URL : http://www.smulweb.nl/recepten/..
Appels uit de oven met vanillesaus
 Nagerecht
 4 porties
 20 tot 30 min.
 Zoet/zuur
 Bakken in de oven
 Duitsland
Ingredienten - voor 4 personen
  • 4 grote stevige appels bijv. jonagold
  • 2 el. citroensap
  • 2 el. rozijnen
  • 1 el. gehakte walnoten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 0,5 tl. kaneel
  • 500 ml. witte wijn


  • Voor de vanillesaus :
  • 1 vanillestokje
  • 1000 ml. melk
  • 150 gr. suiker
  • 25 gr. maïzena
  • 3 eidooiers
  • evt. 1 el. amandellikeur
  • Bereidingswijze

    Schil de appels en boor de klokhuizen eruit. Besprenkel ze met citroensap. Verwarm de oven voor op 160 °C. Meng de rozijnen met de noten, vanillesuiker en kaneel. Vul de appels met dit mengsel.

    Zet de appels naast elkaar in een ovenvaste schaal en giet de wijn erbij. Zet ze 20-25 minuten in het midden van de oven. Maak intussen de saus. Snijd het vanillestokje in de lengte open en haal het merg eruit. Breng het stokje met merg en melk aan de kook. Voeg de suiker toe en los deze op. Bind de vanillemelk met de maïzena, losgeroerd met 1 el. water. Breng de melk aan de kook. Neem de pan van de warmtebron en bind de saus met de eidooiers. Voeg evt. de amandellikeur toe aan de saus. Serveer de saus bij de warme appels.

    Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
    Benodigd : appelboor, ovenschaal
    Oven : 20 tot 25 minuten op 160 graden
    Extra info :Afbeelding
    Wijnadvies Rood en Droog :
    Chateau Bonnin Pichon Lussac-Saint-Emilion
    Caliterra Reserva Carmenère
    Ferraton Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu
    URL : http://www.marionsrecepten.nl/recept..
    Appel uit de oven met vanillesaus
     Nagerecht
     4 porties
     In 30 min.
     Zoet/zuur
     Bakken in de oven
     Duitsland
    Ingredienten - voor 4 personen
  • 2 appels bijv. jonagold
  • 40 gr. suiker


  • Voor de vanillesaus :
  • 2,5 dl. melk
  • 2,5 dl. room
  • donkere basterdsuiker
  • vanillestokje
  • mini snufje zout
  • 4 eidooiers
  • eventueel wat ijs





  • Bereidingswijze

    De appels door midden snijden ( door kroontje en steeltje heen) Klokhuis royaal verwijderen met een parisienne boor. Opvullen met een mengsel van boter en basterdsuiker. Wegzetten tot gebruik of meteen afbakken in en voorverwarmde oven van 175 °C tot ze zacht zijn (ongeveer 15-25 minuten). De melk, room, suiker, vanillestokje en zout aan de kook brengen. Gedurende 15 minuten laten trekken. Vanillestokje verwijderen. De melk voorzichtig op de eidooiers gieten en rustig erdoor heen roeren. De saus weer op het vuur zetten om te binden, maar voorzichtig ! Saus op bord scheppen, appel in het midden leggen en eventueel voorzien van een bolletje ijs.



    Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
    Benodigd : appelboor, ovenschaal
    Oven : 20 tot 25 minuten op 175 graden
    Extra info : Afbeelding