De Bombardeervliegtuig Afdeling

 

Het hadden er drie moeten worden. Uiteindelijk werd het er slechts één. In april 1939 geformeerd en op Schiphol gestationeerd, bestond de BomVA uit 9 T-5s waarvan er niet één de meidagen overleefde. Slechts twee T-5s waren daadwerkelijk als bommenwerper inzetbaar. De andere toestellen gingen met hun boordmitrailleurs vanaf Schiphol de vijand te lijf.
De sfeer bij BomVA was prettig. Afstand tussen officieren en onderofficieren bestond er vrijwel niet.

Van de vliegers was Leo Blommesteyn een degelijke vrijgezel, die kon tapdansen. Een DKW was zijn trotste bezit. Ben Swagerman, de jongste van de BomVA, was sportief; voetbalde en bokste graag. 'Japie' Eilders had eerst de rijksopleiding voor verkeersvliegers gehaald en daarna pas zijn militaire vliegbrevet. Gerard Ruygrok deed een opleiding tot civiel ingenieur naast zijn vliegen. In 1943 zou hij in Delft afstuderen. Pierre Mulders was scheikundig ingenieur. Frans Knage viel tijdens de oorlog in Duitse handen en overleed in een concentratiekamp. Willem Anceaux en Nico Steenbeek bleven als gemobiliseerde KLM-vliegers nog beperkt voor de 'Koninklijke' vliegen.

Op 10 mei werden vroeg in de ochtend individuele gevechten gevoerd. Op dezelfde dag werden de vliegvelden Ockenburg en Waalhaven gebombardeerd, een dag later de noordelijke Maasbruggen. Op 12 mei werd een vlucht om de Wonsstelling te bombarderen afgebroken. De Moerdijkbrug werd op 13 mei net gemist. Het was de laatste vlucht van BomVA.

De geschiedenis per vliegtuig

nummerBijzonderheden
850 De 850 schoot in de vroege ochtend van 10 mei één vijandelijk vliegtuig neer, landde op Bergen, en maakte toen een doorstart naar Schiphol. Op 11 mei werd samen met de 856 de noordelijke Maasbrug in Rotterdam gebombardeerd. De brug werd gemist. 's Middags opnieuw een aanval met 856 op deze brug, geëscorteerd door drie D-XXIs. Brug wordt andermaal gemist. Op terugweg door 12 Me-110s aangevallen. De 850 wordt boven Waddinxveen neergeschoten, na zelf een Duits vliegtig fataal te hebben geraakt; twee bemanningsleden sneuvelen; v.d. As en Rozeboom. Wijnstra weet zich samen met Verhagen en Mulder te redden.
853 De 853 landde rond 5.30 met ernstige motorpech op Ruigenhoek. Kwam daarna niet meer in actie.
854 De 854 landde om 5.47 onbeschadigd op Ruigenhoek. Om 7.00 met 856 en 862 gestart voor aanval op Ockenburg, geland op Schiphol en om 12.15 vertrokken met 856 en 862 voor aanval op Waalhaven. De 854 wordt boven Oud-Beierland neergeschoten; vier gesneuvelden (Stoovelaar, Kuenzel, Oostindie en Boon) en één zwaargewonde (Den Hartog).
855 De 855 startte rond 4.00 en schoot in de omgeving van De Kaag een vijandelijk vliegtuig neer en waarschijnlijk een tweede bij Utrecht. Om 6.45 vanaf Schiphol vertrokken voor aanval op Ockenburg waarbij vier vijandelijke vliegtuigen werden vernield. Boven zee door vijf jagers neergeschoten; één overlevende. Dit was Swagerman. Hij kwam met zijn parachute neer in zee en zwom naar de kust. De overige bemanningsleden; Steenbeek, Smoolenaars, Vallentgoed en Janse sneuvelden.
856 De 856 landde aanvankelijk onbeschadigd op Ruigenhoek, bombardeerde daarna met 854 en 862 Ockenburg, 's middags met 854 Waalhaven bestookt. Op 11 mei samen met 850 tevergeefs noordelijke Maasbrug in Rotterdam aangevallen. Als laatste nog operationele T-5 op 13 mei de Moerdijkbrug gebombardeerd. Bommen misten doel. Op de terugweg bij Ridderkerk neergeschoten. De gehele bemanning kwam om. Swagerman en Wijnstra hadden zich eerder uit een andere neergeschoten T-V weten te redden. De andere gesneuvelden waren Anceaux, Riemsdijk en Douwes Dekker.
858 De 858 schoot bij Ijmuiden een Duits vliegtuig neer, landde op Souburg. Bij Veere door Nederlands luchtafweergeschut geraakt. Daarna niet meer in actie gekomen.
859 De 859 werd even voor de start op Schiphol door een bom getroffen.
862 De 862 schoot bij Katwijk één Duits toestel neer en beschadigde er twee. Na landing op Ruigenhoek met 854 en 856 Ockenburg aangevallen. Bij terugkeer doorgestart naar Schiphol voor aanval op Waalhaven. De 862 werd boven Oud-Beierland neergeschoten; de gehele bemanning sneuvelde ; Blommesteyn, Groen, Elspeet en Kuiper.
865 De 865 landde om 5.10 op vliegkamp De Kooy en werd daar bij Duitse luchtaanval in brand geschoten.

 

De 861 stond op 10 mei op De Vlijt op Texel.

 

Groepsfoto van enkele BomVA-vliegers. V.l.n.r. Eilders, Steenbeek(+), Ruygrok, Anceaux(+), Boekhout, Swagerman(+), Frenken, Mulder en Zielstra. Boekhout, Frenken en Zielstra maakten geen gevechtsvluchten.