm daarna met een hulpvulling van rauwe bonen of erwten. Bak de
bodem 10 min. op 180 °C in het midden van de oven en verwijder daarna de steunvulling. Klop intussen 2 eieren en 125 gr. bloem tot een glad
mengsel. Voeg de room, 100 gr. suiker, het citroenrasp en de eau de vie toe en klop alles tot een egale massa. Giet de vulling in de vorm, daarna
evt. een dunne laag paneermeel (naturel) en bak de taart in 20 tot 25 min. gaar in de oven op 180 °C. De vulling moet stevig zijn. Schep de
pruimen erop. Laat de pruimentaart (lauwwarm) afkoelen. Strooi er wat poedersuiker over.
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Benodigd : Rasp, mixer, deegroller, taartvorm
|
Extra info :
Een heerlijke taart, met een romige en tegelijk stevige vulling met daarop zachte, frisse pruimen. In plaats van kwetsen kunt u ook andere
pruimensoorten gebruiken. Kook deze maar ~ 5 min., ze zijn namelijk eerder gaar.
Recept afgeleid van het orgineel van Joyce Huisman.
Je kan met een sate prikker in taart prikken om te controleren of de taart "droog" is.
I.p.v. eau-de-vie van pruimen heb ik rode bessensap gebruikt.
|
Extra info : Afbeelding.
|
|
URL : http://www.vrouwonline.nl/..
|
Pruimentaart-kwetsen, romig en stevig |
Nagerecht
12 porties
210 min.
Zoet
Bakken in de oven/Koken
Frankrijk
|
Ingredienten - voor 4 personen |
4 ei
300 gr. fijne kristalsuiker
1 kg. kwets
1 tl. zout
125 gr. koude boter
250 gr. bloem
125 gr. bloem, gezeefd
1,5 dl. room
2 citroen, geraspt
Poedersuiker
0,6 dl. eau-de-vie van pruimen
|
Bereidingswijze
Zeef de bloem boven een kom. Wrijf de boter en bloem met de vingertoppen tot een fijn, kruimelig mengsel. Voeg zout, eierdooiers en 1-2 el.
ijskoud water toe en kneed alles snel tot een soepel deeg. (Of meng alle ingrediėnten zonder het water, in de keukenmachine tot een soepel deeg.)
Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt koel ± 30 min. rusten. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ± 0.5 cm. dikte.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer en ontpit de pruimen. Breng in een ruime pan 0.5 dl water en 200 gram suiker aan de kook. Laat de suiker oplossen.
Leg de pruimen in het suikerwater en kook ze op laag vuur in ± 10 min. gaar. Bekleed de taartvorm met het deeg. Beleg de vorm met een royale laag
bakpapier en vul deze met een hulpvulling van rauwe bonen, rijst of keramische korrels. Bak de bodem ± 10 min. in het midden van de oven en verwijder de
steunvulling. Klop intussen de eieren en de bloem tot een glad mengsel. Voeg de room, 100 g suiker, het citroenrasp en de eau de vie toe en klop alles
tot een egale massa. Giet de vulling in de vorm en bak de taart in ± 20-25 min. gaar in de oven. De vulling moet stevig zijn. Schep de pruimen erop.
Laat de pruimentaart (lauwwarm) afkoelen. Strooi er wat poedersuiker over
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Extra info :
Een heerlijke taart, met een romige en tegelijk stevige vulling met daarop zachte, frisse pruimen. In plaats van kwetsen kunt u ook andere
pruimensoorten gebruiken. Kook deze maar ± 5 min., ze zijn namelijk eerder gaar.
|
|