URL : http://www.recipetineats.com/..
Char Siu, Chinees
 Hoofdgerecht
 4 porties
 24 uur wachten + 40 min.
 Hartig/Zoet
 Bakken in de oven/Grillen/Koken
 China
Ingredienten - voor 4 personen
Marinade :
  • 0,75 el. suiker, bruin of wit *1
  • 1,5 el. honing
  • 1,5 el. hoisin saus
  • 1 el. oester saus (optioneel)
  • 1 el. lichte soya saus *1
  • 0,5 el. normale soya sauce *1
  • 0,5 el. five spice poeder
  • 0,5 el. sesam olie (optioneel)
  • 1 el. olie (Note 3)
  • Aantal druppels rode kleurstof (optioneel)


  • Varkens vlees :
  • 500 gr. varkenshaas of nek/schouder
  • 1 el.honing
  • Bereidingswijze

    Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kleine steelpan en breng het aan de kook. Laat dit echter slechts 30 seconden koken! Zet het op zij om af te koelen. Doe het vlees en de marinade in een hersluitbare plastic zak. Verwijder zoveel mogelijk lucht, en masseer het geheel goed door elkaar. Laat het in de koelkast, bij voorkeur tot 24 uur, marineren.

    Neem het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg folie / bakpapier op een bakplaat en leg een rooster er boven. Haal het vlees uit de marinade, en schud de marinade in een steelpan en meng er 1 el. honing door. Verwarm het en roer totdat er een ingedikte glazuur ontstaat. Leg het vlees op het rooster en steek het dunne uiteinde van het vlees eronder, zodat het hele stuk ongeveer dezelfde dikte heeft. Rooster het gedurende 25 minuten of tot een kern temperatuur van 65-70 °C. Bedruip, na 13 minuten roosteren, het echt royaal met de marinade. Shar Sui moet een dikke, glanzende glazuur laag hebben. Wanneer het vlees gaar is, schakel dan de oven naar de grill stand. Bedruip het nogmaals zeer royaal met de glazuur. Grill nu het vlees totdat de glazuur mooi gekarameliseerd is, ongeveer 2 tot 3 min, herhaal het glazuren nogmaals. Bedruip het vlees minstens twee keer tijdens het grillen (bij voorkeur meer). Laten het vlees gedurende 10 minuten rusten alvorens te snijden. Serveer met rijst en gestoomde Chinese groenten.
    Voeding info (per een persoonsportie) :

    Energie 263 kcal / Eiwit 33,3 gr. / Vet 8,6 gr. / Koolhydraten 11,9 gr. (per een persoonsportie)
    Suggesties :

    Je kan ook een eetlepel pindakaas toevoegen aan de marinade, hier door zou de smaak en malsheid toenemen.
    Extra info :

    *1 Alle suiker + Light + gewone sojasaus kan vervangen worden door 1,5 el. kecap manis (Indonesisch sojasaus) of Chinese ketjap.