URL : http://www.ah.nl/allerhande/recept/..
Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip
 Hoofdgerecht
 4 porties
 50 min.
 Hartig/Kruidig
 Bakken
 Noord Afrika
Ingredienten - voor 4 personen
  • 80 gr. pijnboompitten
  • 6 sjalotten
  • 600 gr. half-om-halfgehakt
  • 20 gr. platte peterselie (zeer fijngesneden)
  • 2 tl. gemalen kaneel
  • 2 tl. gemalen komijn komijn
  • 1 tl. zout
  • 1 ei
  • 60 ml. koolzaadolie puur
  • 1 laurierblad
  • 2 el. tomatenpuree
  • 300 ml. kippenbouillon
  • 15 gr. munt
  • 15 gr. dille
  • 120 gr. Griekse stijl yoghurt
  • 1 mespunt cayennepeper
  • Bereidingswijze

    Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak fijn. Pel de sjalotten, halveer 4 sjalotten in de lengte en houd apart. Snipper de rest fijn. Doe het gehakt met de pijnboompitten, gesnipperde sjalot, peterselie, kaneel, komijn, het zout en ei in een kom. Kneed door elkaar en vorm er met vochtige handen 20 balletjes ter grootte van een golfbal van. Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes in 2 porties rondom aan in 5 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Bak de gehalveerde sjalotten, het laurierblad en de tomatenpuree 3 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Roer regelmatig. Voeg de bouillon toe. Leg de balletjes terug in de pan, doe de deksel er schuin op en laat de balletjes op laag vuur in 20 min. gaar stoven. Keer regelmatig. Houd een paar takjes munt en dille achter voor garnering. Snijd de rest van de blaadjes munt en dille fijn. Roer door de yoghurt en bestrooi met de cayennepeper. Verwijder het laurierblad en schep de balletjes en gehalveerde sjalotten op een schaal. Bestrooi met de achtergehouden munt en dille. Serveer met de yoghurtdip.
    Voeding info (per een persoonsportie) :

    Energie 655 kcal / Eiwit 40 gr. / Vet 51 gr. (- gr. verzadigd) / Koolhydraten 9 gr.