De Fokker D-XVII

De D-XVII/202 op vliegpark De Vlijt, Texel.
Ze werd op 11 mei neergehaald door Nederlands afweervuur.

Fokker leverde vanaf 1934 in totaal 11 één-persoons tweedekker jagers van het type D-XVII aan de LuVA. Uitgerust met twee voormitrailleurs had de D-XVII een maximumsnelheid van 356 km/u.
Op 8 augustus 1939 werd tot oprichting besloten van V-2-LvR op Soesterberg. Zeven D-XVIIs werden ter beschikking gesteld. Commandant werd J.B. Ruijs de Perez. De eenheid ontving even later ook enkele D21s en bestond daardoor uit twee afdelingen. Ruijs de Perez voerde de D21s aan, P.T. Bierema de D-XVIIs. In het voorjaar van 1940 nam ze deel aan schijnaanvallen op de Grebbelinie. Op 3 mei gingen de tweedekkers als overgangsvliegtuig naar de Vliegschool op De Vlijt op Texel.
Na een desastreus verlopen eerste oorlogsdag besloot de commandant Luchtverdediging in de middag van 11 mei 1940 alsnog zes D-XVII jagers operationeel in te zetten.
Zes vliegtuigen startten vanaf De Vlijt; twee toestelen werden door Nederlands (!) afweervuur neergeschoten. De 203 kon nog landen op De Kooy en worden hersteld. De 202 ging verloren. Het aantal D-XVIIs werd een dag later gebracht op zeven toestellen. Drie D-XVII jagers begeleidden op 12 mei vier C-Vs en een C-X op een bombardementsvlucht naar Wageningen.

Schijnaanval van D-XVII tijdens oefening in jaren dertig op Soesterberg.

De op Schiphol in brand gestoken 205 nam deel aan aanval/escorte op de Grebbe.