URL : http://www.aziatische-ingredienten.nl/..
|
Babi Ketjap-Aangepast |
Hoofdgerecht
4 porties
120 tot 140 min.
Zoet/Kruidig
Wokken/Bakken
Indonesie
|
Ingredienten - voor 4 personen |
1 kg. hamlappen
500 gr. speklappen
1 ui
4 teentjes knoflook
2 el. gember (of 2 el. gembersiroop)
150 ml. ketjap manis
30 gr. gula djawa (of bruine basterdsuiker)
1-2 el. citroensap of (rijst)azijn
1 tl. zout
1 tl. zwarte peper
1 tl. sambal oelek
|
Bereidingswijze
Snijd het vlees in blokjes, de hamlappen in blokjes van 2 cm. De speklappen in reepjes van 1,5 cm. Maak de olie zeer heet in een grote
braadpan en bak het vlees in porties aan alle kanten aan tot dat het mooi bruin is. Schep het vlees op een bord. Snij de ui, knoflook en
de gember is kleinere stuken en wrijf het in een vijzel fijn tot een gladde boemboe (currypasta). Bak de boemboe even aan zodat de rauwige smaak er vanaf is. Bak daarna even de sambal mee. Voeg dan de ketjap en de gula djawa toe. Rijstazijn kun je meteen toevoegen, maar als je citroensap gebruikt doe je dat beter op het laatst. Voeg daarna het vlees toe. Voeg evt. kokend water toe zodat het vlees net onder staat. Breng het mengsel aan de kook en laat het daarna op een heel laag vuur ongeveer 1,5 uur afgesloten zachtjes stoven tot het vlees helemaal gaar is. Proef het mengsel en voeg indien nodig nog ketjap, gula djawa of citroensap toe. Is je vlees klaar en de saus lekker maar een beetje dun? In plaats van ‘m in te koken kun je ‘m ook even binden met wat maizena.
|
Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
|
Suggesties : Serveren met witte rijst, sperzieboontjes en zoet-zure komkommersalade
|
Extra info : Na een dagje in de koelkast is je babi ketjap nog lekkerder.
|