De Fokker C-5 verkenner

De C-V was een verouderde tactische verkenner en lichte bommenwerper, die tevens was ontwikkeld als tweepersoonsjager. Onder vliegers had de C-V een betrouwbare naam.
In de jaren dertig werd de Hispano Suiza motor vervangen door een Rolls Royce. Ook het landingsgestel werd gemoderniseerd, terwijl de landingswielen voorzien werden van wielremmen.
De bewapening van de C-V bestond uit twee voor-mitrailleurs met een vuursnelheid van ongeveer 1100 schoten per minuut. De mitrailleur van de waarnemer was zowel verticaal als horizontaal draaibaar. In de onder de romp gemonteerde bommenrekken was plaats voor 4 bommen van 50 kg, of 8 bommen van 25 kg, of 16 scherfbommen van 8 kg. De C-V kon derhalve tactische steun aan de grondtroepen geven. Haar arbeidsveld lag voor en nabij de voorste lijn van de grondtroepen. Voor deze taak moest de C-V door jagers worden geescorteerd.
De C-Vs werden ingedeeld bij het 2e Luchtvaartregiment. Tijdens de meidagen van 1940 voerden C-Vs van de Ie en IIIe verkenningsgroep bombardements- en verkenningsvluchten uit. De IIe Verkenningsgroep heeft geen rol gespeeld. De landingsbaan op Ypenburg was versperd. De IVe Verkenningsgroep werd op 10 mei overgevlogen naar Haamstede. Van daaruit heeft ze geen rol in de strijd gespeeld.
Operationeel waren tijdens de meidagen de nummers 590 t/m 641 en 645 t/m 654.

Geschiedenis Ie Verkenningsgroep 10-14 mei
Geschiedenis IIe Verkenningsgroep
Geschiedenis IIIe Verkenningsgroep
Geschiedenis IVe Verkenningsgroep