Omrekenaar temperatuur, wind en gevoelstemperatuur
Zie ook omrekenaar luchtdruk en omrekenaar temperatuur en luchtvochtigheid
Temperatuur in Celsius Fahrenheit
  • vul in een van de velden een waarde in
  • klik daarna ergens buiten de velden

Celsius: (°C)
Fahrenheit: (°F)

Uitleg:
De Fahrenheitschaal, aangegeven op vooral oudere thermometers werd vroeger in ons land gebruikt en tegenwoordig nog altijd in Noord-Amerika.
Elke 10 graden Celsius is 18 graden Fahrenheit. 0° C is 32 °F. En zo is een kamertemperatuur van 68 °F gelijk aan 20 °C.
We kennen ook nog de temperatuur in Kelvin (K).
0° Kelvin is 273.16 °C, 1 °K is gelijk aan 1 °C.

Wind in knopen m/s km/u windkracht
  • vul in een van de velden een waarde in
  • klik daarna ergens buiten de velden

knopen (zeemijlen/uur):
meters/seconde:
kilometers/uur:
windkracht (Beaufort):

Een knoop is 1.852 km/uur, een meter/seconde is 3.6 km/uur.
Een storm van kracht 9 Bft heeft een gemiddelde snelheid van 75-88 km/uur. Windkracht 9 komt in Utrecht zeker ten oosten van de stad (m.u.v. de omgeving van Spakenburg) niet veel voor.
Langs de oostrand van de Heuvelrug stormt het bijna nooit.

Uitleg:
Over windkrachtmeting bestaat veel verwarring. Zo worden vaak windstoten verward met de gemiddelde windkracht.
De windkracht wordt in Beaufort (Bft) uitgedrukt en dat is de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten.
ook wordt wel de uurgemiddelde wind bijgehouden, die uiteraard weer lager is dan het 10-minutengemiddelde.
Windstoten zijn momentopnamen en zijn - afhankelijk van de ruwheid van het terrein - vaak veel sterker dan de gemiddelde windsnelheid.
In het open buitengebied in het westen van onze provincie zijn windstoten vaak 30 - 40 procent meer dan de 10-minutengemiddelde windkracht. In het gebied van de Heuvelrug waait het veel minder hard dan bijv. bij Vinkeveen, maar vanwege de ruwheid van het trrrein(heuvels en bossen) kunnen windstoten daar wel 50 procent meer zijn dan de gemiddelde windsterkte. Ook in de stad kunnen de windstoten vooral bij hoge gebouwen soms zeer sterk zijn, terwijl de gemiddelde windkracht meevalt.

Temperatuur gevoelstemperatuur
  • vul de temperatuur (in graden Celsius) en de windsnelheid (in meters per seconde) in
  • klik daarna op het knopje "bereken"

temperatuur in °C:
windsnelheid in m/sec:
 
 

 
De gevoelstemperatuur wordt berekend met behulp van de formule van Steadman:
Twe = 1,41 - 1,162V + 0,980T + 0,0124V2 + 0,0185(VT), waarbij T de luchttemperatuur in graden Celsius is, V de windsnelheid in meters per seconde en Twe de gevoelstemperatuur in graden Celsius.
De uitkomsten, berekend volgens de formule kunnen door afrondingen en kleine correcties iets verschillen van elders gehanteerde waarden.

Uitleg:
De gevoelstemperatuur kan flink afwijken van de temperatuur, die gemeten wordt met een thermometer. Een thermometer heeft geen gevoel, vandaar dat de gevoelstemperatuur niet met een thermometer gemeten kan worden.
De temperatuur die iemand ervaart is afhankelijk van de luchtvochtigheid, de windsnelheid, de straling van de zon en de wijze waarop een persoon gekleed is.
De Amerikaanse kledingfabrikant Steadman heeft een formule ontwikkeld, waarmee bepaald kan worden hoe iemand een bepaalde temperatuur ervaart. Zijn berekening is gebaseerd op het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproduktie van een gezond persoon. Hij gaat ervan uit dat de kleding is aangepast aan de weersomstandigheden en dat de persoon in de buitenlucht wandelt met een snelheid van bijna vijf kilometer per uur.
Er zijn echter wel meer methoden om de gevoelstemperatuur te bepalen, maar de methode van Steadman is in ons land het meest bekend.
In tegenstelling tot in de Verenigde Staten wordt de gevoelstemperatuur in ons land niet veel in de weersverwachtingen opgenomen.


Hier vindt u de laatste waarnemingen van dit moment.

Weerstation De Bilt