URL : http://www.ah.nl/kookschrift/..
|
Ouderwets lekkere gehaktballen |
Hoofdgerecht
4 porties
60 min.
Hartig/Kruidig
Bakken
Nederland
|
Ingredienten - voor 4 personen |
150 gr. ui, fijngesneden
Olijfolie extra vergine
500 gr. half-om-half gehakt
Zeezout
Versgemalen zwarte peper
0,5 el. grove Franse mosterd
1 ei
3 volkoren beschuiten
1 handje fijngesneden gladde peterselie
0,5 el. ketchup
1 tomaat, in 6 partjes gesneden
1 sjalot, in kwarten
0,5 dl. rode wijn
1 blaadje laurier
5 el. kokend water
|
Bereidingswijze
Verhit 2 eetlepels olie in een bakpannetje, voeg de ui toe, draai het vuur laag en smoor de ui al roerend 6 minuten. Doe gehakt, gesmoorde uien, zout en peper, mosterd, ei en peterselie in een kom.
Verkruimel twee beschuiten, voeg het kruim toe aan het gehakt en kneed alles met de handen goed door elkaar. Verkruimel de laatste beschuit boven een snijplank en druk het kruim fijn met een
deegroller. Vorm 5 ballen van het gehakt, paneer ze rondom met het fijne beschuitkruim, druk ze ietsjes plat en laat ze 10 minuten 'besterven'. Verhit 3 eetlepels olie in een passende braadpan en leg
de gehaktballen er naast elkaar in. Draai het vuur halfhoog en schuif de gehaktballen met twee spatels voorzichtig heen en weer zodat ze zich niet vasthechten aan de pan. Draai ze na 2 minuten om
en schuif de ballen wederom door de hete olie. Zet de ballen na 2 minuten op hun kant en laat ze voor het gemak tegen elkaar aan rusten. Draai iedere bal rond in de hete olie tot ook de zijkanten zijn
aangebraden. Leg de ballen weer plat in de pan, roer de ketchup door de olie, voeg tomaat, sjalot, wijn, laurier en kokend water toe. Stoof de gehaktballen 15 minuten in de gesloten pan op laag vuur,
draai ze om en stoof ze nogmaals 15 minuten. Breng de lichtgebonden braadjus op smaak met zout en peper. Zo krijg je malse gehaktballen in heerlijke jus.
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
|
URL : Geen/Zelf
|
Ouderwets lekkere gehaktbal |
Voorgerecht/Hoofdgerecht
4 porties
45 min.
Hartig
Bakken
Nederland
|
Ingredienten - voor 4 personen |
500 gr. gehakt (half om half)
Kleine of halve ui
Twee witte boterhammen, droog en zonder korst
100 ml. melk
Zout
Peper
Nootmuskaat
1 ei
3 el. paneermeel
100 gr. boter
Flinke braadpan
Spatdeksel (optioneel)
Glas water
|
Bereidingswijze
Snij de uit in kleine stukjes en fruit dit in de pan. Laat het uitlekken op keukenpapier en flink afkoelen. Snij de korst van de boterhammen en leg het in de melk en laat het weken. Voeg het ei, het
gehakt, de gefruite uien, zout, peper en nootmuskaat toe en kneed dit goed door elkaar. Maak van het mengsel gehaktballen van gelijke grote. Verhit boter in de pan en bak de gehanktballen rondom bruin
zonder deksel op de pan en op middelhoog vuur. Zet het vuur laag. Leg voor krokante gehaktballen de deksel schuin op de pan. Draai de gehaktballen zo nu en dan en bedruip ze met boter. Voeg,
voor zachte gehaktballen, een scheut water toe en doe de deksel op de pan. Dit laat je ongeveer 30 minuten bakken.
|
Voeding info (per een persoonsportie) :
Energie 540 kcal / Eiwit 28 gr. / Vet 40 gr. (- gr. verzadigd) / Koolhydraten 17 gr.
|
|