URL : Geen/Info van Ma
Appels met havermout-crumble #1
 Nagerecht
 4 porties
 60 min.
 Zoet
 Bakken in de oven
 Engeland
Ingredienten - voor 4 personen
  • 4 appels (goudrenetten)
  • 100 gr. bloem
  • 75 gr. (licht)bruine basterdsuiker
  • 125 gr. roomboter
  • 100 gr. havermout
  • 1 el. citroensap (heb altijd zo'n bol in huis)
  • 1 tl. kaneel
  • 3 el. suiker




  • Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een kom de bloem en de suiker. Meng hier met twee messen of in een keuken machine de boter door, zodat een kruimelig geheel wordt verkregen. Meng hier de havermoutvlokken door. Snijd de appels in vieren,verwijder de schil en het klokhuis. Besprenkel de stukken appel met citroensap (appels omschudden). Meng kaneel en suiker en strooi dit over de stukken appel (weer omschudden). Leg de stukken appel in een ovenschaal. Verdeel het kruimelige mengsel hierover en druk licht aan. Schuif de schaal in het midden van de oven voor ongeveer 1 uur.
    Laat even uitdampen voor het serveren.


    Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
    Benodigd : Kom, evt. keukenmachine, ovenschaal
    Suggesties :
    Eventueel crème fraîche vermengd met vanillesuiker toevoegen.
    URL : http://www.smulweb.nl/recepten/..
    Appels met havermout-crumble #2
     Nagerecht
     4 porties
     In 20 - 30 min.
     Zoet
     Bakken in de oven
     Engeland
    Ingredienten - voor 4 personen
    Vulling :
  • 4 grote groene appels (bijv. granny smith)
  • 2 el. stroop
  • 2 el. citroensap
  • 1 el. bruine suiker

  • Bovenlaag :
  • 120 gr. zelfrijzend bakmeel
  • Een halve kop havermoutvlokken
  • 90 gr. bruine suiker
  • 100 gr. boter
  • evt. wat rozijnen.
  • Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 °C, vet de ovenschaal in. Snijd de appels in langwerpige stukjes, niet al te klein en doe ze in een pannetje samen met de suiker, de stroop en het citroensap. Voeg evt. wat rozijnen toe. Doe de deksel op de pan en kook de appels circa 10 minuten op laag vuur, zodat ze zacht worden. Schep hierna de appels in de ovenschaal. Meng in een kom het bakmeel, de havermout en de bruine suiker en maak een kuiltje in het midden. Smelt de boter op laag vuur en giet deze in de kom in het kuiltje. Meng dit tot er een kruimelige massa ontstaat. Strooi de kruimels over de appels in de ovenschaal en schuif de schaal in de oven. Bak het gerecht circa 30 minuten, tot de bovenlaag knapperig en goudbruin is. Pas op: de bovenlaag wordt erg heet!
    Voeding info (per een persoonsportie) : Onbekend
    Benodigd :
    Hoge ronde ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes, pannetje, kom
    Suggesties :

    Warm opdienen in de ovenschaal. Het nagerecht is heerlijk met vanille-ijs en/of slagroom. Eventueel crème fraîche vermengd met vanillesuiker toevoegen.