Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 11-10-2002

Daklozen van elders naar huis

Van een onzer verslaggeefsters

UTRECHT - Utrecht gaat daklozen en verslaafden uit andere grote steden terugbrengen naar hun plaats van herkomst. Dit is een gezamenlijk plan van de gemeente en Utrechtse hulpinstanties voor daklozen en verslaafden.

Daardoor moeten daklozen van elders minder vaak een beroep gaan doen op hulpverlening voor Utrechtse daklozen. Het plan is onderdeel van de herijking van het Utrechtse verslavingsbeleid.

Zo?n twintig procent van de daklozen op straat zwerft van stad naar stad. Utrecht telt zo?n achthonderd tot duizend daklozen. Een deel van hen staat in een andere stad ingeschreven bij de hulp- en dienstverlening. Hetzelfde geldt voor daklozen met Utrecht als standplaats. Sommigen verblijven een deel van de maand elders, aldus D.Reinking van de GG&GD.

De straatwerkers die de terugleiding gaan uitvoeren, worden zorgmakelaars genoemd. Die term is gekozen omdat het gaat om bemiddeling tussen de dakloze en de hulpverleningsinstantie. De zorgmakelaars begeleiden de Utrechtse daklozen en verslaafden naar de zorginstellingen en gebruiksruimten in de stad. Daklozen die uit andere steden komen, bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam, worden gestimuleerd daar hun zorg te halen. Het is niet de bedoeling dat daklozen met zorgcontacten ergens anders ook hier uitgebreide zorg krijgen??, legt Reinking uit. Dit belast de toch al zwaarbelaste hulpverlening nog meer. Het is de bedoeling zo goed mogelijk zorg te bieden aan de mensen voor wie Utrecht verantwoordelijk is. Voor hulpverleners is het lastig mensen te helpen die hun hele hulpverleningsgeschiedenis elders hebben. Als je die mensen erop wijst dat ze voor hulp naar hun eigen stad moeten, kan dat helpen. Ik vind dit een ontwikkeling die toe te juichen is.??

Reinking heeft niet de illusie dat hiermee alle daklozen voortaan uit de stad wegblijven. Maar de aanpak kan wel een beeld van ?Utrecht, daar is het allemaal goed geregeld? nuanceren, denkt hij. Een definitieve oplossing zal dit niet bieden, maar dit is in elk geval iets extra?s. We kunnen natuurlijk niemand verbieden de trein te pakken naar Utrecht. En we kunnen mensen ook niet dwingen weg te gaan. Maar we kunnen ze wel stimuleren in hun eigen stad hulp te zoeken. En omgekeerd ook: het kan betekenen dat Utrechters die zich in andere steden ophouden, weer hiernaartoe komen.??

De straatwerkers moeten nog dit jaar de functie van zorgmakelaar vervullen. Ze zijn in dienst van Utrechtse instellingen, zoals het Centrum Maliebaan.

De gemeente Amsterdam is nieuwsgierig naar de plannen, laat woordvoerder M.Lansdaal weten. In Amsterdam is het zo dat langdurige opvang niet bestemd is voor daklozen uit andere plaatsen. Daklozen die ergens anders vandaan komen, bijvoorbeeld uit Utrecht, wordt wel verzocht terug te gaan, maar we hebben daar geen actief beleid voor. Dat kost veel tijd en inzet. We zijn er benieuwd naar hoe Utrecht dit wil aanpakken.??

De afdeling sociale zaken en welzijn van Rotterdam wil nog niet reageren, maar zegt wel meer te willen weten over de plannen.