Zeeschouw JedysaMei 2011

 

Vorig jaar stond in het teken van de verbouwing van het huis van één van onze dochters. Kortom de renovatie stond op een laag pitje. In de herfst is de Jedysa in de winterberging gegaan. Toen hij schoongespoten was bleek dat de Tenco bottomcoat zowel op het oude als het nieuwe ijzer er haast helemaal af was.

BALEN!


In de voorjaarsvakantie heb ik met een lamellenschijf de losse rommel eraf gehaald. Daarna heb ik hem twee keer in de Hempel aluminium primer gezet. En vervolgens drie keer in de Hempel Hi-build. Hopen dat dit beter blijft zitten.
zeeschouw6a zeeschouw6b zeeschouw6c
Binnen heb ik de laatste roestige plekken behandeld de hele zaak geschuurd, in de menie en later in de verf gezet. Vervolgens ben ik met de elektrische bedrading begonnen. Daarna nopjesjesfolie tegen het plafond geplakt met daaronder steenwol. Daarna heb ik hout tegen het plafond bevestigd. Een behoorlijke klus: elke plank is speciaal en moet op maat gemaakt worden:-< Voorlopig ben ik wel tevreden met het resultaat.

zeeschouw6d zeeschouw6e


Omdat de ramen haast allemaal lekten heb ik ze er maar weer uitgehaald. Al googlend heb ik via de Leisureclub een artikeltje gevonden waar het inzetten van ramen beschreven wordt. Mijn ramen bleken allemaal te groot te zijn voor de rubbers die ik heb;-( Met een plaat triplex, papier en een potlood met een stukje hout van 6 mm dikte heb ik mallen gemaakt. Vervolgens met een permanente stift de lijnen overgenomen op de ramen en op een bandschuurmachine de ramen op maat gemaakt. De roestige raamsponning in de menie en de grondverf gezet. Volgende week maar weer terugplaatsen.
De ramen zitten er weer in! Ik heb elk raam eerst proefgeplaatst om te kijken of ze nu wel pasten en om te kijken waar de problemen zaten met het inzetten. Vervolgens er weer uitgehaald en kit in beide groeven van de rubbers gepoten. Wat een troep, één klein beetje op je vingers en je ziet overal zwarte plekken. Na het plaatsen van een "glas" met een heleboel doekjes en terpentine de zooi weer weggepoetst. De rubbers zitten er in elk geval beter in. Nu maar hopen dat ze ook waterdicht afsluiten.

Tussendoor is de schouw verbokt om de laatste stukjes onderwater af te werken, verder heb ik het roer afgewerkt: gelakt en het rood/blauwe randje in ere hersteld. Ondertussen binnen de zaak maar eens gestofzuigd en ruimte gemaakt. De rest van de elektische bedrading uitgedacht en aangebracht.
De vuilwatertank in de machinekamer heb ik beter vastgezet. De slangen verlegd via een nieuw gat in het achterschot en de "schakelhandel" voor de tank of buitenboord naar de toekomstige wc verplaats. Het oude gat is gedicht zodat er geen water meer uit de machinekamer in de roef kan komen, ik hoop dat de roef nu droog blijft. Vervolgens heb ik luiken voor de machinekamer gemaakt, en ben ik bezig om het schot verder af te timmeren. Nu eerst op zoek naar goede geluidsisolatie.
zeeschouw6f zeeschouw6h zeeschouw6g

zeeschouw6i Een klein experimentje: Tijdens varen op de motor moet de kraan van de kuipafvoer altijd dichtstaan omdat er anders water in de kuip komt. Denkend aan de zelflozers van een open zeilboot kreeg ik het idee om een "schelp" over de afvoer heen te zetten. Om het te testen heb ik een PVC-knie in de huiddoorvoer geprutst. Eens kijken of dat een oplossing is, als het werkt zet ik er in de toekomst een definieve versie onder.