Satijnziekte (osteodystrophie)

De satijnziekte is een stofwisselingsziekte waarbij geen nieuw calcium wordt afgezet in de botten. Kort gezegd komt het er op neer dat de botten ontkalken.
Normaalgesproken zijn de botten stevig genoeg om het lichaam te kunnen dragen en normaalgesproken blijven de botten stevig omdat er zowel calcium aan wordt onttrokken als nieuwe calcium wordt afgezet; op die manier blijft het in evenwicht. Maar als satijnziekte optreedt, gaat dat evenwicht, en derhalve de stevigheid, verloren. Er wordt wel calcium aan de botten onttrokken, maar er komt geen nieuw calcium voor in de plaats; in plaats van het calcium wordt er in de botten bindweefsel afgezet. Hierdoor wordt het gehele skelet week en zacht, het zwelt op en het wordt instabiel.
Osteon  is een Grieks woord en betekent bot en dystrofie betekent slechte ontwikkeling van een orgaan door storing in de voedseltoevoer.


Symptomen satijnziekte

De symptomen van de satijnziekte zijn:
- langzame gewichtsafname ondanks dat de cavia normaal eet;
- problemen met bewegen: het lijkt alsof de cavia huppelt of hup;
- problemen met eten: het eten van harde dingen wordt steeds moeilijker;
- de cavia ligt en rust heel veel en ontziet daarbij de achterpoten;
- verlammingsverschijnselen.
Omdat alle botten getroffen worden, heeft de cavia ook pijn tijdens het eten.
De eerste symptomen treden op vanaf ongeveer anderhalf jaar tot twee jaar. Een cavia die lijdt aan satijnziekte wordt meestal niet ouder dan drie jaar.
De ziekte kan niet worden genezen en de symptomen kunnen niet worden bestreden en indien geconstateerd wordt dat een cavia aan de satijnziekte lijdt is het dan ook beter om hem in te laten slapen om (verder) lijden te voorkomen. De satijnziekte is namelijk, zeker in een later stadium, een zeer pijnlijke ziekte.


Dierenarts

Als je vermoedt dat jouw satijncavia deze ziekte heeft, zeg dit dan tegen je dierenarts; nog niet iedereen is ervan op de hoogte. Laat een röntgenfoto nemen van de schedel en van de dij/bovenste deel van de achterpoten.
De Duitse Dr. Anja Ewringmann, die de ziekte in Duitsland onderzoekt, heeft de volgende aanbevelingen voor dierenartsen: Röntgen de heupgewrichten in rugligging, net zoals een HD-onderzoek bij de hond, röntgen de schedel vanuit twee posities (van de zijkant en van boven). Calciumgehalte is verlaagd (8,2-12,0 mg/dl), het fosfaatgehalte is verhoogd (3,0-7,6 mg/dl), duidelijke verhoging van de alkalische fosfaat in het bloed (55-108 iU/l). De röntgenfoto's zijn echter bepalend; pas nadat de klinische symptomen zijn opgetreden kunnen de veranderende waarden vastgesteld worden. Wat als eerste opvalt is dat de randen van de botten verdwijnen of wat vager zichtbaar zijn.

klik hier voor de bron