De Douglas 8A-3N bommenwerper/jager

Een aantal van de uiteindelijk18 Douglas 8A verkenners/bommenwerpers.
Hier op Soesterberg voordat ze naar Ypenburg werden overgevlogen.
Tijdens de meidagen moesten ze als jagers worden ingezet.

De Douglas 8A-3N was een van de modernste vliegtuigen van de LVA. Als geheel metalen vliegtuig was de Douglas 8A-3N zelfs uniek. Ze werd door de LVA aangetrokken als lichte bommenwerper. Bommenrekken onder de vleugels boden plaats aan 2 bommen van 200 kg, 4 van 100 kg, dan wel 8 van 50 kg. Eventueel kon de Douglas 8A worden uitgerust met 20 zogenaamde parachutebommen van 13 kg. Deze bommen konden in serie, dan wel een voor een, worden afgeworpen. De bommen ontploften op enkele meters boven de grond. De verdere bewapening bestond uit vier vleugelmitrailleurs met een vuursnelheid van 1450 schoten per minuut.
Bommen waren echter noch beschikbaar, noch getest. Daardoor bestemde de LVA, overigens pas op 7 mei 1940, mede door een gebrek aan jagers, de Douglas 8A als tweepersoonsjager. Dit vliegtuig was hier echter totaal niet voor geschikt.

Verwarring kan ontstaan over het aantal Douglas 8A vliegtuigen. In augustus 1939 werden 18 vliegtuigen afgeleverd. In de vroege morgen van 10 mei 1940 bevonden zich 12 hiervan op vliegveld Ypenburg. En van deze machnies was niet vlieggereed (geen bougie). De vijf op hulpvliegveld Ockenburg geparkeerde toestellen konden om dezelfde reden niet starten. Ten slotte was n Douglas 8A op 15 maart 1940 neergestort op vliegveld Ypenburg, de tweekoppige bemanning kwam hierbij om.

Gebeurtenissen op 10 mei 1940