|
||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Ingredienten - voor 4 personen | ||
| ||
Bereidingswijze Snijd de hele prei in de lengte door midden en was daarna de prei goed. Snij vervolgens de helften in reepjes van 1,5 tot 2 cm breed. Doe de prei in een pan en giet er een beetje water bij (circa 1 centimeter is voldoende - er komt vocht uit de prei). Strooi wat zout over de prei en breng het aan de kook. Leg een deksel op de pan en draai het vuur zover omlaag laag, zodat de prei net blijft koken. Controleer na een tijdje even of de prei nog kookt en of er genoeg vocht is vrijgekomen, voeg zo nodig wat extra water toe. Controleer na circa 15 minuten of de alle prei gaar is - proef een groen gekleurd stuk, het zachte wit van de prei is eerder gaar. Giet de prei af als het gaar is. Stop met afgieten als het straaltje kookvocht begint te druppelen, er moet wat kookvocht in de pan blijven. Zet de pan op het aanrecht en schuif de prei naar één kant van de pan. Let op: Houd vanaf hier de volgorde in het recept aan, als de bloem nu in de pan gedaan word mislukt de saus omdat de pan nog te heet is. Op de bodem van de pan ontstaat naast de prei een laagje vocht, doe daar een klontje boter en een eetlepel azijn bij. Giet een scheut room bij het kookvocht. Roer nu de bloem, met een lepel, door het kookvocht, de boter en de azijn tot een gladde massa. Meng het vervolgens met de prei. Breng het op een laag vuur, al roerend aan de kook, voeg zo nodig nog extra room toe als de prei te dik wordt. Tip: De prei wordt pas dik zodra hij kookt. Breng de prei op smaak met (flink) peper en zout en azijn. | ||
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend | ||
Suggesties : Lekker met krieltjes of aardappeltjes uit de oven. Evt. met gebakken kabeljauw. | ||
Extra info : Tip: Blijkt de saus van de prei te dun te zijn? Er is een truckje: Strooi een dun laagje bloem op de prei, roer snel om - zo ontstaan er geen klontjes - en kook de prei even door om hem dikker te maken. |