URL : http://www.dekooktips.com/..
|
Babi pangang |
Hoofdgerecht
4 porties
120 tot 130 min.
Zoet/Kruidig
Koken/Frituren
Chinees
|
Ingredienten - voor 4 personen |
4 schouderkarbonades
Flinke pot atjar
voor het koken van de karbonades:
2 dl. water
1 gepeld en in vieren gesneden teentje knoflook
1 volle tl. sambal
1 volle tl. zout
1,5 el. ketjap manis
2 el. rijstwijn of (droge) sherry
0,5 tl. djahé (gemberpoeder)
1 volle tl. (bruine) suiker
0,5 steranijs (of 1/2 tl. anijszaad)
Saus:
1,5 dl. (gezeefd) kookvocht
4 el. tomatenketchup
1 el. azijn
0,5 el. (bruine) suiker
0,5 tl. djahé
circa 1 afgestreken eetlepel maïzena
|
Bereidingswijze
Vul een grote kookpan met 2 deciliter water en alle andere benodigdheden voor het koken van de schouderkarbonades. .
Leg de schouderkarbonades naast elkaar in de pan en breng ze aan de kook. (Tip: Wordt er meer bereid, stapel dan lagen van steeds twee karbonades op elkaar.)
Leg een deksel op de pan en laat de karbonades 45 minuten zachtjes koken. Tip: Controleer na circa 5 minuten koken of de karbonades nog plat in het kookvocht liggen. Snijd de rand een stukje in en leg ze met de bolle kant naar beneden als ze hol zijn getrokken. Keer ze na 25 min. en voeg zonodig iets water toe.
Zet - als de kooktijd om is - de hittebron uit. Laat de karbonades - met de deksel op de pan, in het kookvocht - afkoelen. Bewaar ze (na afkoelen) tot gebruik in de koelkast. Tip: Ivm geur, afdekken met folie en dan de deksel er op.
BEREIDEN:
Laat de atjar in een zeef uitlekken. Schep het vet van het kookvocht van de karbonades af (het wordt niet gebruikt). Maak de karbonades en het kookvocht lauwwarm.
Haal de karbonades uit het kookvocht en zet dat opzij, het wordt straks voor de saus gebruikt. Dep de karbonades heel goed droog met keukenpapier (ivm frituur olie).
Snijd de botten uit de karbonades (en gooi ze weg).
Laat de karbonades naar keuze: Heel (en snijd ze straks na het frituren in repen), dan wordt de babi panggang minder vet.
Maak nu eerst de saus:
Zeef het kookvocht van de karbonades (er kunnen kleine botjes in zitten) en meet 1,5 deciliter af (= 150 gram). Vul het kookvocht aan met water als er te weinig is.
Doe het kookvocht met alle benodigdheden voor de saus in een steelpan. Breng het al roerend aan de kook en bind hem daarna met maïzena (yoghurt dikte).
Houd de saus warm.
Frituren:
Verhit de frituurolie olie tot 180 °C. Doe het vlees in een frituurmand. Frituur het - circa 2 - 4 minuten - in de hete olie tot het bruin en krokant is. (Tip: Frituur het vlees in een kleine frituurpan in twee porties, dan blijft de olie beter heet). Snijd heel gefrituurde karbonades met een scherp mes in reepjes.
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Benodigd : Frituur
|
Suggesties : Serveer rijst, vlees, saus en atjar apart of spreid de atjar uit op een platte schaal leg het vlees er midden op. Schep de saus over het vlees. Geef de rijst er - in een kom - apart bij.
|
Extra info :
Tip 1:Het is belangrijk om schouderkarbonades te gebruiken voor dit recept, andere karbonades worden veel te droog.
Tip 2:In plaats van de bruine suiker en de (ster)anijs kan een anijsblokje (voor anijsmelk) gebruikt worden.
|
|
URL : http://recepten.scheenen.nl/..
|
Babi pangang |
Hoofdgerecht
4 porties
120 tot 130 min.
Zoet/Kruidig
Koken/Frituren
Chinees
|
Ingredienten - voor 4 personen |
1KG varkensnek (stuk)
Zout (ongeveer een eetlepel)
2 hele steranijs
1 tl. vijfkruidenpoeder
Scheut donkere sojasaus
Olie of reuzel om te frituren
Saus:
scheutje (zonnebloem)olie
50 gr. boter
4 tot 5 volle el. bloem
1L water
Groot blikje tomatenpuree
1 el. suiker (wil je een zoete saus dan meer)
1 el. sambal
1 tl. zout
Scheut azijn
Aardappelzetmeel of maïzena
|
Bereidingswijze
Voor het vlees:
Ruim water aan de kook brengen, alle ingrediënten toevoegen. Ongeveer 2 uur zachtjes laten koken, vlees mag nog net niet uit elkaar vallen.
Een uur af laten koelen, dan in plakken van ongeveer een centimeter dik snijden. Plakken frituren in hete olie tot zich een knapperig randje vormt.
Dit kan in iedere frituurolie, maar het lekkerste is reuzel. Op houten plank met platte kant van een bijltje de plakken pletten en in repen snijden.
Voor de saus:
Smelt de olie en boter in een steelpan op laag vuur. Voeg al roerend de bloem toe om zo een roux te maken. Water, tomatenpuree, suiker, sambal, zout en azijn toevoegen. Aan de kook brengen en op dikte brengen met een papje van aardappelmeel en een beetje water.
Serveer het vlees met de saus.
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Extra info : Houdt rekening met een afkoeltijd van 1 dag. Begin dus minimaal 1 dag voor je de babi pangang wilt eten, met de bereiding.
|
|