HOE MAAK JE ORS?

ORS is een oplossing van zouten en suikers.
Door ORS te drinken wordt het vocht in het lichaam beter vastgehouden dan wanneer men alleen water, thee of frisdrank drinkt. Ook remt het in veel gevallen de diarree.
Het is verkrijgbaar in poedervorm, van diverse merken, bij drogist of apotheek (zonder recept). Het is volstrekt onschadelijk, ook voor zwangeren en kleine kinderen. Er is enig verschil in samenstelling tussen "kinder-ORS" en "volwassenen-ORS", maar voor reizigersdiarree is dat niet echt van belang. Los een zakje ORS volgens de gebruiksaanwijzing op in gekookt en afgekoeld water, of in flessenwater.
Drink hiervan ongeveer een halve liter na iedere waterdunne ontlasting. Probeer ook bij misselijkheid en overgeven ORS te blijven drinken. Volg voor kinderen het doseringsschema in de verpakking.
Als u geen kant-en-klare ORS hebt kunt u het zelf maken door 18 gram suiker (= 8 klontjes) en 3 gram keukenzout (= 1 theelepel) op te lossen in 1 liter drink-water. Dit werkt bijna even goed als kant-en-klare ORS.

Als ORS zelf maken niet lukt kun je ook wat zout (één afgestreken theelepel per liter) aan een fles cola toevoegen. Dit klinkt misschien vies, maar werkt goed. Als je eerst een klein beetje suiker in de cola doet gaat de prik eruit.